Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Zdravstvo pri nas? odstranitev maternice

odstranitev maternice

Odstranitev jajčnikov zelo vpliva na hormonsko ravnovesje v telesu, saj jajčnik je žleza , ki izloča dva hormona estrogen in progesteron v kri.Torej padeš takoj v meno.Nisi nič napisala koliko si stara.Čudi pa me, da ti zdravnik o takem velikem posegu ni nič povedal.Pazi na hrbtenico, pridno telovadi, pa poglej kakšno funkcijo ima estrogen!

pred 4 tedni so mi odstranili miom velik kot mandarina in maternico. Še en teden bom doma, potem grem v službo. Operacija traja okoli ene ure in potem dva ni malo bolj spiš zaradi močnih analgetikov in nekoliko neprijetno, tudi boleče se je obračati po postelji, ker imaš kapalno in ker sem imela jaz prerezan trebuh. Vstaneš že naslednji dan, potem ti fizioterap. pokaže vaje,. Težave so z odvajanjem blata, ker ne moreš pritisniti, z odvajanjem vode pa nisem imela težav.
Doma kombiniram, aktivnost, brkljanje po hiši, tudi kuhanje in brisanje prahu s počitkom. Sem še bolj slabotna in se hitro zadiham. Seveda ne dvigujem in pazim kako hodim. Tudi ven grem na krajši sprehod.
Ker sem bila sicer zdrava in kr aktivna, mi počasen tempo malo preseda, po drugi strani pa sem vesela, da je za mano.
O kakem zdravilišču ni nihče rekel nič, izvedela sem, da naj bi mi pripdalo 2 dni dopusta več, je menda treba pogledati v kolektivno pogodbo. stara pa sem 46 let in imam 3 otroke.

Vsem, ki jih ta pot čaka želim vse dobro in naj hitro mine…..

Pozdravljene,

meni so maternico in oba jajčnika odstranili abdominalno (prerez trebuha) pred mesecem dni, počasi okrevam, večje težave imam zaenkrat samo z mehurjem (voda mi občasno uhaja). Stara sem 46 let. Ali ima katera kaj več izkušenj glede tega, kdaj se sme – postopoma – ponovno pričeti z obremenitvami trebušnih mišic? (da ni treba več toliko pazit na dvigovanje težjih stvari; da se lahko počasi začne spet delat kakšne trebušnjake itd…)

Hvala in sečno vsem!

Notranje rane se celijo 6 mesecev! Torej počasi obremenjujte, ne pa težkih stavri dvigovat in se sklanjat kakor sem rekla še 6 mesecev , nevarnost kile!

Pozdravljene!
Mene pa zanima,če ženske še vedno lahko doživijo orgazem,kljub temu,da nimajo maternice.Ali je to sploh mogoče,da ga še doživi?

Hvala

Pozdravljene!
Tudi jaz bom imela v kratkem odstranitev maternice. Zelo se bojim splošne narkoze.
Ali mi lahko zaupate svoje izkušnje z splošno narkozo? Po kolikšnem času se zaveš?

Lep pozdrav in hvala.

Pred desetimi dnevi so mi odstranili maternico in jajčnike. Operacija je potekala uro in pol. Po dveh dneh intenzivne nege, kjer sem epiduralno dobivala zdravila so me premestili na oddelek. Rahle bolečine sem blažila z Naklofenom od petega dne naprej brez tablet. Šesti dan sem šla domov, zdravniki so dejali, da lahko takoj pričnem naprimer z hojo vendar po zmožnostih. Ne smeš se zaležat, ne pa pretiravat. Nadomestno hormonsko zdravljenje sem zaenkrat sprejela, ker imam šele 41 let. Čutim rahel pritisk v trebuhu, drugače pa je vse OK. Bolniški stalež naj bi trajal 6 tednov. Torej, kar se mora se mora, čeprav sem bila pred samo operacijo precej prestrašena ampak mi je ginekologinja vse lepo razložila.

Lep pozdrav vsem.

Pozdravljene!
Vidim, da forum živi že dve leti, vprašanja nas, ki smo se odpravljale na operacijo, pa ostajajo še vedno podobna. Sama sem bila operirana pred 14. dnevi. Pred operacijo sem prebrala vse na različnih forumih, zdravniških straneh, veliko sem se pogovarjala s tistimi, ki so že bile operirane. Zdaj berem znova in primerjam, kaj sem sama doživljala. In res me je bolelo 2 do 3 dni, 6.dan sem šla domov, doma poležavam, se gibljem po stanovanju in sprejemam obiske. Vmes sem šla na krajši sprehod okoli doma, vendar sem potem dobila rdečkast izcedek, zato zdaj raje hodim po stanovanju. Boli me občasno, za lažje odvajanje pa pijem vodo Balance- radensko. Pri odvajanju vode me še peče, mislim pa, da se še organi niso čisto razporedili. Kontrolo imam komaj čez 14 dni. Prijateljice, ki so imele odvzem, so mi rekle, da je spolni odnos normalen, ena pravi, da celo boljši. Komaj čakam, da bom videla, če je to res. Psihično se počutim, razen kdaj pa kdaj, ko se zasmilim sama sebi, kar dobro. O operaciji govorim in presenečena sem, koliko žensk ima težave. Ko sem začela glasno govoriti, so prihajale k meni ženske s katerimi imam malo stikov in mi povedale svojo zgodbo. Marsikatera ženska drži bolečino v sebi. Dobro okrevanje vsem in lep pozdrav.

Mene pa zanima, kako izgleda laparoskopska odstranitev maternice, pri kateri odstranijo samo maternico, maternični vrat in jajčniki pa ostanejo. Sama sem naročena na op in bi se rada čimbolje pripravila nanjo.

Dober dan!

Prijateljica gre na odstranitev maternice zaradi mioma.
Stara je 42 let, zato so ji obljubili, da ji bodo pustili maternični vrat in da bodo zaradi tega hormoni delovali isto kot zdaj, ko maternico ima, rečeno je bilo tudi, da bo še vedno imela menstruacijo. Mene zanima kako je možno, da bo imela še vedno menstruacijo saj le ta nastane zaradi luščenja maternične stene.

Hvala!

Tudi jaz sem imela pred tremi tedni odstranitev maternice brez materničnega vratu in jajčnikov. Po 14-ih dneh sem šla v službo in živim normalno. Ne vem pa kako bo sedaj z mojo spolnostjo in manstruacijo. Kdaj jo lahko dobim, če jo sploh dobim? Rada bi čimveč info na to temo. Če ima katera izkušnja s tem, mi bo vse zelo dobrodošlo. Zanima me tudi kdaj in kam naj grem na pregled. V začasni odpustnici iz bolnice je pisalo naj grem k zdravniku, ki me je operiral, na končni odpustnici iz bolnice pa piše naj grem k svojemu ginekologu. Kaj ste storile ostale?

Hvala

Ko tako čitam vprašanja,sem kar šokirana,kako neuke so nekatere ženske..žalostno res. Kako ima lahko kdo menstruacijo,če nima maternice..in gospa pravi,da pa je ona poročena in jo zanima,če bo lahko imela spolne odnose,ker da noče izgubiti še partnerstva,z maternico..haha,ojojoj…mislite,draga gospa,da me neporočene nimamo spolnih odnosov?! In ja,orgazem se lahko doživi,čist fanj,tudi brez maternice. In NE,brez jajčnikov ne delujejo normalno hormoni,no! Jasno,da nastopi menopavza..
In športna pripravljenost prej,kar dosti ne pomeni,po operaciji en čas ne moreš nič..
K bistvu..stara sem 46,odstranili so mi maternico,jajčnike pustili. Bila je polna miomov. Operirana sem bila klasično,nisem imela nobenih pooperativnih zapletov,samo bolečine. Povejmo tako kot je- po operaciji boli in to močno. Zelo močno.Intenzivno kaka 2 tedna. Sedaj mi mineva 1 mesec od operacije,pa še zmeraj boli. Držati se je treba vsega,kar ti ob odpustu povedo in to je to. in biti skrajno potrpežljiv…LP

Po odstranitvi maternice, jajcevodov in jajčnikov nič ne boli, ker vam dajajo skozi infiuzijo pomirilo Tremal. Malo veže po drugem ali tretjem tednu, ker se rane krčijo. Operacija bo dobro uspela, če boste šle nanjo mirne in z zaupanjem v zdravnike, ki so po moji izkušnji na UKC zares vrhunski. Medicinske sestre tudi, zelo skrbijo za bolnice na intenzivni negi. Same dobre izkušnje!
.
LP, 76-letna operiranka

Jaz okrevam po laproskopski odstranitvi maternice pred 3 tedni. Večjih težav nimam razen bolečine v predelu mehurja če se preveč gibam. Pred operacijo sem se o vseh podrobnostih pogovorila s svojo ginekologinjo in s kirurgom, ki sta mi razložila potek operacije in življenje po odstranitvi maternice.

Menstruacije po odstranitvi maternice ni več, tudi zanositi ženska ne more, zrela jajčeca padejo v trebušno votlino, kjer jih telo posrka. Kontrola pri svojem ginekologu po 3 do 4 tednih, jaz imam kontrolo jutri.

Želim čimprejšnje okrevanje sotrpinkam, vse ki se pripravljate na podobno operacijo pa pozivam naj se o podrobnostih pogovorijo s svojimi zdravniki.

tuna.iris

živjo

Pozdravljeni vsem skupaj!

Stara sem 37 let.

Po petih se ponovno oglašam na tem forumu. nazadnje sem pisala ,ko sem bila pred drugo konizacijo oz.pred Re-konzacijo. No po Re-konizaciji je bilo vse do sedaj v redu.Hodila sem na redne ginekološke preglede in je bilo vse ok. Sedaj sem pa bila po enem letu spet novembra in sem dobila poziv,da se glede izvida brisa moram ponovno oglasiti v mesecu maju.
Naj vam povem,da sem se že naročila ( zaradi izostanka menstruacije) ,je samo madež na papirju,potem je pa ni več,testi so negativni,zato bom imela seda pregled 22.2.2013,in datuma ne bom spreminjala na maj.
Pa me zanima,ali mislite da se je HPV spet ponovil in da mi bodo mogli odstranit maternico? kot ste videli,mi je že takrat predlagal moj osebni zdravnik za odstranitev,če ne bo v redu,vendar je takrat bilo potem vse ok,in o tem nismo nič več govorili. Sedaj me je pa ponovno prejela panika ob temu pozivu.
Ali se je komu že ponovilo v tretje? Kakšen je bil postopek?

Hvala za odgovor,lp

Živjo!

Stara 47, glede na to, da kakšnih posebnih uspehov, kljub precejšnjim problemom zaradi hrbtenice, niti ortopedsko niti nevrološko ni bilo, sem tovrstne obiske pri dr. opustila. Da se mi stanje slabša, vključno
s hudimi nevropatskimi bolečinami v križu, nogah, podplatih…ne spada v to temo.
Pač pa smo našli endometriozo in to vsevprek,morda celo nekaj gršega na jajčniku, številne miome, 3-5cm…
Trenutno sem na terapiji z Visanne, zanima me pa, če v primeru, da bo terapija neuspešna, lahko predlagam popolno odstranitev reproduktivnih organov v celoti oz. naenkrat in to brez predhodnih
laparoskopij?
Pa še to: ali obstaja kakšno tveganje, če istočasno z Visanne apliciram še naravno (?) progesteronsko kremo Napro?

Hvala že vnaprej za kakršenkoli odgovor, namig ali pomoč.

Lep pozdrav!

Haj,

sredi januarja so mi odstranili materinico – laparoskopsko. Po operaciji nisem imela večjih problemov, razem tega, da so me močno bolela pljuča in vrat. Teden dni po operaciji sem dobila nekakšno menstruacijo, ki pa ni bila tako močna kot prejšnje. Težave imam pri odvajanju vode in bolečine v mehurju. Sedaj mesec in pol po operaciji sem spet dobila “menstruacijo???”, čeprav mi je bilo rečeno, da je ne bom več imela. Ali katera kaj več ve o tem?

hvala,

Pozdravljene,

Pred 13 dnevi sem imela odstranitev maternice (jajčniki in maternični vrat so ostali). Moram povedat, da sem se po operaciji zbudila s štirimi brazgotinicami (brez gazic, brez kirurških obližev – suhe!), da so bile bolečine minimalne, sedaj pa se počutim že skoraj tako, kot sem se pred operacijo …. Mogoče minimalne bolečine/ čuden občutek v spodnjem delu telesa, pa še ta povečini samo zjutraj pred veliko potrebo …. Čez 7 dni grem na kontrolni pregled nazaj v bolnico, potem pa bomo videli.

Ne vem pa kako bo potekalo življenje naprej. Nekje sem prebrala, da naj ne bi dvigovala bremen težjih od 3 kg, vsaj 6 mesecev. Zanimam me kako je s spolnim življenjem, nekatere pravijo, da je celo boljše, kot prej (?) Kdaj lahko to preizkusim?…. Slišala sem tudi, da naj bi se izogibala hladnim prostorom …. No, saj veste – slišiš marsikaj in če si zdrav gredo take informacije mimo tebe, če pa si v situaciji, kot sem sedaj jaz, pa marsikaj pobereš, tudi, če je še tako nelogično … 🙂 Ima katera od vas odgovore?

Hitro okrevanje želim vsem, ki ste pred takim posegom, ali tik po njem.

Da ne bom odpirala nove teme, bom kar tukaj nadaljevala temo.
Torej 19.11. sem taščo pospremila v UKC, kjer jo je 20.11. čakala operacija – odstranitev maternice in jajčnikov. Stara je 61 let, in že nekaj let tudi v menopavzi (cca 11 let). V petek (20.11.) je imela operacijo, in je bila na intenzivni, jutri – ponedeljek (23.11.)” naj” bi jo premestili nazaj v sobo. Me zanima koliko časa bo še tam. Je v dobri kondiciji in ne mara ležanja. Kakršnokoli poležavanje zato pri njej ne pride v poštev.
Doma imamo še 90-letno polpokretno njeno mamo, za katero izključno skrbi ona, zdaj ko tašče ni, pa smo doma vsi izgubljeni (nov urnik, nov tempo, …), se trudimo in smo se že nekako uskladili, da vse poteka tako kot mora. Se bojim, da bo tašča, ko pride domov, preveč hitro padla v star tempo, pa vem da to ni ravno dobro. Kot sem že omenila, da pri njej zanjo poležavanja ni, je vedno aktivna, če ne doma, pa brklja po vrtu, okoli hiše, resnično se usede samo za nadaljevanke po TV, potem pa spet akcija. Zato me zanima, kakšno nego in oskrbo bo potrebovala, ko pride domov in katera dela lahko opravlja (mi je jasno da dvigovanje babice ni med njimi) in katera ji moramo absolutno preprečiti. Vsakega odgovora bom zelo vesela. Ker mojo trmasto (ampak zlata vredno) taščo bo težko prepričat, da nečesa ne sme ali nemora

New Report

Close