Odstranitev osmice da ali ne
Spoštovani,
oglašam se ponovno. Pred časom sem vam že pisala in prejela sem zelo lep in spodbuden odgovor. Iskrena hvala. Kot sem navajala v svojem prvem postu, sem imela zobovje v takem stanju, da je bilo potrebno obiskati zobozdravnika po več kot 3 letih. Zelo sem se bala, da mi morda zobozdravnik odkrije parodontozo, ker sem imela bolečine. No, naj se pohvalim, da sem res obiskala zobozdravnika, ki mi je zobovje pregledal in uredil, kar je bilo potrebno in ni bilo nič hujšega .
Prilagam še opis mojih težav iz prvega posta.
Sedaj je ostal še en problem, ki ga moram rešiti preden obiščem ortodonta. Zaradi tega problema vam tudi pišem in vas prosim za vaše mnenje. Gre za zgornjo čeljust. Na levi strani zg. so mi odstranili osmico že pred mnogimi leti. Na desni strani zg. so mi odstranili zdravo štirico (zaradi tesnega stanja zob) , ko sem pri svojih 12 letih začela nositi snemni aparat. Na desni strani zg. imam osmico, pri kateri pa je moj zobozdravnik sedaj odkril hud karies. Ta zob bi bilo potrebno zdraviti, saj je karies zelo močan. Zobozdravnik je rekel, da se lahko odločim, da mi to osmico izpulijo, saj je povrhu vsega še čudno obrnjena in gleda nekam stran tako, da nima neke uporabne vrednosti. Naj povem, da imam v spodnji čeljusti vse zobe, se pravi tudi obe osmici, ampak kljub temu zg. desna osmica ne pride v pravi stik s spodnjo osmico. Zobozdravnik je tudi pogledal ugriz in rekel, da tega zoba ne bom pogrešala. Načeloma sem se strinjala, da se odločim za odstranitev te osmice. Jaz popolnoma zaupam svojemu zobozdravniku, ko pa sem ga vprašala za mnenje, če bi z odstranitvijo te desne zg. osmice pridobila dovolj prostora v zg. čeljusti, da se mi obe trojki »usedeta« na svoje mesto, pa mi tega ni mogel potrditi in mi je rekel, da mi bo to natančno povedal ortodont. Problem je v moji zares ozki čeljusti in širokih zobeh in morda tudi to, da bi mi odstranili osmico še vedno ne bi bilo dovolj prostora in bi mi morali odstraniti še kakšen zob. Sedaj sem v dilemi. K ortodontu bom prišla na vrsto šele čez 3 mesece. Razmišljam kaj naj storim. Ali se mi do takrat izplača počakati in obdržati zg. osmico (seveda bi jo morala do takrat še zdraviti, ker sedaj imam zdravilo v zobu in se mi lahko do takrat pojavijo bolečine?!) ali pa je ta osmica res samo v napoto in naj si jo dam kar odstraniti še preden me začne ta zob boleti? Kaj mi vi svetujete glede na vse opisano? Kakšno je načeloma mnenje ortodontov glede osmic, če je v čeljusti tesno stanje zob kot ga opisujem jaz?
Upam, da se bom z vašo pomočjo lažje in pravilno odločila kaj naj storim.
Hvala že v naprej za vaš odgovor in lepo pozdravljeni.
Spoštovana,
na žalost vam na vaše vprašanje težko natančno odgovorim brez pregleda.Če obstaja dilema za odstranitev osmice in to dilemo vidi tudi vaš zobozdravnik, je najbolje, da se pred morebitno odstranitvijo zoba posvetujete z ortodontom. Srečno!
Meni je ortodont namesto (zdrave) osmice raje izpulil slabšo petico. Res naj zadnje mnenje pove ortodont, ker navsezadnje se bo on naslednji dve leti ukvarjal s tvojimi zobmi.
Če bi jaz poslušala mojo zobozdravnico, bi bila brez osmic in brez aparata (ni se strinjala z ortodotnskim zdravljenjem). Sem vesela, da je nisem poslušala (čeprav ji sicer zaupam, je naredila veliko dobrega zame, samo vsega pa en človek vseeno ne more vedeti).
Spoštovani,
ponovno se obračam na vas in sicer kar pod isto temo, da si boste lažje predstavljali moj problem. Spraševala sem vas ali naj odstranim zgornjo osmico. Ker sem imela karies in so se mi pojavile bolečine sem dala pred enim mesecem to osmico odstraniti.
Pred nekaj dnevi sem bila pri ortodontu. Napoved ni tako optimistična kot sem pričakovala. Ker imam v spodnji čeljusti vse zobe, zgoraj pa mi manjkata obe osmici in desna štirica je rekel, da bi morala odstraniti tudi obe spodnji osmici, težava je tudi to, ker mi manjka zgornja štirica. Ortodont je poudaril, da je moj primer zelo zahteven. Rekel je, da bi zdravljenje trajalo tri leta in več. Imam tudi odprti ugriz. Napotil me je na telerentgen, da bo iz tega videl kako je z mojo čeljustjo, če bo potrebna operacija. Ko sem vse to slišala me je kar šokiralo. Verjamem, da je ortodont povedal strokovno mnenje in mi ni dajal lažnega upanja, da bo vse lahko in super, vendar bi rada dobila še drugo mnenje. Namreč jaz si najbolj želim, da bi imela v zgornji čeljusti zobe poravnane in me ne zanima odprti ugriz in vse ostalo. Tudi ne razumem kaj so spodnje osmice tako moteče za zgornjo čeljust, če nimam zgornjih osmic. Če bi imela težave bi jih brez oklevanja odstranila, ker pa nimam problemov jih ne bi rada izgubila. Ali je res nujno nositi zobni aparat v obeh čeljustih (ortodont je rekel, da bi morala nositi aparat v zgornji in spodnji čeljusti), čeprav me motijo zobje oz. izgled samo zgornje čeljusti?
Do sedaj sem bila trdno odločena, da si uredim zobe, ampak sem postavljena v dilemo. Namreč nisem čisto prepričana, da bi se spustila v vse kar mi je napovedal ortodont. Ne rabim popolne preobrazbe ampak samo normalen nasmeh in pri mojih letih in taki napovedi ne vidim več smisla, da bi se spustila v to. Mi je pa zelo hudo, ker bom po vsej verjetnosti zaradi zob ostala nesrečna vse življenje.
Ortodont pri katerem sem bila se z mano ni nič posvetoval, ampak je samo v grobo navedel kaj sledi. Saj niti malo ne dvomim v njegovo strokovnost ampak pričakovala sem, da se bo z mano pogovoril o željah in pričakovanjih, pa tega nisem dobila.
Vem, da mi brez pregleda ne morete svetovati, ampak ste moje zadnje upanje. Rada bi prišla do vas. Zanima me, če bi upoštevali mojo željo, da si uredim samo zgornjo čeljust ali pa te odločitve ne prepuščate pacientom?
Hvala za odgovor in lep pozdrav.
Spoštovani,
ker še nisem prejela vašega odgovora bi rada navedla še nekaj sprememb, ki so me doletele med tem časom. Zelo nepričakovano sem dobesedno čez noč ostala brez zgornje leve šestice. Sedaj sem še v večji dilemi ali naj se odločim za ortodontsko zdravljenje ali za zobni vsadek na mesto zgornje leve šestice. Seveda se bolj nagibam k izbiri ortodontskega aparata. Moje stanje je sedaj takšno: v spodnji čeljusti imam vse zobe, tudi obe osmici, v zgornji čeljusti pa mi manjkata obe osmici, desna štirica in leva šestica. Ali je res nujno, da dobim zobni aparat za obe čeljusti? Res je, da imam odprti ugriz, ampak mene to ne moti. Moti me zgolj obupen izgled zob zgornje čeljusti in si želim fiksni aparat samo za zgornje zobe. Je to sploh možno v mojem primeru z odprtim ugrizom? Prosim za vaše mnenje glede na opisano.
Hvala in lepo pozdravljeni.