Najdi forum

Odstavljanje

Pozdravljene,
imam 10 mesecev staro hčerko in rada bi počasi ukinila dojenje. Imam pa problem, ker ne mara stekleničke, niti lončka…Vem, da sem storila napako, ker je nisem že prej navadila na stekleničko, vendar je moj prvi otrok in na začetku se mi je zdelo prav krasno, da nima niti stekleničke niti dude. Trenutno se dojiva zjutraj in zvečer ter opoldne pred spanjem. Sedaj bi mi ustrezalo, da bi jo zvečer lahko nahranil še kdo drug, pa kar ne gre.

Zanima me kaj ve mislite; ali je prepozno, da jo navadim na stekleničko, ali se mi sploh splača trditi s tem. Sicer mi še kar lepo pije po navadnem lončku ampak te količine so minimalne. Ne predstavljam si, da bi mi po lončku popila 2 dcl, toliko kot naj bi njeni starosti primerno popila mleka.

Že opoldanski obrok ne vem kako naj opustim, ker zaužije tako malo tekočine in posedica tega se mi zdi, da težko kaka. Do sedaj je ponoči pridno spala, sedaj pa se včasih zbuja, ker se zvečer ne pokaka in potem jo zvija dokler se zjutraj ne uspe pokakati.

Saj vem za vse prednosti dojenja, ampak po drugi strani bi si želela tu malo več svobode. Kajti dokler se takole dojiva jo enostavo težko prepustim v oskrbo komu drugemu. In čas odhoda v službo se bliža z neznansko hitrostjo. Upam, da se bo našla kakšna s podobnim problemom. Pa še nekaj, po žlički lepo je, vendar opoldne, ko je že zelo zaspana in zvečer tik pred spanjem pa to ni tako enostavno. Opoldne mi po dojenju lepo zaspi za dve uri, če pa se hraniva po žlički pa je njen spanec krajši. Hvala za pomoč!

Tudi naš je star 10 mesecev in nikoli ni maral ne dude ne stekleničke, dokler sva se polno dojila. Ko je začel z gosto hrano – konkretno smo jo uvedli šele pri osmih, saj prej ni pojedel omembe vredno – je pa tudi sprejel drugo tekočino. Pil je iz kozarca (minimalne požirke, pa vendarle) ali iz stekleničke s cucljem – od začetka bolj malo, mogoče 0,5 dcl na dan, potem pa čedalje več. Sedaj ima najpogosteje aventov lonček z, kako se že reče, tistemu lulčku? V zadnjih dveh tednih sva opustila dnevno dojenje (tudi pred spanjem) in sicer tako, da ga je čez vikend uspaval mož na Nukovo stekleničko (izbrala sva jo zaradi oblike cuclja) najprej z mojim izčrpanim mlekom, nato z adaptiranim. Čez teden sem mu nato tudi jaz ponudila mleko po flaški in je kar sprejel. Sedaj gre brez problema – dojiva se pa še vedno ob 6h zjutraj in pred spanjem zvečer.

Mi smo ga torej vseeno navadili na flaško zaradi enakih razlogov, kot jih navajaš,čeprav nam je tudi bilo od začetka všeč, da teh razvad ne mara. Ampak on enostavno mora pred spanjem nekaj vlečt in vseeno imam raje flaško kot dudo. Če ti to ustreza, ji večkrat ponudi flaško, tudi mogoče za v roko, da se sama malo igra. Upam, da vam bo uspelo!

Hvala, doma imamo Aventove stekleničke pa kar ne gre. Mogoče so pretrdi cuclji. Bom šla danes kupit še Nukovo stekleničko. Zanima me kdaj ste začeli z uvajanjem stekleničke in koliko časa je trajalo, da jo je sprejela. Lončkov pa imamo doma malo morje, vendar vse vleče stran od sebe. Pa še nakaj bi te vprašala, kako imate čez dan kaj razporejene obroke. Še enkrat hvala!

Tudi mi imamo doma malo morje stekleničk – za darilo sva dobila Chiccotove, pa Aventovo (ki so jo zastonj delili) z dvema različnima cucljema, pa Aventov magični lonček, in še to veliko Nukovo flaško. Koliko časa je trajalo – težko rečem, se mi zdi, da je nekako trajalo en mesec, da je čisto domač s flaško. Najprej je res popil minimalne količine, še 0,5 dcl na dan ne (takrat sva se dojila tudi še 2x čez dan), naredil je požirek, pa jo je ven povlekel, pa spet in spet. Samo sem bila vztrajna. Sedaj imam za uspeh, da naredi 4-5 požirkov brez prekinjanja, pa zajame zrak, pa mogoče še malo – iz Nukove flaške pred spanjem pa pije brez prekinjanja, dokler mu pač paše, potem jo umaknem, on se naštima in čez par minut spi. Ne pustim mu, da bi zaspal na flaški.
Mu pa vsake toliko časa čez dan ponudim za pit. In je pogruntal, če je žejen, sprejme, sicer noče. Mož ga je pa navadil piti iz flaše – ta prave, 1,5l plastenke – npr. Za life, tega ne bo nikoli odrekel :))

Njegovi obroki so pa tako:
– jutranje dojenje okrog 5.30 ali 6.00, potem spi do 7.30
– okrog 9h imava malico – sadje, kruh namazan s čim, skuta ali jogurt
– okrog 10 – 10.30 pripravim cca 150 ml mleka, spije od 80 ml do 150 ml in nato spi 1h – 1,5h, tudi dve uri
– okrog 13.30 do 14h imava kosilo
– okrog 15.30 ima popoldansko spanje, spet pripravim flaško, spi cca 45 min do 1h
– okrog 18h-18.30 ima večerjo – npr. mlečni riž, včeraj je npr. pospravil eno palačinko, ipd.
– okrog 20h imava dojenje in nato zaspi.

Kako imate pa ve obroke?

Uspešno uvajanje stekleničke!

Jaz bom morala tudi počasi začeti zmanjševati število podojev. Pri skoraj 11 mesecih se doji še 5-6x .
Do meseca maja moram povsem končati, kar pomeni, da imam še dva meseca na voljo.
Dude, stekleničke in vse temu podobno pri nas samo letijo po tleh, ne prenese jih. 1x dnevno popije nekaj požirkov vode po aventovem lončku, to pa je tudi vse.

Ker imam prijateljico, ki je s pomočjo aventovega lončka po otrokovem prvem letu prešla na hranjenje samo po žlici in pitje iz kozarca ali lončka, premišljujem, če bi tudi nam šlo lahko brez stekleničke. Dvomim sicer, da nam bo šlo gladko, ker se miška izredno rada doji, pa tudi ne poje drugega kaj dosti. Jesti mora še vedno velikokrat po malo, ker drugače vse izbruha. Že nekaj mesecev jo čakam, da se bo naveličala dojenja, pa se dogaja ravno nasprotno, čedalje bolj vidim, koliko ji pomeni.

Vem, da nisem skoraj nič pomagala… mogoče le poskusite z lončkom, preden navajate na stekleničko.

…sem ti že odpisala pa me je potem nenadno vrglo ven. No, zlasti zanimivo se mi je zdelo pitje po plastenki. Moški so glede tega res inovativni.

Naši obroki pa potekajo nekako takole:
– ob 7.00 dojenje
– ob 9.30 sadni zajtrk (zmiksano sadje+skuta+žitna kašica)
– ob 12.30 dojenje pred spanjem
– ob 15.30 do 16.00 kosilo (zelenjava +meso+nekaj od žitaric ali krompir)
– ob 19.00 mlečno žitna kašica, ki jo zadnje dva dneva nekaj zavrača
– ob 20.30 dojenje pred spanjem

Vendar se mi zadnje čase ponoči zbuja in nekako mi jo ne uspe drugače potolažiti kot z dojenjem. Ne vem, najprej vložiš toliko truda, da dojenje steče, potem pa še enkrat toliko truda, da ga ukineš. Lep dan, danes je kar mraz…brrrr…Hvala še enkrat!

Moj 6mesecnik je bil dva meseca dohranjevan po steklenicki, potem je ni vec maral, ne aventove, ne nukove ne nobene. Zdaj ga poleg 2,5 gostih obrokov 3x oz 4x dojim + enkrat ponoci. Ta teden pa je pogruntal kako se potegne iz aventovega loncka -jupi! Zdaj spije vsake toliko par pozirkov. tudi iz kozarcka smo ze probali in bi sicer znal pit, ampak bi bil vsakic tudi za preoblect, tako da bo nekaj casa se pil iz loncka. Na sreco ful rad je in to karkoli mu dam, tako da upam, da bo slo odstavljanje gladko do takrat ko bom mogla spet v sluzbo.

Ojla,

ko prebiram vase poste vidim, da imamo mi neznansko sreco z naso puncko.

Stara je 10 mes in pol in ima grozen red glede spanja in prehranjevanja. S pocasnim odstavljanjem se zacela okoli 8 meseca in koncala pri 9 mes in pol. Vse ukinitve je lepo sprejela. Najprej sem ukinila pop dojenje, nato jutranje, potem opoldansko in nato vecerno. Aha, pa se nocno nazadnje. Kot da bi vedela, da je konec, se mi ponoci ni vec zbujala, tako da sedaj spi od 19.30-8.30:)))

Obroke pa imava tako:
9-zajtrk, mlecna kasica
10.30-malica, sadje ali jogurt ali gris
11-13-spanje
13-kosilo, zelenjava, meso…
17-malica, kruh ali sadje ali gris ali jogurt
18.30-vecerja, mlecna kasica

Navadno mleko sem ji zacela dajati ob 9 mes in pol, nic alergij.

Naj povem se to, da tudi nasa puncka nima ne dude in ne steklenicke. Do sedaj ni pila nic, ker preprosto ni znala, zato sem ji dajala po zlicki ali po kozarcku, vendar je bilo vsega zelo zelo malo. Ob prenehanju dojenja pa je kar cez noc zacela piti po Aventovi steklenicki z zelenim (trdim) cucljem ter celo po slamici.

lp

Neja*

…prav veselje je bilo prebrati tele vrstice.

Zanima me samo kako ti pije mleko in če ni imela nič problemov s kakanje, ker je zaužila tako malo tekočine. Kajti naša tudi zelo lepo je po žlički. Samo zdi se mi, da ima probleme s kaknjem, ker tako malo pije. Pa še nekaj vprašanji:
– koliko mlečne kašice poje (na obrok)
– če sem prav razumela gre čez dan spat samo 1 x
– a si na navadno mleko prešla postopoma ali kar naenkrat
– koliko mleka ti sedaj popije
– ali je že stročnice oz. kaj od zelenjave ti je
– koliko čase je potrebovala, da je znala potegniti po Aventovem lončku

Hvala! Lp, R.

Grom, se mi zdi, da bi ptri 10 mesecih otroček lahko imel še kakšen obrok več. Glede na urnik, ki ga imata, ne vem, kako bi ga “vstavila”, ampak lahko bi imel že popoldansko malico. V glavnem, zdi se mi, da mu en obrok zmanjka in se zato zbuja ponoči. Čeprav se prej dojita itd., po mojem že rabi malo več. Kaj praviš?

Pozdravljena,

nekoliko tezav ima s kakanjem, vcasih kaka zelo trdo in malo, pa ful se muci ob tem in napenja. Potem se pa kar naenkrat “vsuje”. Dokler je zivahna in pridno je, ne bom delala panike, kadar pa ne kaka npr 2 dni, ji pa dam svecko in cez 15min je kaki tu:)

Glede mleka-vecina patronaznih in v revijah berem, priporoca mleko navadno sele po 12mes. Nam pa je pediatrinja rekla, da lahko kar zacnemo in smo. Najprej sem ga dala bolj malo, sedaj pa vec. Dnevno ga popije okoli 1-2 deci, zraven pa zauzije se skutice ali jogurt (okoli 150 ml), ter jutranjo in vecerno mlecno kasico (vendar tukaj raje pripravljam tiste,ki se mesajo samo z vodo, ker imajo adaptirano mleko ze notri). Kolicina kasic je od 150-200 ml.

Spi vecinoma samo enkrat po 2 uri, glede na to, da ze hodi slab mesec, pa vcasaih tudi okoli 17.30 za dobro uro…. se mora spociti, ker skoz skace okoli…je namrec precej zivahna

Strocnic se nisem dajala, od zelenjave pa vse, razen zelja, fizola, koruze….

Glede Aventovega loncka, kot sem rekla, od 3-9 meseca nic, ker ni znala piti, ker je bila polno dojena (gosto hrano sem zacela uvajati pri 4.5mes) in ocitno ni zakapirala kako to gre, po prenehanju dojenja pa takoj, kaksna 2 dni. Morda se je potrudila, ker ji je pasalo sesati, ker tudi dude nima (ati, ki je zobar ne pusti:))

lp

Neja*

…problem je, ker če ji dam še kaj med kosilom in večerno kašico, da mi potem večerno kašico zavrača. Ampak bom poskusila…vsekakor se mi zdi, da mora biti en razlog, da se je začela ponoči kar naenkrat zbujat. Ji bom dala danes vmes še kakšno skutko, pa bomo videli kaj bo. Hvala! Lp, R.

New Report

Close