Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Stomatologija Otroško in mladinsko zobozdravstvo Odstranitev nepravilno raščenega, a zdravega zoba zoba

Odstranitev nepravilno raščenega, a zdravega zoba zoba

Na spodnji čeljusti imam nepravilno raščen zob – -ne vem točno, štirica ali petica. Zob je stisnjen med dva sosednja, obrnjen navzdol in navznoter.Zob je zdrav, lega me ne moti.

Sedaj mi zobozdravnik predlaga, da naj ta zob odstranim, ker da slabo vpliva na stanje ostalih zob. Čeprav si zobe redno in učinkovito čistim, (kar priznava tudi zdravnik), pa naj bi se ob njem nabiralo več nečistoč in ostankov hrane.

Aja,imam pa rahle težave z umikanjem dlesni (..pardontoza?), čeprav za zdaj nič kritičnega. Druguh težav z zobmi nimam.

Naj si odstranim zob? Malce se bojim posledic, saj me sedaj nič ne ovira ali boli. Pa tudi nadaljnja sanacija-vmes bo prazen prostor, ki ga bo potrebno zapolniti. Bo čiščenje tega mosta ali vsadka lahko bolj učinkovito, kot je to sedaj?
Pa najbrž še kar precej stane…

Kaj mi priporočate?

Spoštovani borg,

prvo kar me zmoti, ko preberem vaše vprašanje je sledeče. Če zobozdravnik svetuje odstranitev nepravilno raščenega zoba, ki ima očitno premalo prostora, potem tudi v nastali vrzeli ne bo dovolj prostora za most oz . vsadek.
Osebno sem bolj pristaš ortodontske terapije, ki zobe “spravi” na svoje mesto. S tem se higiena močno olajša, za starost pa si prihranite vse svoje zobe. Ekstrakcije kot edini način reševanja tesnega stanja v odrasli dobi že dolgo (če so sploh kdaj bile) niso več aktualne.
Sama bi vam svetovala res temeljito čiščenje zob, še posebno pazljivost in natančnost pa še okrog omenjenega zoba, ter eventuelno posvet z ortodontom.

New Report

Close