Odstranitev osmice
Spoštovani,
pred dobrima dvema tednoma mi je kirurg odstranil spodnji modrostni zob. Po 7 dneh mi je odstranil tudi šive, vendar sem opazil, da se je rana raprla. Ob pregledu je kirurg zatrdil, da je z rano vse v redu, čeprav mi občasno še vedno rahlo zakrvavi. Teden dni po odstranitvi šivov sem hodil na obsevanja, vendar tudi oteklina še ni povsem izzvenela. Sedaj mi na mestu posega, kjer je bila rana zašita, zeva globoka luknja, ki ji niti ni videti dna. Ob vsakem prehranjevanju, pitju vode, požiranju sline, umivanju zob, govorjenju in podobnem, še vedno občutim precej močne bolečine v predelu rane, pa tudi sicer me predel še vedno boli.
Zanima me, ali je trenutno stanje normalno in lahko pričakujem, da se bo rana nekoč sama od sebe zaprla? Po kolikem času naj bi se to zgodilo? Če se ne bo zaprla, se bo v njej gotovo nabirala hrana, kar bo po moje laičnem prepričanju povzročalo težave – vnetja, slab zadah,… Prosim vas za mnenje in morebiten nasvet, kaj naj storim.
Hvala!
Pavel
Spoštovani, opravičujem se za zamudo pri odgovoru. Delno sem na vaše vprašanje že odgovoril pri vprašanju, ki ga je poslal “Sergy”. Sicer pa ste medtem verjetno že opazili, da se luknja zapira – kadar se izdira na primer šestice, se rane običajno ne šiva in kost ostaja razgaljena. Zobni žep zapolne krvni strdek, ki se počasi preoblikuje v tkivo, ki ga v sredini preraste kost, v nivoju čeljustnice pa sluznica. V dneh po izdrtju zoba je potrebno upoštevati navodila, ki jih dobite po posegu in ta so predvsem usmerjena v to, da se zmanjšata oteklina in bolečina (hlajenje, analgetiki) in v to, da se krvni strdek obdrži v zobnem žepu (tampon na mestu rane po posegu, hladna hrana, brez drezanja v predel rane, brez močnega izpiranja…). Če krvni strdek iz kakršnegakoli vzroka izpade, pride do težav, ki jih opisujete vi in Sergy. Rane pa se vedno zaprejo – če se ne, je temu kriv morebitni tujek ali pa del odmrle kosti.
Lep pozdrav, DD