odštevalni števci za vodo
Pozdravljeni,
a ima kdo info kako/po kakšnem principu delujejo odštevalni števci za vodo v večstanovanjskih stavbah?
Kako natančni so števci in kako je s plačevanjem ostalih prispevkov po porabi (delitev) glede na to, da je le eden glavni števec?
Na netu namreč ne najdem nobene uporabne info na to temo…
Hvala za vaše odg. in lep pozdrav!
ne vem, sicer nisem iz teh logov..
ampak kolikor jst vem je to en navaden števec za vodo..na vaši dovodni liniji..
na katerem se odčita vaša poraba in se odšteje od skupnega števca..
deluje na principu pretoka vode, ki vrti rotor/vrteči del le ta vrti pa mehanizem števca-številčnico..
vsaka merilna naprava ima podan razred točnosti (v %, ali kako drugače), kakšni razredi obstajajo za meritev vode pri vodnih števcih pa ne vem (pojdite v Merkur)..
Včasih se zgodi, da števec narobe montirajo in odšteva namesto prišteva. Potem seveda pride do ogromnih razlik in če tistemu, ki mu porabo odšteva, ne morete dotajčati, da je tako zaradi napake na števcu, je res grozno.
Mi imamo odštevalne števce in enega glavnega, mislim, da se v letu dni nabere za cirka en kubik razlike.
Meni so na komunali razložili, da je neko povprečje med tremi in štirimi kubiki, odvisno tudi, ali doma pereš avto, zalivaš rože in tako dalje. Tako da 6,6 kubika je res veliko.
Drugi imajo normalno porabo?
Mi stroške delimo tako, da kar je vezano na porabo, seveda po deležu glede na porabo posameznega stanovanja, kar je pa pavšalno, pa delimo s št. stanovanj.