Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Stomatologija Parodontologija Odstop dlesni

Odstop dlesni

Občasno imam probleme z vnetji in paradentozo, kar pa sem doslej kar uspešno reševala s kremo Paradontax. Po zadnjem dalj časa trajajočem vnetju dlesni ob že več let starem mostičku pa je ob zobu ostal precej velik žep, ki me moti, občasno boli pa tudi čiščenje je precej neučinkovito, si pomagam z ustno prho in malimi ščetkami. Sem upala, da bo sčasoma bolje, v lekarni sem tudi dobila neko tekočino Curasept s katero sem izpirala bolečo dlesen. Stanje ni kaj veliko boljše. Kakšne so možnosti, da se dlesen pozdravi oz. obnovi. Ker je to zadnji zob (sedmica) bi na vsak način rada kakšno rešitev, da ga obdržim. Hvala!

Spoštovani,

naj takoj na začetku povem, da je učinek zobnih past predvsem kozmetičen. Omogočajo lažje drsenje ščetke in ustvarjajo svež zadah. Nekatere zobne paste vsebujejo dodatke, npr. fluoride, ki preprečujejo nastanek zobne gnilobe, druge dodatke – soli, ki lajšajo težave pri preobčutljivosti in skelenju zob. Ostali dodatki v pastah pa so, kljub reklamiranju, praktično brez terapevtskih učinkov.

Nastanek obzobnih žepov pomeni, da je vnetje napredovalo v čeljustno kost in povzročilo njeno razgradnjo. V tej fazi se parodontalne bolezni žal ne da pozdraviti s še tako dobro ustno higieno, niti z uporabo protibakterijskih ustnih vod. Potrebno bo obiskati zobozdravnika. Ta vam bo odstranil zobni kamen, plak in druge mehanske ovire, ki omogočajo zadrževanje plaka, ter opravil takoimenovano luščenje in glajenje korenin. Po potrebi pa vas bo po tem napotil k specialistu parodontologu.

Lp, Ana Mikuž, dr. dent. med., spec. parodontologije

POzdravljeni!

Nekje sem zasledil pred leti, da se da umaknjeno dlesen (zaradi paradontoze) obnoviti tako, da ti ponovno zraste. Ali je to res? Ali je mogoče v SLO?
Slišal sem, da povečano rast dlesni povzorčajo kontracepcijske tablete. Kako b ito potem reševali pri mošških, ki ne jedo teh tablet?

Vem, da so neumna vprašanja, ampak bi na vsak način rad nazaj mojo dlesen, da nebi bilo občutljivega zobovja.

LP!

Pozdravljeni!

Parodontalna bolezen povzroča propad tkiv, ki obdajajo zob. Čeljustna kost ob korenini zoba se razgrajuje in dlesen se odmika od skleninsko-cementne meje, kjer je sicer normalno pripeta. Z zdravljenjem parodonalne bolezni skušamo preprečiti nadaljnji propad tkiv, zaenkrat pa jih še ne znamo obnoviti. Razgradnja kosti in z njo odmik dlesni je žal nepovraten.

Preobčutljivost zob je neprijetna posledica izgube tkiv zaradi parodontalne bolezni. Preobčutljivost lahko zmanjšate, če skrbno izvajate ustno higieno. Ne ščetkajte takoj po jedi, uporabljate mehko zobno ščetko in eno izmed past za občutljive zobe. Učinek je večji, če po ščetkanju usta sperete z eno izmed ustnih vod proti preobčutljivosti. Izogibajte se gaziranih pijač, agrumov,..

Nekatera zdravila, oralni kontracepitvi niso med njimi, povzročajo hipertorfijo dlesni. Gre za bolezensko razrast in ne rast dlesni. Tako dlesen je včasih potrebno kiruško odstraniti.

Ana Mikuž, dr. dent. med., spec. parodontologije

Pozdravljeni.

Imam občutek, da se je dlesen pri treh zobeh zgornjega loka rahlo dvignila z zoba, hkrati pa je tudi nagubana. Pred dvema tednoma sem bila pri zobozdravnici, ki mi je očistila zobni kamen, in pregledala dlesni (to je storila samo s pogledom), ker so sestri diagnosticirali začetno stopnjo paradontoze. Po njenem mnenju so dlesni lepe rožnate barve, zato ne vidi povoda za skrb. Ker se mi zdi, da je do dviga dlesni prišlo po čiščenju kamna, me zanima, kaj menite.

Hvala. Lep pozdrav.

Pozdravljeni,

zaradi odstranitve zobnega kamna zagotovo ni prišlo do dviga dlesni. Prav redno odstranjevanje zobnega kamna je poleg dobre ustne higiene namreč učinkovita preventiva pred nastankom parodontalne bolezni. Zobni kamen sam po sebi parodontalne bolezni ne povzroča, predstavlja pa grobo površino, ki je idealna za kopičenje bakterij, le te pa so vzrok parodontalnega vnetja.

Odmik dlesni je lahko posledica parodontalne bolezni – torej vnetja, lahko pa je tudi nevnetne narave. Ta vrsta odmika je običajno posledica konstitucionalne predispozicije (pogosto se pojavlja na podočnikih, ki ležijo izven zobnega loka), nepravilnega ščetkanja, ali kombinacije obojega. Parodontalno vnetje je potrebno zdraviti. Odmik, ki ni vnetne narave, pa predstavlja bolj estetski problem, ki pa ga je s takoimenovanimi postopki parodontalne plastične kirurgije mogoče popraviti.

Včasih lahko dejansko že na pogled ocenimo, ali je dlesen zdrava ali ne. Klinični pregled, pri katerem ugotavljamo naravo odmika dlesni, pa poleg vidnih značilnosti dlesni zahteva tudi meritve globin sondiranja. Globino sondiranja se ocenjuje s pomočjo parodontalne sonde. Normalno meri dlesnin žleb od 1-3 mm. Povečana globina sondiranja (več kot 3 mm) je znak nastanka obzobnega žepa. Glavni kazalec vnetnega bolezenskega procesa je krvavitev ob rahlem mehaničnem draženju – pri ščetkanju ali sondiranju.
Običajno je del pregleda tudi analiza rentgenskega – ortopantomogramskega posnetka, pri katerem se prepričamo, da je čeljustna kost normalno odmaknjena od skleninsko-cementne meje.

Lep pozdrav, Ana Mikuž, dr. dent. med., spec. parodontologije

Pozdravljeni. Zanimame premik dlesnih pri otroka zaradi udarac. Ali se dlesni vrnejo v svoje mesto?

Lp

Spoštovani,

žal ste navedli premalo podatkov, da bi lahko podala mnenje. Svetujem, da čimprej obiščete otroškega zobozdravnika.

Lep pozdrav,

Ana Mikuž, dr. det. med., spec. parodontologije

 

New Report

Close