Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Rak Limfom in levkemija Odstranitev maternice in invalidnost

Odstranitev maternice in invalidnost

Lepo pozdravljeni!

Stara sem 32. let in so mi lansko leto odstranili vsa rodila (oba jajčnika in maternico),nato so se mi pojavile še 4 ciste, ki so mi jih letos odstranili. Ena cista, ki je bila na jetrih je bila povezana z prejšno boleznijo (rak jajčnika). Imam pa še raka na celotni trebušni steni ki se ga ne da odstranit. Zanima me kaj lahko pričakujem od invalidnosti ter za okvaro telesa.

V naprej najlepša hvala za odgovor!!

SpoštovanI!
Ženi je bil je bila zaradi maligne tvorbe odstranjena maternica z obema jajčnikoma. Stara je 42 let. Je nezaposlena (gospodinja). Ima 9 let avstrijske delovne dobe in tri leta naše. Ali ji pripadajo kakršnekoli pravice zaradi njene 60% invalidnosti.

Za Vaš odgovor najlepša hvala!

F.

Prestrašena,

Glede invalidnine:
Ampuntacija obeh jajčnikov in maternice predstavlja pri ženskah do 45 let starosti predstavlja telesno okvaro v višini 60 % ( poglavjeX.,B točka 12a Seznama telesnih okvar). V primeru izgube obeh jajčnikov in maternice je pri vas nastala telesna okvara v višini 60 %, ker ste stari pod 45 let. Pravico do invalidnine boste uveljavljali preko osebnega zdravnika. Ta bo izpolnil poseben obrazec za uveljavljanje pravic iz invalidskega zavarovanja in ga posredoval Zavodu za invalidsko in pokojninsko zavarovanje. Pravico do invalidnine v skladu s 144. členom Zakopna o pokojninskem in invalidskem zavarovanju ( ZPIZ-1, uradni list RS, št.106/99) pridobi le zavarovanec.

Glede invalidnosti (spremembe v zdravstvenem stanju, ki je ni mogoče odpraviti z zdravljenjem ali ukrepi medicinske rehabilitacije in se zaradi tega zmanjša zmožnost za zagotovitev ali ohranitev delovnega mesta oziroma za poklicno napredovanje) pa je zadeva taka, da je odvisna od posledic, ki bodo nastale in od dela, ki ga opravljate. V posledici navedenega bo seveda odločeno tudi o morebitnih pravicah iz naslova invalidskega zavarovanja, v okviru invalidskega postopka se bo ugotavljalo ali ste svojo delo oziroma poklic še sposobni opravljati, morebiti tudi v skrajšanem delovnem času in v okviru kakšni omejitev pri delu.
Več vam glede na podatke ne more povedati.

Jaka

Pravico do invalidnine v skladu s 144. členom Zakopna o pokojninskem in invalidskem zavarovanju ( ZPIZ-1, uradni list RS, št.106/99) pridobi le zavarovanec. V skladu z 8. členom zakona je zavarovanec oseba, ki je v skladu s tem zakonom obvezno ali prostovoljno vključena v pokojninsko in invalidsko zavarovanje;

Na podlagi tega menim, da vaša žena ni upravičena do invalidnine.

lp

Jaka Cepec

Pozdravljeni!

Stara sem 34 let. V bolniškem staležu sem od 18.4. letos. Maja letos so mi zaradi raka jajčnika odstranili vsa rodila, pečico, slepič, 16 bezgavk. Sedaj prejemam kemoterapijo (6 ciklusov), ravnokar sem po drugem. Imam dve vprašanji:

1. Telesna okvara in invalidnina: Kdaj lahko pri osebnem zdravniku uveljavljam pravico do ocene telesne okvare in pravico do invalidnine? Lahko že sedaj ali šele po zaključenem zdravljenju s kemoterapijo, čeprav le ta obstoječe telesne okvare predvidoma ne bo spremenila?

2. Povračilo potnih stroškov zaradi prevoza na zdravljenje: Ker me moja osebna zdravnica ni vnaprej seznanila s to pravico, sem nalog za povračilo prejela šele za drugi ciklus kemoterapije. Sestra v ambulanti mi je dejala, da za nazaj ne morem uveljavljati povračila, in mi za prvi ciklus ni dala potrdila. Dejala je, da je tako po novem.

Hvala za vaš odgovor in veliko uspeha pri vašem delu.

Marta

Benči,

kot smo že pisali, pogoj za ocenitev telesne okvare ni dokončano zdravljenje, medtem, ko je pogoj za ocenitev stopnje invalidnosti končano zdravljenje oziroma zdravljenje je končano do stopnje, ko ni pričakovati bistvenega izboljšanja. Predlagam, da osebnemu zdravniki predlagate, da prične postopek ocene telesne okvare.

Potni stroški:

Na spletni strani http://www.zzzs.si je navedeno, da:
Zavarovana oseba ima pravico do povračila potnih stroškov, kadar mora zaradi diagnostike, zdravljenja ali rehabilitacije zaradi bolezni oziroma poškodbe pri delu potovati k izvajalcu v drug kraj. To pravico ima za potovanje do najbližjega izvajalca, ki je usposobljen za storitve, zaradi katerih je napotena, ali do izvajalca, ki opravlja izključno dejavnost na področju psihiatrije, rehabilitacije, onkologije in ortopedije. To pravico ima tudi zavarovana oseba, če jo Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije napoti ali pokliče v drug kraj zaradi postopkov uveljavljanja pravic iz obveznega zdravstvenega zavarovanja.
Zavarovana oseba ima pravico do povračila stroškov prehrane, če je zaradi uveljavljanja zdravstvenih storitev odsotna od doma več kot 12 ur. Če mora oseba zaradi napotitve bivati v drugem kraju, ima tudi pravico do povračila stroškov nastanitve v višini dejanskih stroškov, vendar ne več kot je cena enoposteljne sobe v najcenejšem hotelu s tremi zvezdicami v kraju, kjer uveljavlja zdravstvene storitve, če v tem kraju ni hotela s tremi zvezdicami pa v kraju, ki je najbližji. Do povračila teh stroškov je zavarovana oseba upravičena le ob predložitvi računov.

Zavarovana oseba je upravičena do povračila stroškov za prevoze z javnim prevoznim sredstvom ob predložitvi vozne karte za najkrajšo razdaljo do najbližjega zdravnika oziroma zdravstvenega zavoda zmanjšanem za 3% minimalne plače, veljavne v istem mesecu, kar od 1.1.2012 dalje znaša 22,89 evrov.

Če zavarovana oseba ne predloži vozne karte, se obračuna povračilo za prevoz z osebnim avtomobilom.
Če zavarovana oseba potuje v drug kraj z osebnim avtomobilom, je upravičena do povračila prevoznih stroškov v vrednosti 10% cene litra evro super bencina na kilometer v posameznem koledarskem mesecu, zmanjšanih za 3% minimalne plače, veljavne v istem mesecu.

Pravila zdravstvenega zavarovanja v 247. členu določajo, da
“Zavarovana oseba uveljavlja povračilo potnih stroškov pri zavodu ali delodajalcu. Utemeljenost zahteve izkaže s predpisano listino, ki jo izda osebni ali napotni zdravnik. Na listini mora biti naveden dan oziroma čas, ko je bila zavarovana oseba na pregledu oziroma preiskavi v drugem kraju, kar potrdi izvajalec, ki jo je sprejel na pregled ali zdravljenje.”

Glede na to, da nisem zasledil izrecne prepovedi (ki pa morda res obstaja) predlagam, da se obrnete na področno enoto ZZZS in tam povprašate o tej omejitvi oziroma kaj naj bi bila pravna utemeljitev te morebitne prepovedi uveljavljanja potnih stroškov za “nazaj”. V kolikor boste dobili odgovor, bi bil vesel, da ga nam posredujete.

lp

Jaka

Pozdravljeni!

Pri 34.- letih so mi odstranili maternico, oba jajčnika in oba jajcevoda. Zanima me, če mi pripada kakšna pomoč in kam se obrnem, da jo uveljavljam.
Hvala in lep pozdrav!

Teja,

vašega vprašanja nisem razumel oziroma sklepam, da ste mislili na pravico do invalidnine. O tem smo na teh straneh že veliko pisali. Prilagam povzetek:

Ampuntacija obeh jajčnikov in maternice predstavlja pri ženskah do 45 let starosti predstavlja telesno okvaro v višini 60 % ( poglavjeX.,B točka 12a Seznama telesnih okvar). V primeru izgube obeh jajčnikov in maternice je pri vas nastala telesna okvara v višini 60 %, ker ste stari pod 45 let. Pravico do invalidnine boste uveljavljali preko osebnega zdravnika. Ta bo izpolnil poseben obrazec za uveljavljanje pravic iz invalidskega zavarovanja in ga posredoval Zavodu za invalidsko in pokojninsko zavarovanje. Pravico do invalidnine v skladu s 144. členom Zakopna o pokojninskem in invalidskem zavarovanju ( ZPIZ-1, uradni list RS, št.106/99) pridobi le zavarovanec.

Pozdravljeni!

Hvala za vaš odgovor.
V zvezi z uveljavljanjem povračila potnih stroškov zaradi zdravljenja sem se obrnila na LJ enoto ZZZS, ki mi je poslala naslednji odgovor:

“Spoštovani!

V zvezi z vašim vprašanjem glede potrjevanja Potrdil o upravičenosti do
potnih stroškov – spremstva za nazaj, vas obveščamo, da rok za izdajo
listine s katero zavarovane osebe uveljavljajo pravico do povračila potnih
stroškov ni določen (določen je le zastaralni rok za uveljavljanje pravice
do povračila potnih stroškov). Naloga izvajalca zdravstvene storitve je, da
na hrbtni strani listine izpolni podatke – lahko tudi za nazaj, če je
zavarovana osebe kasneje izvedela za možnost uveljavljati povračilo potnih
stroškov. Tako izvajalcu ni potrebno preverjati kdaj je bila listina
izdana, temveč je pristojnost izvajalca zdravstvene storitve, pri katerem
je zavarovana oseba le-to uveljavljala, da na hrbtni strani potrdila vpiše
podatke, ki pa morajo biti pravilni oziroma verodostojni. Zavod za
zdravstveno zavarovanje Slovenije ni izdal nobenih navodil, s katerimi bi
bilo prepovedano potrjevanje listin za nazaj. Nasprotno, 24.12.2008 je bilo
s strani ZZZS, OE Ljubljana, Onkološkemu inštitutu poslano elektronsko
sporočilo s podobno vsebino, kot vam jo sporočamo, torej, da se listino
lahko potrjuje tudi za nazaj.”

Naj dodam še, da so mi na OI potrdili vse datume tudi “za nazaj” 🙂

Lep pozdrav in uspešno delo!

Pozdaravljeni….. Stara sam 48 let .18.7 2012 so mi ostranili oba jajcnika jajcovode ,maternico,maternicni vrat in slepic…. Zanima me ce sam upravicena do kaksne invalidnine …Namrec delam v gostinstvu kot natakarica je kar precej tesko delo (mislim na opis dela vzdigavanje kist,12 ur neprekinjeno si na nogah)…Do1.9 2012 sem dobila od komisije odobren bolniski stalez pa me zanima ce bo mozno podaljsat ker se cutim bolecine v spodnjem delu trebuha . Kontrolo pri osebnem gin. imam komaj 7.9 2012.Trenutno imam imunsko terpiju ter ,efloran tablete. analgin 500 za bolecine. Hvala…. Lep pozdrav Mira 64

Benči,

super in hvala za obvestilo!

Jaka

Mira,

Po poglavju X. B točka 12 predstavlja izguba obeh jajčnikov in maternice pri ženskah nad 45 let starosti 40 % telesno okvaro, pri ženskah do 45 let starosti pa 60 % telesno okvaro. Za izgubo maternice se šteje tudi nepopolna izguba maternice oziroma subtotalna histerektomija; kirurška odstranitev obeh jajčnikov in maternice ali izguba funkcije jajčnikov in maternice zaradi obsevanja se šteje prav tako za izgubo.

Glede na vašo starost in če so vam odstanili oba jajčnika in maternico je nastala 40% TO, kar pa pomeni, da vam invalidnina ne pripada. Pravica do invalidnine ni odvisne od vrste dela, ampak gre za nadomestilo za telesno okvaro.

Glede bolniškega staleža: o podaljšanju bolniškega staleža odloča “bolniška komisija”. V kolikor se z njihovo odločitvijo ne boste strinjali imate še pravico do pritožbe na II. stopenjski organ (to bo tudi napisano v pravnem pouku v odločbi, ki jo boste dobili). Ali vam bo bolniški stalež podaljšan ali ne, vam ne znam povedati, saj je to odvisno od vašega zdravstvenega stanja, vrste dela itd., za kar nistem strokovnjak.

lp

Jaka Cepec

Ko s m bila stara 44 let, so mi odstranili maternico, jajčnike pa pustili.
Pravice do invalidnine nisem uveljavljala,ker mi nihče ni povedal, da bi jo morda lahko.
.
Zdaj sem sem stara 6o let in bi lahko šla v pokoj, vendar le če bi bila invalid,
.,starostno pa šele čez dve leti.
Zanima me, če lahko to pravico uveljjavljam tudi za nazaj in ali bi se ta okvara
sploh upošteva pri pokojnini ( imam 25 let delovne dobe. in kot rečeno dopolnjenih 6o let.

Hvala za odgovor!

Spoštovani,

razlikovati je potrebno med invalidnostjo in telesno okvaro. Invalidnost je trajna telesna ali duševna okvara posameznika, ki je z medicinskim zdravljenjem ali rehabilitacijo ni mogoče odpraviti in posredno ali neposredno vpliva na vašo sposobnost do opravljanja dela. Glede na to, kako telsna ali duševna okvara vpliva na vašo sposobnost dela, se invalidnost razvršča v III. kategorije. Morebitno stopnjo invalidnosti pri posamezniku obravnava invalidska komisija. Predlog za oceno invalidnosti lahko podate sami ali pa vaš osebni zdravnik. Dejstvo, da nimate maternice, bo verjetno le redko vplivalo na vašo sposobnost opravljanja dela. Morebitno invalidnost, ki bi jo uveljavljali sedaj, seveda ne bi uveljaljali za nazaj, saj to ni mogoče, ampak od trenutka priznanja statusa naprej. Torej, če vam bi komisija priznala invalidnost v juliju 2013, bi to pomenilo, da imate od takrat naprej status invalida.

V kolikor menite, da vas omenjena bolezen oziroma telesna okvara pri delu ovira na način, da ga več ne morete opravljati, predlagam, da se obrnete na svojega osebnega zdravnika in se z njim posvetujete o pripravi morebitne vloge za presojo invalidnosti.

lp

Jaka Cepec

Pozdravljeni!

Pred pol leta so mi zaradi raka odstranili desno ledvico. Zanima me ali mi zato pripada invalidnina, kaj moram sploh storiti, da pridem do odločbe. Zanima me tudi ali sem opravičena do kakršnih koli omejitev zaradi te operacije. (imam namreč bolečine ob dvigovanju in stegovanju, ki pa jih žal razen z besedo težko dokažem)

Hvala za odgovor
Manca

Spoštovani,

od 1.1.2013 dalje zakon več ne pozna nadomestila za telesno okvaro za tiste, ki te pravice niso pridobili do 1.1.2013, razen, če je telesna okvara povezana z delom. O tem smo na tem forumu že veliko pisali, saj je bilo nad tem dejstvom zgroženih kar nekaj gostov tega foruma.

Glede morebitnih omejitev: omejitve pri delu lahko določi zgolj invalidska komisija, ki lahko oceni ali vas vaše zdravje v tolikšni meri ovira pri vašem delu, da bi zaradi tega potrebovali posebne omejitve. Predlagam, da se obrnete na svojega osebnega zdravnika in skupaj presodita ali je smiselno podati vlogo za oceno invalidosti.

Jaka

Pozdravljeni

Stara sem 42 let pred kratkim so mi odstranili maternico zaradi miomov in desni jajčnik.
Zanima me ali mi pripada invalidnina ali rehabilitacija v zdravilišču.

Hvala

Pozdravljeni

Stara sem 42 let pred kratkim so mi odstranili maternico zaradi miomov in desni jajčnik.

Hvala

Pozdravljeni

Hvala

Spoštovani,

invalidnine kot nadomestila za telesno okvaro več zakon ne priznava. Do zdraviliškega zdravljenja so upravičene zavarovane osebe, za katere imenovani zdravnik ali zdravstvena komisija Zavoda odločita, da je le-to utemeljeno.
Zavarovane osebe imajo skladno s Pravili obveznega zdravstvenega zavarovanja pravico do zdraviliškega zdravljenja, če pri njih obstaja bolezensko stanje opredeljeno v 45. členu Pravil in če zdraviliško zdravljenje zagotavlja izpolnitev vsaj še enega od naslednjih pogojev:

[list]
[*] …
[*] …[/list]
bistveno izboljšanje zdravstvenega stanja za daljši čas;
povrnitev funkcionalnih in delovnih sposobnosti;
preprečitev napredovanja bolezni ali slabšanje zdravstvenega stanja za daljši čas;
zmanjšanje pogostnosti zadržanosti od dela zaradi bolezni ali zdravljenja v bolnišnici.

V 45. členu Pravil so med drugim naštete tudi:
Ginekološke bolezni:

– stanja po radikalnih operacijah na rodilih zaradi malignomov;

– stanja po operacijah malignomov na rodilih in postoperativni radioterapiji ali obsevalni terapiji;

– stanja po popolni odstranitvi maternice, jajcevodov in jajčnikov s komplikacijami;

– stanja po operativnem zdravljenju malignoma dojk;

– endokrinološke motnje, pri katerih je zdraviliško zdravljenje uspešnejše od drugih metod zdravljenja (hipergonadotropna ovarioplegična ali Netterjeva amenoreja).

Glede na navedeno predlagam, da se v zvezi z zdraviliškim zdravljenjem obrnete na vašega osebnega zdravnika in skupaj pripravita vlogo.

New Report

Close