Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Estetska in plastična kirurgija odstranitev lepotnih pik

odstranitev lepotnih pik

Pozdrav,

Na obrazu imam 2 velike pike ki me sicer ne ovirajo ampak me estetsko zelo motijoenostavno mi grozno niso všeč in se mi zdi da prav pokvarijo obraz, ki je že tako cel pikast .Zanima me a se jih da odstranit brez šivanja? namreč bojim se grdih brazgotin..
ter na nosu imam 2 pike ki pojma nimam kaj so? zgledajo ko nek podkožni mozolj/nek ogrc/ pika vendar se jih bojim tikat..
mi lahko svetujete.

Pozdravljeni!

Po pregledu poslanih fotografij, gre pri vas za dva dermalna melanocitna nevusa – kongenitalnega tipa, na nosu pa za dva melanocitna nevusa pridobljenega tip – v vašem primeru za tako imenovana nevusa Miescherjevega tipa. Sliši se zelo “učeno” :)) a v bistvu gre za tako imenovana “Prava znamenja” – to so spremembe, ki nastanejo iz celic ki delajo pigment in jim pravimo melanociti – zato takim spremembam pravimo melanocitni nevusi. Laično in nedermatologi jim nepravilno rečejo “znamenja” nekater celo “fibromi” ali po domače “bradavičke”, kar pa je nestrokovno in napačno in vodi v nepravilne metode odstranjevanja. (Če želite kaj več prebrati o odstranjevanjih “znamenj” pa si lahko preberete na tem linku: http://med.over.net/forum5/read.php?389,10733428,10733428#msg-10733428.) Pravilo v dermatologiji je, da takšnih sprmemeb ne odstranjujemo destruktivno ( torej jih ne NIKAKOR NE smemo odstranjevati z laserjem, zmrzovati, izžigati…itd) ampak uporabljamo metode s katerimi ob odstranitvi ohranimo tkivo in ga pošljemo na histološki pregled ( pregled pod mikroskopom). Klasično dermatokirurško se te spremembe izreže in zašije , v kolikor pa ne želite šivanja, pa lahko opravimo bolj estetski poseg – in sicer opravimo tako imenovano tangencialno izrezanje ( spremembo izrežemo površinsko – kot bi jo odbrili) in pošljemo na histološki pregled. Na mestu odstranitve ostane površinska ranica, ki jo prekrijemo s posebnim obližem, kasneje pa ranico negujete po posebnih navodilih s posebnim mazilom do zaceljenja . Običajno se na obrazu zaceli v 7 do 10 dneh, po zaceljenju pa na tem mestu ostane najprej rdečkasta lisa, ki počasi, v nekaj mesecih bledi in postaja vedno manj vidna. Glede na velikost obeh večjih sprmemeb, je pričakovati da se bo na teh mestih le nekoliko poznalo ( ne da se odstranitvi da se čisto nič ne bi videlo) – običajno se po končnem zaceljenu vidi kot komaj vidna nekoliko svetlejša lisa premera kot je sedaj “znamenje”. Je pa to vsekakor estetsko bistveno manj opazno kot sedanji “znamenji”. ( z lahkoto se bosta prekrili s pudrom) Na nosu, kjer sta spremembi manjši pa je pričakovati še lepši rezulat.

Lep pozdrav

asist.Borut Žgavec dr.med. Specialist dermatovenerolog, dermatopatolog Dermatološko medicinski in laserski center Dimnik + Žgavec [url=http://www.proderma.si/]http://www.proderma.si/[/url] Leskoškova 9d Tel: 031 574 912 Dermatološka klinika UKC, Ljubljana

Pozdravljeni,

mene zanima, če je pametno odstraniti materina znamenja-večina jih imam na trupu. Bila sem že pri dermatologinji, pa je rekla, da bolje da ne, ker je lepše, da imam piko, kot pa brazgotino-liso od laserja. Seveda me ne motijo tako zeeelo, ampak bi bilo pa lepše, če jih ne bi bilo. Kdaj se po kateremu tudi po pomoti popraskam, in me boli. Drugače pa baje znamenja niso rakava. Koliko stane, če jih želiš odstraniti in da niso rakava? Se sploh splača? Prebrala sem, da se iz obstoječih ne more razviti rak-je to res?

Najlepša hvala in lep pozdrav!

Spoštovani!
Tema odstranjevanja znamenj je precej pogosta, zato bo odgovor malce daljši.
Iz medicinskega stališča ( oziroma iz stališča pacientovega zdravja) lahko “znamenja” odstranjujemo brez skrbi, če se držimo določenih pravil!!!
Prvo, kar morate vedeti glede odstranjevanja znamenj, da jih NIKOLI ne smemo (ne smejo) odstranjevati destruktivno – to je z uničevanjem, kot je uporaba laserja, zmrzovanje, žganje,….itd.
Namreč pravilo – doktrina v medicini je, da moramo prava znamenja poslati na histopatološki pregled ( torej znamenje pošljemo po odstranitvi v laboratorij, da dobimo natančnejšo diagnozo za kakšno znamenje je šlo in če je vse v redu – če je znamenje benigno.) Zato slišati mnenje kot je “imeti brazgotino -liso od laserja” ni v redu saj z laserjem znamenja ne smemo odstranjevati – še več, znamenja segajo precej globoko v kožo (mnogokrat do sredine dermisa ali več) zato se z laserjem tudi v celoti ne dajo odstraniti in vedno ostane del znamenja v globini.!”!! Kdor vam skuša znamenje odstraniti brez histološkega pregleda, z laserjem itd – ne ukrepa v skladu s strokovno medicinsko doktrino (najverjetneje sploh ni dermatolog in se na znamenja ne spozna kaj dosti…, )
Seveda pa se da pravilno odstraniti znamenja tudi na drugačne načine. Najpogostejša tehnika je klasična ekscizija – izrezanje znamenja v celoti, ter nato zašitje ranice. Na tem mestu ostane brazgotina, ki pa je po mnenju in študijah estetsko mnogokrat bolj sprejemljiva kot znamenje. Namreč kakšno brazgotino imamo skoraj vsi ljudje in vsem so brazgotine jasno znane ko jih vidimo – mnogokrat jih na drugem sploh ne opazimo, medtem, ko pa je znamneje, še posebej če se razrašča nad površino kože kot kakšna “bradavička” za mnoge bolj estetsko moteče, saj mnogi ne vedo kaj je to, ali je nalezljivo …itd Poleg tega so takšna znamenja tudi pogosto funkcionalno moteča (motijo pri nošnji oblačil, očal, nahrbtnika….) Lahko se vnamejo, srbijo…itd

Nekatere vrste znamnej pa lahko odstranjujemo bolj estetsko ugodno – z drugačno tehniko – kjer ni potrebno šivanje, zato na mestu odstranjevanja ostane komaj vidna lisa ali brazgotina (enaka, pogosto pa lepša kot po odstranjevanju z laserjem – kar še enkrat povdarjam – ni pravilno!!) – običajno istega premera kot je bilo znamenja. Takšna tehnika je naprimer tangencialna ekscizija, kjer prav tako dobimo material za histopatološki pregled ob tem pa ni potrebno šivanje. Katero tehniko bomo uporabili je odvisno od tipa znamenja oziroma od indikacije. Namreč razlogov za odstranjevanje znamenj je veliko:
Na prvem mestu je absolutna indikacija – to pomeni, da znamenje moramo izrezati ne glede na to kakšen bo estetski izid. To velja za primere, ko dermatolg znamenje dermatoskopsko pregleda in ugotovi, da gre za rakasto spremembo – melanom, ali pa da je znamneje zelu suspekto – sumljivo za melanom.
Vse ostale indikacije so relativne: ( znamneje lahko odstranimo a to ni nujno)znamenja odstranjujemo lahko ker so funkcionalno moteča (motijo pri vsakdanjem življenju) ali so simptomatska ( srbijo, pečejo, se vnamejo, jih pogostoma poškodujemo…) ali pa nas preprosto estetsko motijo (na primer če nam sredi nosa ali čela raste “bradavica” – ki je v bistvu znamneje).

Vse to velja za prava znamenja – kar strokovno poimenujemo “melanocitni nevusi”. Seveda pa se na naši koži pogosto pojavijo tudi druge vrste kožnih “izrastkov” , ki jih laično mnogi tudi poimenujejo “znamneja” in običajno zamenjujejo s pravimi znamenji ( ne le laiki, tudi zdravniki – nedermatologi oz specialisti drugih specialnosti , ali celo dermatologi, ki niso specializirani v dermatoonkologiji – vedi, ki obravnava kožne tumorje oz. laično – kožne “izrastke”). Poznamo jih dobesedno na stotine tipov in vrst med katerimi jih je približno nekaj deset daleč najpogostejših. Tovrstne spremebe pa odstranjujemo spet glede na to kaj so. (Ponovno ponavljam: pred vsako terapijo, moramo postaviti diagnozo: moramo vedeti kaj gledamo, kaj je ta sprememba na koži pacienta in le tako bomo lahko izbrali pravo in najboljšo in predvsem pravilno tehniko oz. metodo odstranjevanja) . Nekatere spremembe lahko dejansko odstranimo z laserji ali drugimi tehnikami na takšen način, da se na koži praktično ne pozna nič ali pa ostane komaj vidna sprememba, sped druge je potrebno izrezati ali zdraviti na drugačne načine. Vsaka posamezna“pikica”, vsak posamezen“izrastek” je “bitje za sebe ☺” in čeprav jih ima lahko pacient več deset ali celo več sto, jih ne moremo kar poslplošti ampak moramo poglediati enega po enega ….VSE!! in pred odstranitvijo kateregakoli postaviti diagnozo!!!
Skratka: odstarnjevanje znamenj je smiselno in popolnoma v redu iz več stališč. Ne nazadnje, če znamenje pravilno odstranimo potem ni možno, da bi se iz njega razvilo rakasto obolenje. Seveda znamenj ne odstranjujemo preventivno kar vse povprek , saj to ni smiselno. Temveč se odločamo po dermatoskopskem pregledu: 1. Ali je kakšno znamenje nujno potrebno odstraniti? Če ni, potem 2. Je kakšno znamenje smiselno – priporočljivo odstraniti (znamneje je suspektno, …), če ni, potem 3. Je kakšno znamenje za pacienta moteče – in če pacient sam pove, da ga “pikica” moti, potem jo lahko brez skrbi odstranimo –seveda na strokoven in pravilen način!!!

asist.Borut Žgavec dr.med. Specialist dermatovenerolog, dermatopatolog Dermatološko medicinski in laserski center Dimnik + Žgavec [url=http://www.proderma.si/]http://www.proderma.si/[/url] Leskoškova 9d Tel: 031 574 912 Dermatološka klinika UKC, Ljubljana

Spoštovana harla !
Kot sem že velikokrat pisal na tem forumu, je pred vsakim posegom potrebno najprej postaviti diagnozo- ugotoviti kaj je to vaše znamenje. Namreč, številne kožne spremembe so na videz lahko popolnoma enake a v bistvu gre za različne rašče, katerih najbolj uspešni načini odstranjevanja se lahko razlikujejo. Torej, najprej naredimo dermatoskopski pregled in postavimo klinično diagnozo, nato izberemo način odstranjevanja. Vaš opis, kako so vam “poiskušali” z iglo prebadati “lojnico” je precej nenavaden , še posebej za dermatologa, saj na ta način ne postavljamo diagnoze! Tudi če bi šlo za lojnico ( verjetno je bila mišljena epidermalna cista, ki ji mnogi napačno rečejo zamašena lojnica) se tovrstno spremembo diagnosticira drugače.
Zelo neobičajen je napotek dermatologinje, da je svetovala lasersko odstranjevanje ( kjer se spremebo v bistvu uniči) ne da bi imeli natančnejšo diagnozo (vsaj tako sklepam iz “poiskušanja prebadanja z iglico”). V dermatološki doktrini je , da NIKOLI ne odstranjujemo z derstuktivnimi metodami ( brez histiološkega pregleda) sprememb, za katere ne vemo kaj so!!
Glede na vaš opis spremembe in glede na “diagnostično težavo” predvidevam, da je spremeba nepigmentirana. V tem primeru prihajata najverjetneje v vpoštev dve diagnozi – ali oblika angiofibroma ( tako imenovana “fibrozna papula nosa”), ali pa gre za nepigmentirano obliko melanocitnega nevusa. Obe sta benigni a se v prvem primeru, lahko odločimo za odstranjevanje z ablativnim laserjem ( ali Er:YAG laser ali CO2 laser) – oba laserja delujeta na površino kože in spremembo po slojih odstranjujeta – kot bi jo brusili, počasi v več prehodih do izravnave z ravnjo kože) v drugem primeru – v kolikor ne vemo kaj je, oziroma v kolikor gre za melanocitni nevus, pa odstranitve z laserjem ne svetujem, saj tovrstne spremembe segajo globje v kožo (običajno najmanj do retikularnega dermisa, včasih do podkožja) – to pomeni, da laser znamenja sploh ne more odstraniti v celoti, del ostane v globini , kar lahko včasih kasneje predstavlja problem( če sprememba začne ponovno rasti, se spreminjati, pigmentirati…itd). V takem primeru raje svetujem tehniko “shave” ali “tangencialno” odstranitev znamenja, ki vodi do enakega ali običajno še lepšega estetskega rezultata kot ablacija z laserjem a ob tem odstranjene spremembe ne poškodujemo in jo lahko pošljemo na histopatološki pregled (tako dobimo dokončno diagnozo in lahko zagotovo vemo, kaj smo odstranili in da je vse ok).

Oba načina, če sta narejena strokovno, privedeta do lepega estetskga rezultata ( ni šivanja). Na mestu odstranitve se, v premeru, kot jo ima sedaj baza vaše spremembe, kasneje ( po končani fazi celjenja) lahko opazi komaj vidno okroglo lisico, kožne ali nekoliko svetlejše barve, ki je s prostim očesom komaj opazna. Vsekakor pa bistveno manj kot sedanja “bradavička” :)).

Oba posega se opravita ambulantno, v lokalni infiltracijski anesteziji (neboleč poseg) trajata pa nekaj minut! Pregled tik pred posegom običajno ( vsaj pri meni) traja nekoliko dlje ( od 10 do 20 min), saj se držim dermatoonkološke doktrine ( ki jo učim tudi specializante), da se pri vsakem pacientu, ki pride pokazati ali želi odstraniti eno znamenje ali spremembo, pregleda koža celega telasa. Nemalokrat se namreč zgodi, da pacienta moti dotična sprememba, sam pa se ne zaveda, da ima lahko bolj resne spremembe drugod po telesu. Cena pregleda je v obeh primerih enaka.
Torej vse skupaj vam bo vzelo približno pol do ene ure. Po posegu lahko normalno opravljate vse vaše aktivnost! Posega se lahko opravljata preko celega leta.

asist.Borut Žgavec dr.med. Specialist dermatovenerolog, dermatopatolog Dermatološko medicinski in laserski center Dimnik + Žgavec [url=http://www.proderma.si/]http://www.proderma.si/[/url] Leskoškova 9d Tel: 031 574 912 Dermatološka klinika UKC, Ljubljana

kako naravno narediti lepotne pike manj vidne ? ali jih odstranit gre za zelo majhne lepotne pike ampak motece

 

Pozdravljeni, pigmentna znamenja odstranjujemo s kirurškim izrezom, in šivanjem z resorbilnimi šivi. Brazgotina zori 6 do 12 mesecev, v tem času postopno zbledi. Svežo brazgotino je potrebno zaščititi pred sončnimi žarki, saj se v nasprotnem primeru lahko temneje obarva.

 

Lep pozdrav,

Medved Višnjar estetska klinika

Medved Višnjar estetska klinika Nevio Medved, dr. med, specialist plastične kirurgije Igor Višnjar, dr. med, specialist plastične kirurgije Cesta v Mestni log 55 Ljubljana + 386 31 858 905 [email protected] www.medvedvisnjar.si

New Report

Close