Odstranitev polipa in prehlad
Spoštovani dr. Pušenjak.
Že pol leta imam težave z rjavkastimi izcedki, ki trajajo teden dni po menstruaciji. Na UZ sem hodila vsake dva meseca in od junija dalje je bil na maternici viden manjši polip, ki se je do septembra nekoliko povečal.
Naslednji teden imam termin za prvi pregled v Leonišču, kjer naj bi se dogovorili za način odstranitve. Imam tri otroke, ki so v vrtcu in sem konstantno prehlajena. Dobila sem obvestilo, da naj naj pregled v primeru prehlada ne hodim, kar me izjemno skrbi saj v jesensko zimskem času praktično nikoli nisem brez prehlada, ne bi pa rada odlašala z odstranitvijo, saj polip konstantno povzroča rjavkaste izcedke.
Zanima me vaše mnenje, kaj naj naredim v primeru prehlada? Ali je kljub temu možen poseg?
Hvala za odgovor in lep pozdrav,
Maja
Spoštovani,
poseg je seveda možen tudi s prehladom, čemur se v bolnišnici bolj izogibajo zaradi strahu pred okužbo kot iz objektivnih razlogov. Seveda prehlad ni primeren za splošno narkozo, se pa da histeroskopijo opraviti tudi v lokalni anesteziji in prav tako morebitno abrazijo, če bi se z ambulantno histeroskopijo ne dalo polipa odstraniti. Torej “da se”, le volja mora bit na obeh straneh.
To je pa stvar osebne presoje. Če je glavni simptom prehlada zgolj smrkanje in izcedek iz nosu ali hripavost oz. kaj podobnega, boste pač nosili masko in si pridno razkuževali roke, če kašljate ali imate temperaturo, bi obisk odsvetoval oz. bi predlagal, da ga prestavite na kasnejši datum.