Odstranitev ščitnice-DA ali NE???
Spoštovani!
Po odstranitvi enega režnja ščitnice in istmusa je potrebno dodajati l-tiroksin, navadno 50 ug dnevno, da nadomestimo proizvodnjo hormonov odstranjene polovice in tako “pomagamo polovici, ki jo še imate. S tem preprečimo hipertrofijo celic v preostalem režnju in možnost razvoja novih gomoljev.
Razlike med Ezthyroxom in Eltroxinom ni. Oba vsebujeta l-tiroksin in v ustreznem odmerku ne povzročata nikakršnih stranskih učinkov.
Lp
Lepo pozdravljeni!
Ponovno se oglašam, ker imam še nekaj vprašanj. Minilo je 16 dni od operacije, delna odstranitev ščitnice in tumorja velikosti 1,8cm. Diagnoza: papilarni karcinom, folikularni tip. Jemljem 50ug Eltroxina. Rana se lepo celi, so mi že pobrali šive in tudi preveze sedaj nimam več, mažem s kremo Bepanthen za celjenje.
Zanima me, zakaj imam še vedno temperaturo nekje med 37-38C in precej močne glavobole, boli med predvsem v predelu senc in zgornji del glave. Poleg tega sem imela prvi teden po operaciji redno menstruacijo, vendar je bilo vsak dan le nekaj kapljic nežno roza barve, pomešanih s sluzjo bele barve. Sedaj pa se mi je ponovno pojavilo nekaj kapljic zelo temno rdeče barve dva dni zaporedoma, nato en dan nič in sedaj spet en dan.
Zanima me torej, kaj se dogaja. Kdaj bo izginila vročina in glavoboli, kakšen je vzrok. Je problem v porušenem hormonskem ravnovesju, je vzrok operacija? Zanima me tudi, kaj priporočate glede mazanja te rane, da bi se čim prej zacelila. In kaj mi priporočate glede prehrane, pijače (kaj pomaga pri celjenju)?
Februarja grem ponovno na operacijo, da mi odstranijo še drugi del ščitnice, nato verjetno še jodiranje. Moje vprašanje pa je naslednje, kako se nato po odstranitvi celotne ščitnice prepričate, da se rak ni razširil še kam drugam, mogoče bezgavke ali še kam drugam? Obstajajo kakšni testi? Prosim opišite malo bolj podrobno.
Najlepša hvala za vse odgovore!!!
Spoštovani!
Povišana temperatura 16 dni po odstranitvi režnja ščitnice ni posledica operacije. Morda gre za okužbo, priporočam obisk pri izbranem zdravniku in ddoločitev hemograma in CRP. Nekoliko porušena menstruacija je lahko posledica stresa ob operaciji. Predvidevam, da se bo stanje normaliziralo. Glede na histopatološko diagnozo folikularna varianta paplirnega karcinoma ščitnice je vsekakor potrebna odstranitev celotne ščitnice in nadomeščanje ščitničnih hormonov. Po približno dveh mesecih opravijo scintigram celotnega telesa z jodom131, ki pokaže ali je preostalo še kaj ščitničnega tkiva, oziroma ali so prisotne morebitne metastaze. Sočasno je potrebno določiti raven tiroglobulina (Tg) v serumu, ki je označevalec (marker) za sledenje diferenciranih ščitničnih karcinomov. V kolikor se na scintigramu opazi kopičenje izotopa v preostanku ščitnice ali drugje po telesu, oziroma kadar je zvečana raven Tg je potrebno zdravljenje z radiojodom. Prognoza diferenciranih karcinomov ščitnice je sicer zelo dobra.
Lp
Še enkrat se oglašam, ker nekateri simptomi še niso izveneli.
Menstruacija se še ni uredila in bo očitno trajalo še nekaj časa, ker imam sedaj kar stalno krvavitev.
Bolj pa me skrbijo precej močni glavoboli, ki se včasih začnejo že takoj zjutraj, ko se zbudim in lahko trajajo kar cel dan, včasih pa se pojavijo šele proti večeru. Kadar je premočno pač vzamem Lekadol, ampak to ni dolgoročna rešitev. Kaj predlagate? Je možno, da je to posledica jemanja Eltroxina (50ug)?
Zanima me tudi, zakaj me zadnja dva dni me precej tišči v ščitnici (sedaj je minilo malo več kot 3 tedne od operacije), lahko kaj storim, da bo to tiščanje prenehalo?
Zanima me še nekaj, ali moram jesti te hormone ob točno določeni uri zjutraj vsak dan. Namreč vstajam ob zelo različnih urah, od 6 ure zjutraj pa tudi šele ob 13h. Torej ali je zelo pomembno, da jemljemo te hormone ob točno določeni uri vsak dan, ali lahko to jemljemo v nekem intervalu recimo 3h, kako je s tem?
Sedaj hormone jem vsak dan na tešče in nato približno 0,5h nič in nato zajtrk.
Hvala za vse odgovore!
Spoštovani!
Glavobol, ki ga navajate najverjetneje ni posledica jemanja Eltroxina. Vsekakor je priporočljivo vzeti tiroksin vsako jutro ob približno enakem času na tešče, posebej pomembno pa je, da ga vzamete vsak dan ne glede na točno določen čas. Tiščanje v ščitnici po operativnem posegu je lahko prisotno daljši čas, špričakovati pa je, da bo izzvenelo.
Lp
Imam še eno vprašanje.
Ali je možno, da so krvavitve iz nosa kakorkoli povezane z rakom ščitnice in jemanjem tablet Eltroxin-50ug po odstranitvi polovice ščitnice?
Do sedaj sem imela kar 5 krvavitev, od tega 4 zelo močne. Prva manjša, in po 3 dneh sem imela 4 zaporedne v roku 24 ur (ni važno ali sem sedela, stala, ležala, enkrat celo med spanjem). Krvavim samo iz ene nosnice. Vsakič sem si izmerila tudi pritisk in vedno je bil nekje tukaj:
110/65, pulz pa okrog 70.
Ne vem ali naj grem zaradi tega k zdravniku, kateremi splošnemu ali onkologu?
Prosim za hiter odgovor!
Še nekaj, prosim vas še za obrazložitev krvnih testvov, navedla bom le povišane vrednosti (v oklepajih so referenčne vrednosti):
DKS_Mono: 11.2 (2-10)
DKS_Bazo: 1,4 (0-1)
Ostale vrednosti hematoloških preiskav, vključno z železom so ok.
Kaj pomenijo te vrednosti, kaj dejansko se s tem meri? Ali te vrednosti čez dan nihajo? Bi lahko tu iskali vzrok krvavitev iz nosu?
Hvala in lep pozdrav!
Spoštovani!
Krvavitev iz nosu ni značilna za bolezni ščitnice in tudi ne za ščitnični karcinom. Najpogosteje gre za žilni pletež v nosni sluznici, iz katerega bolnik krvavi. Včasih se krvavitve iz nosu pojavijo tudi pri nekaterih krvnih boleznih. Priporočam obisk pri izbranem zdravniku in otorinolaringologu, ki bo opravil natančen pregled nosu in opredelil zakaj krvavite.
Lp
Spoštovani,
včeraj sem prejela citološko analizo solitarnega gomolja v ščitnici.
“V preparatu je mnogo krvi in na enem mestu večji delec ščitničnega tkiva. ob izraziti vezivni stromi so vidne obsežne enoslojne skupine rahleje vezanih tirocitov z manjšo anizonukleozo, z drobno zrnato, unimorfno zgradbo kromatina. citoplazma je obilna,neostro omejena s številnimi marginalnimi vakuolami in ponekod s temnejšimi zrnci. le posamezno so drobci ščitničnega koloida. mnenje: elementi ščitničnega tkiva z manjšo proliferacijo tirocitov brez mikrofolikularnega vzorca. nesuspektne, benigne spremembe.
Ker je gomolj velik 3,9 x 2,6 x 2,2, so me napotili na odstranitev desnega režnja. Je operacija res nujna? je možno, da je gomolj rakav, kljub diagnozi?
Ali ima kdo izkušnje z zdravilci. pred enim tednom sem bila na ‘psihični operaciji’ pri Turoffu in že na otip se je reč zelo zmanjšala.
Ne bi rada šla pod nož, če ni nujno, prej bi rada poskusila vse, kar se da. Hvala za vse namige in mnenje.