Odstranitev ščitnice-informacije in izkušnje
Spoštovane kolegice eno vprašanje:
V mes. decembru 2010 so mi popolnoma odstranili ščitnico. Histološka preiskava je pokazala, da ni bilo nič karcinogeno. Po celi ščitnici sem imela samo polno manjših in večjih gomoljčkov.
Sedaj imam dnevno 3 tablete Eltroxin. V zadnjem času se mi dogaja, da enostavno dobim vročino med 37-38 stopinj, ki traja cca 2-3 ure in potem je nazaj vse normalno. Tudi takrat mi trese telo.
Ko vročina izgine je nazaj vse normalno.
Sprašujem vas, ali je možno, da so ti moji pojavi kaj povezani okoli jemanja tablet Etroxin, ali je morda kaj drugega oz. če je katera imela podobne težave.
Namreč pregled pri zdravniku na OI imam konec marca.
Hvala.
Za primer tako visoke vročine zaradi tablet še nisem slišala.. ? Resda lahko človek malo “zakuha” občasno če je doza tablet relativno visoka – Ampak to je bolj podobno menopavznemu “polivu” oziroma ko te oblije vročina po telesu… in hitro mine, ne traja tako dolgo.
Predlagam ti, da taisto vprašanje zastaviš na forum Hormonske motnje. Če pa ima katera enake probleme, upam da se ti bo tule javila..
DOBER DAN
Tudi meni se je zgodilo to da so mi pri 6letih odstranili ščitnico.Zdaj jem tablete entyrox. Pa me zanima vse o tem: ali imas lahko normalno potem otroka – ali moras iti ko zanosis na carski rez itn..?
Hvala
Pozdravljeni
Bila sem na punkciji in diagnoza je:
koloidni nodus istmusa ščitnice s predeli atipije
agenezija levega ščitničnega režnja
kronični vnetni proces ščitnice.
Predlaga se operacija ali pa citološko spremljanje. Zaenkrat kakih bistvenih težav nimam, razen. da me rado zebe. Mislim, da se bo treba odločiti za operacijo.
Hvala za odgovor in lep pozdrav
Ena, če imaš normalni in stabilni nivo hormonov, zanositev in tudi sam porod ni problem. Je pa potrebno zaradi potreb otroka po hormonih pogosteje spremljati nivo hormonov, ponavadi tirologi v temn primeru tudi malce dvignejo dozo – skratka, redna in poogosta zdravniška kontrola. Sicer zanositev in sam porod nista nič problematična.
Sam carski rez ni povezan s tem, tam gre za druge vzroke ki ga zahtevajo (preozka medenica, prekratka popkovnica IPD…). Pa tudi če bi ga imela to ni nič hudega.
Težko ti napišem karkoli ali svetujem, odločitve ali na OP ali ne pa so ponavadi težke, ker nikooli nismo sigurni kaj je za nas v tistem trenutku najbolje, predvsem pa ker ne vemo kaj nas čaka tako ali drugače v prihodnje.Kar nekaj metuljčic se je po več letih takih dvomov in kontrol le odločilo za OP in so sedaj zadovoljne.
Ponavadi pri takih rečeh zdravniki kar dobro vedo kaj predlagajo in zakaj… Verjetno o tistem “ALI” ne odločaš ti? Menda so jasneje povedali svoje mnenje?
Lahko se za mnenje obrneš še tule na forum Hormonska motnje (link zgoraj), boš dobila še eno strokovno mnenje.
Pozdravljeni!
Imela bi nekaj vprašanj. Zelo me skrbi bolezen mojega moža. V novembru je bil na operaciji za desni režen ščitnice. Izvidi so pokazali, da gre za dobro difrenciran tumor nejasnega malignega potenciala s sumljivo transkapsularno invazijo brez jasne vaskularne invazije.Zanima me kaj pomeni ta dijagnoza. Danes pa je prišel iz bolnice, ker so mu odrezali še levi režen ščitnice(menda preventivno).Menda ga bodo še testirali zaradi jodiranja.
Mogoče sem praveč panična, ampak moram povedat, da je pred enim letom umrl možev brat, ki je imel tumor (niso mogli določit točno vrsto raka) na reberni mreni in na pljučih.
Zanima me, ali se lahko ponovi rak na ščitnici,ki je v bistvu že odrezana,in kako to nadzorujemo?Ali moramo nadzorovati tudi bezgavke in grlo?
Naj povem še to, da se mož trenutno dobro počuti.Star je 43 let.
Če mi bo kdo pomagal z odgovorom se mu najlepše zahvaljujem.
Tule na tem linku spodaj je zelo dobro napisano skorajda vse o raku ščitnice:
Kako živeti z rakom/rak ščitnice
http://med.over.net/forum5/read.php?26,1147766
Lepo je razloženo kaj pomeni dobro diferenciran tumor, transkapsularna invazija pa po mojem pomeni trans/preko kapsule, torej verjetno preko roba kapsule navzven.Vaskularna invazija pomeni, da se celice širijo v žilo in potem po žiliah lahko še drugam.
Raka ščitnice v večini primerov jasno nadzorujejo s količino Tg – tudi to je lepo razloženo v gornjem prispevku. Nadzor s ko%ličino Tg-ja je v večini primerov 100%, tako da ni treba skrbeti da bo kaj spregledano. Prav tako bo mož pod dobrim nadzorom onkološkega inštituta.
To je eden najzazdravljivejših vrst raka, tudi zato, ker celice pijejo jod in ob tem “pocrkajo”. Zato testiranje z jodom -koliko je še zdravih in/ali bolnih celic, če obstajajo (ponavadi vedno po OP ostane še določen del zdravega tkiva, težko jo je postrgati v nulo…) pošljejo pacienta še na terapijo z jodom, ki dokončno pobije vse te celice.
Tako da glavo pokonci, lahko pa mi tudi vi pišete na mail in kasneje pokličete, če bi se radi pogovorili.
da se vam še jaz javim. tudi jaz sem ena od tistih, brez metuljčka. moja zgodba je bila pa taka: en mesec po sinovem rojstvu, sem na vratu začutila bulico, šla k zdravniku, ta me je napotil na punkcijo in izvid:sum na papilarni karcinom ščitnice. tej punkciji sta sledili še dve, ker niso mogli 100% potrditi diagnoze. pred točno enim letom sem bila operirana, odstranjena ščitnica in 8 bezgavk. rakasti gomolj v ščitnici je bil majhen, po bezgavkah pa je bilo vse razraščeno, vendar omejeno. čez 14 dni sem dobila radioaktivni jod. zame je bilo najtežje, ker sem morala biti stran od sina – ki je imel takrat dobra dva meseca – 3 tedne (v bistvu sem šla po 15 dneh na testiranje in so ugotovili, da nisem več nevarna malemu, tako, da sva bila narazen dobra dva tedna.
kar zadeva operacije: mene ni NIČ bolelo. nobenih bolečin, s tem, da sem jemala samo lekadole, ker sem do RJ še dojila (potem so mi prepovedali dojenje). osebje na OI je KRASNO! in tanit: tudi meni je sestra pri onkologu pokazala svojo brazgotino in dejala: pa še vedno tu delam:).
Rj sem prenesla super, tudi v tisti sobi (jaz sem jo poimenovala kar enoposteljna lux soba s polnim penzionom:) mi ni bilo nič hudega. malo sem gledala tv, malo urejala računalnik (WIFI dela) in dela mobitel (mislim, da so me opozorili, da v kleti lovi samo mobitel).
sedaj – eno leto po operaciji se počutim čisto v redu, sicer mi še niso našli prave doze eltroxina (vsakič mi malo spremeni). hodim na redne preglede. sicer opažam, da mi pri vsakem prehladu zraste ena do dve bezgavki na levi strani (kjer so mi odstranili rakave bezgavke), vendar sta oba UZ do zdaj pokazala, da so “navadne reaktivne bezgavke”.
BI SE PA TU RADA ZAHVALILA ZA POMOČ VSEM Z METULJČICE ZA EKSPRESNO IN IZČRPNO POMOČ! PUNCE IN FANTJE, KRASNI STE!
lepo pomlad želim vsem!
Marusha, tudi ti si krasna s svojim pozitivizmom in s tem, da si tule napisala svojo izkušnjo, saj je lahko samo velika spodbuda vsem, ki ih čaka enaka ali podobna pot!
Želim ti vse super, glede eltroxina pa – malo nagajajo same tabletre – gotovo si že brala o tem po forumih.
Jaz jih jemljem okoli 5-6h zjutraj ko grem na vc, ker moram potem na tešče vzeti še ene druge ko vstanem. ( problem je, ko moraš več stvari vzeti na tešče….), .. Do sedaj nimam problemov z dozo – morda zaradi načina jermanja? Kaj pa vem…
Drži se še naprej in še sodeluj tule pri spodbujanju sotrpinov :)))))
pozdravljene,
sem po delni resekciji ščitnice (desna polovica) in se me motijo težave, ki se mi pojavijo občasno – to je povečan srčni utrip in nemir. Redno jemljem Eutyrox tbl. 50 mg, od operacije pa je 14 dni. Mi lahko kaj svetujete?
Laično bi sklepala, da imaš preveliko hormona v sebi.
Pred OP ni bilo pomanjkanja, sedaj po operaciji pa takoj že dodajaš in je doza za začetek verjetno prevelika – najbrž v tebi še ni takega pomanjkanja hormnona… telesu se najbrž še ne pozna “manjko” ščitnice, ti pa ga že nadomeščaš…utrip in nemir sta namreč znaka prevelike doze hormona v telesu.
Sčasoma se bo to umirilo, ko se bodo doze unesle. Morda bi moral jemati v začetku 50 mcg vsak drugi dan… ampak to ti mora odobriti zdravnik. Napiši vprašanje še na forum Hormonske motnje (glej zgoraj “posvet z zdravnikom”) kjer ti bo odgovoril tirolog . Verjetno imaš tudi kako kontrolo krvi, kjer bodo ponovno določali količino nadomestnih hormonov..
Lepo slišati te pozitivna zgodbe. Saj tudi moja se je iztekla zelo pozitivno glede na težak začetek, ko mi nihče od zdravnikov v celotni Sloveniji ni priznal, da je z mano kaj narobe kljub prisotnosti bolezni v družini.
No na kratko najprej diplomirala l.08 pol leta iskala službo, zdavo živela se ukvarjala z jogo in praktično čez noč so mi hormoni tako podivjali, da nisemk vedela ne kje mam glavo in kje noge. Po neuspelih poizkusih okoli zdravnikov in veliko prebrane literature ter prepričanjem cele moje družine,ki so jim simptomi znani sem podpisala list, da želim odstraniti ščitnico. Po odstranitvi glej ga zlomka ugotovili papilarni karcinom, ki se je že širil v bezgalke.
Torej sem imela veliko srečo, da so se stvari hitro uredile. Pred malo več kot pol leta sem imela jodiranje in hormoni mi še sedaj skačejo dor in dol ob vaki meritvi. Počutje se sicer malo izbolšuje počasi na pol leta ena stopnička gor se mi zdi. Moja sestra, ki je bila pravtako operirana pravi, da to lahko traja tudi,do3 ali pet let vendar ,da bo zagotovo bolje. Hkrati sem vesela, da so se stvari tako hitro poštimale glede operacije, hkrati pa malo zaskrbljena ker bi želela najti službo vendar mi trenutno več kot štiri ure nebi bila zmožna. Pride kakšen teden ko imam menstruacijo ko mi telo hormoni popolnoma zagodejo in nisem sposobna prav nič.
Prej sem bila prava športnica sedaj pa prav ko dobim motivacijo, da bom vsak dan hodila mi rata kakšne par dni potem pa me spet kaj muči.
Tisti,ki me poznajo pravijo,da sem popolnoma druga oseba kod pred boleznijo. Potem si pravim mogoče me je bolezen le hotela malo upočasniti in me naučiti, drugačnega pristopa do življenja čeprav se mi je zdel prej idealen vendar kdo ve od kdaj so se težave zares začele ampak prikrito, morda že v puberteti predno sem se sploh začela ukvarjati z zdravim načinom življenja.
Malo sem zmešano pisala ampak kot rečeno sem vesela na izid in pa komaj čakam, da bo moje počutje boljše ker se počutim kot da je v meni otrok oz. oseba,ki bi rada vriskala, igrala odbojko, se ukvarjala s psičkom vendar se počutim kot da je ta oseba zaprta v telo, ki ji tega trenutno ne dopušča,
Lepo je brati pozitivne poste ampak mene osebno bi zanimale tudi take izkušnje ki jim mogoče ni potrebno reči negativne izkušnje ampak samo izkušnje zaradi katerih se lahko veliko naučimo o delovanju svojega telesa. Če bi mi prej kdo rekel kako so telo in psiha povezana in mi opisoval simptome bi mislila,da to ni mogoče. Sedaj pa bi ga popolnoma razumela.
Nč tole sem mogla zlit ven. Vse dobro vsem in Lp
Katja
Katja, vesela sem tvoje zgodne, seveda vsak doživlja zadeve po svoje, tako fizično kot tudi psihično.
Fizičlno je resnično pričakovati, da s bo počutje kmalu uredilo in nikogar ne poznam, ki bi si po totalni odstranitvu ščitnce hormone urejal 3-5 let. Res ne. Tako da verjemi, da ne bo trajalo tako dolgo. Če jemlješ eltroksin – preberi malo o njemu in preidi na evtiroks, pa ti hormoni morda ne bodo več skakali gor in dol. Verjetno si si tudi že kje prebrala kaj vse vpliva na absorbcijo tablet in posledično lahko vpliva na tvoje počutje.
Kar pa se psihe tiče pa je druga zgodba. psihično odreagiramo vsi, ki smo imeli raka, vsak po svoje, a najprej je to zagotovo šok za človeka. Ne glede na to, da je to super zazdravljiva vrsta itd…
In fizično počutje je še kako odvisno od psihe. Sama sem bila 10 let prepričana, da sem ozdravljena in počutila sem se krasno, delala in športala vse po vrsti… Zame ni bilo meja razen občasnega občutka, da imam “pokvarjen termostat” oziroma da sem občasno malo “v menopavzi” .. (vročinski obliv, občutek vročega telesa)
Ko pa mi je bolezen začela metastazirati, je vse skupaj postala druga zgodba,. Intenzivno sem začela delati na svoji psihi, sicer ne bi izdržala vsega kar me je čakalo in me še čaka. Kadar me skrbi, me boli totalno vse, kijer bi lahko bila metastaza.. Zaradi psihe.
Hočem reči, da je na psihi treba delat in da se zelo verjetno slabo počutiš kot si že sama pogruntala, tudi ali morda celo predvsem zaradi psihe. Ko boš uravnala nivo hormonov v telesu, bo vse ostalo počutje odvisno od psihe in tvojega notranjega prepričanja. Ki pa je le tvoja izbira. Morda se ostali ne počutimo vedno super, a enostavno gledamo “polno polovico kozarca” nameso prazne.
Bi rekla, da tebi nagaja oboje – ni še zelo dolgo od OP niti od jodiranja, hormoni ti še skačejo, poleg tega se ti je življenje postavilo na glavo in se še ni spravilo nazaj pokonci. Vse to je še kako normalno in bo minilo. Pa ne misli da te v prazno tolažim, a poznam vse preveč podobnih zgodb. In kot je čutiti iz tvoje zgodbe, si oseba ki bo zvozila brez večjih problemov. Ko ti gre vse skupaj najbolj na živce pa le povej vsem da nisi niti super niti superman.
Katja, vse te stvari ki jih ti opisuješ, smo verjetno dali skoz vsi z enako izkušnjo…normalno je, da je psiha bolj na dnu, saj se ti je zgodila pomebna prelomnica v življenju. Za sebe vem, da se mi je življenje popolnoma obrnilo, ker pred tem dejansko nisem vedela, kaj pomeni biti bolan oz. še boljše povedano, nisem vedela, da živim! In od začetka, ene pol leta po odstranitvi ščitnice sem bila tudi jaz kot ena izgubljena ovčka…telo izgubi pomeben del in vse skupaj vpliva tudi na psiho in spremljajoč strah, da pa od zdej naprej stvari ne bodo več takšne kot so in da ne bom zmogla biti tista Tina od prej 🙂 In res je…psiha zelo zelo vpliva na stanje v telesu. Sama sem še vedno mnenja, da ima tudi pri takih boleznih, s katerimi se mi soočamo, zelo velik vpliv. Tako na nastanek kot tudi na razvoj in kasneje dojemanje vsega. In vse to, kar ti doživljaš sedaj, je normalno in vzemi si čas zase, za razmišljanje o sebi, za razvajanje, prilagajanje….) Telo se bo prilagodilo hitreje kot se misliš, psiha pa vedno rabi več časa. Včasih, ko sem popolnoma brez volje in se mi podijo kakšne negativne misli po glavi, se ponavadi pogledam v ogledalo in si rečem: tu si, še vedno živa in zdrava…nekaterim ni (bila) dana ta možnost! In to me ponavadi strezne in dvigne, da grem z optimizmom v nov dan :).
Lep dan,
Tina
Pozdravljeni !
Mene pa zanima, če ima kdo izkušnje z operacijo na Golniku pri torakalnem kirurgu mag. Marku Bitencu ? Sicer je koncesionar z ambulanto v LJ in hodi tja operirat.
Zdravnik je prepustil odločitev kam na operacijo meni. Zelo težko se mi je odločit, kje se naj naročim, ker ne vem za nobenega, kdo je boljši.
Mi lahko kdo koga priporoča ? Si lahko izbereš samo bolnico ali tudi kirurga ?
Hvala za odgovor
Dasy
Dasy, jaz sem bila novembra 2010 operirana na torakalni kirurgiji v Kliničnem centru v Ljubljani, opravili so mi totalno resekcijo ščitnice. Operiral me je dr. Štupnik in sedaj po 6 mesecih se še komaj opazi, kje je bil narejen rez. Mislim, da so na tem oddelku vsi zdravniki izredni strokovnjaki, sodeč po pogovoru in izkušnjah drugih bolnic, s katerimi sem imela kontakt tudi, ko sem po 4 mesecih šla na kontrolo. Tudi ostalo osebje od medicinskih sester do administratork je zelo prijazno in strokovno.
Lep pozdrav in pogumno!
Moje mnenje glede tega sem že enkrat napisala – če gre za kakršenkoli sum, da je zadeva lahko rakava, bi šla jaz nedvomno in absolutno na onkoliški inštitut na OP.
Sicer pa je to dandanes povsod že bolj ko ne rutinska OP..
Težko pa je tudi pričakovati, da bi tule kdo javno napisal s kom ima slabe izkušnje..
Pozdravljeni na forumu.
Tudi jaz bi imela eno vprašanje glede ščitnice. Z ščtnico imam težave že kakih 15 let, hormonsko mi deluje normalno, vendar pa imam polno cist in gomoljev, ki mi velikokrat zakrvavijo, takrat sem čisto brez energije in imam hude bolečine v predelu ščitnice, kadar so te ciste velike ostanem tudi brez glasu.
Ker me to zelo moti, da moram skozi paziti kaj delam( če kaj težkega dvignem, mi ponavadi kaka cista zakrvai), sem se odločila, da bi si dala odstraniti ščitnico.
Na zadnjem pregledu sem to tudi predlagala zdravnici, ki me je pregledala, vendar je rekla, da z njihove strani ni potrebno da se zadeva odstrani, na mojo željo pa lahko.
Sama zelo slabo prenašam hormonske terapije, tako da me je malce strah, kako bi potem prenašala nadomestke, moram pa povedat da so mi odstranili tudi maternico in jajčnke, vendar iz te strani nimam nobenih težav, čeprav so bili malo skeptični, ker so mi to naredili pri dobrih 32 letih.
Ima mogoče kdo kakšne podobne izkušnje?
Za kakšen odgovor se vam v naprej zahvaljujem in vam želim vse dobro.
Lp
Pozdravljena,
tega ne razumem najbolje. Kako lahko ščitnca, ki je polna cist in gomoljev, normalno deluje? Ne rečem, da ne obstaja verjetnost za kaj takega. Malo pa sem skeptična, priznam. Jaz bi bila tudi pri odločanju o odstranitvi zelo previdna. Še posebej, če niso bile izčrpane vse druge možnosti.
Druga stvar, ki me bega, je izjava “slabo prenašam hormonske terapije”. Katere? Progesteron, estrogen? Obenem pa nobenih težav po odstranitvi maternice in jajčnikov? Res?
Srečno,
Alenka
Forum je zaprt za komentiranje.