Odstranitev ščitnice
Pozdravljeni,
že okoli 15 let se zdravim za hipotirozo. Po drugem porodu (4,5 leta od tega) nikakor ne uspemo najti pravega odmerka Euthyroxa, saj vrednost TSH neprestano niha in to zelo močno. Temu primerno je moje psihično in fizično počutje zelo slabo. Prejela sem informacijo, da naj bi ščitnico porod pač močno izčrpal je ostalo malo aktivnega tkiva, ki malo deluje, malo ne in da bi zato bilo smiselno razmisliti o odstranitvi ščitnice. Moj tirolog pravi, da imam za tak poseg premajhni ščitnico (v velikosti dojenčkove). Pa me zanima, ali je res, da tako majhne ščitnice ni mogoče odstraniti v primeru, ko povzroča tako hude težave?
Hvala za odgovor in lep pozdrav!
P.
Spoštovani!
Verjetno je pri vas vzrok za hipotirozo Hashimotov tiroiditis. Pri tej bolezni se za kirurško odstranitev ščitnice odločamo izjrmoma, smo v primerih golše, kjer sumimo tudi na karcinom. Sicer pa je potrebno pri vas opredeliti potreben odmerek tiroksina. Najpogostejši vzroki so neredno, oziroma neustrezno jemanje zdravila, spremembe telesne teže, zelo redko se pojavijo protitelesa proti TSH receptorju (TSI), ki so sicer značilna za bazedovko (avtoimunsko hipertirozo). Ta protitelesa so lahko mešana, lahko stimulirajo TSH receptor ali pa ga blokirajo. Prisotnost protiteles lahko povzroči nihanje ščitničnih ormonov. Priporočam opraviti poregled pri tirologu in določiti protitelesa TSI.
Lp
LP