Odstranitev maternice
Pozdravljeni!
Stara bom 50 let, že več let pa imam težave, povezane s klimakterijem. Pred letom in pol sem imela histeroskopijo in kiretažo zaradi polipa, ki je rastel iz telesa maternice, mioma mi niso mogli odstraniti, povzroča pa močne in podaljšane krvavitve. Po drugem porodu mi je ostala močno povešena nožnica in maternica (imam slabotno vezivno tkivo), ki povzroča vedno večje težave z mehurjem (pogosto in oteženo uriniranje, inkontinenca). Zaradi polipov in mioma že dve leti ne dobivam nadomestne hormonske terapije. Zdaj mi je ginekolog odkril še cisto na jajčniku. Priporoča operacijo – odstranitev vsaj maternice, češ da bom tako vsaj lahko dobivala hormonsko terapijo. Še to: zaradi evtirotične golše vsak dan jemljem jodtyrox, zaradi fibromialgije (revmatizma mehkih tkiv) pa vitamin e in pa antidepresiv.
Kaj Vi menite o operaciji?
Že vnaprej hvala za odgovor in lep pozdrav
Marjeta
Draga Marjeta,
teoretično je seveda še več možnosti, katerih uporaba seveda v glavnem zavisi od dejavnikov, kot so vaša družinska nagnjenost k raku na maternici in/ali jajčnikih in recimo vaše “navezanosti” na rodila. V primeru, da raka v vaši družini ni in da ste na svoja rodila čustveno bolj navezani kot ne, potem je možno odstraniti tudi samo sluznico maternice histeroskopsko ter morebiti še jajčnike laparoskopsko, če so toliko spremenjeni, da obstaja večja nevarnost za razvoj raka, sicer pa je možna tudi hormonska terapija, pod katero se bodo jajčniki in ciste na njih zmanjšale oziroma izginile. Skratka, možnosti za konzervativen pristop so, pomembna pa je vaša volja ter kvaliteten dogovor s terapevtom-ginekologom. Najenostavneje (za terapevta zanesljivo, za vas pa tudi včasih) in včasih tudi najpametneje je po 50. letu odstraniti vsa rodila. Raziskave pa kažejo, da bi bilo potrebno narediti okrog 500 odstranitev rodil da bi preprečili nastanek enega primera raka na jajčnikih. Odločitev o tem ali je to primerno razmerje ali ne za rutinsko uporabo prepuščam vam.