Odstanitev modrostnega zoba
Pozdravljeni,
v sredo so mi v bolnišnici odstranili dva modrostnika na desni strani: zgornji je bil izrastel in je bil izpuljen takoj, spodnji pa je bil še neizrastel in je zanj porabila veliko več časa. Veliko je brusila oz. vrtala, vem da je zob prerezala, da ga je lažje izpulila, nevem pa, ali je morala obrusiti tudi kost. Z modrostniki prej nisem imela težav, za izpuljenje smo se odločili, ker imam močne zobe in posledično za osmice ni prostora.
Danes je ponedeljek in me je začelo skrbeti saj še vedno ne morem odpreti ust. Oteklina je sicer vsak dan manjša – kar verjetno pomeni, da vnetje ni prisotno? Po drugi strani pa čutim, kako mi vsake toliko časa iz rane priteče nekaj…ko se pomeša s slino in izpljunem je gosto in ima močan vonj (po domače povedano zelo smrdi) – vendar je tudi tega vsakič manj, ker si po vsem kar zaužijem narahlo (brez pritiska) izplaknem z grenkimi kamilicami, pa tudi glede na to da nemorem odpreti ust se pomučim da si v grobem umijem zobe – upam, da pripomorem k temu, da nebi prišlo do vnetja. Vendar kljub temu nevem ali je ta gosta in po vonju neprijetna slina le plak in je normalna, ali to pomeni, da se je kaj zagnojilo?
Naslednja stvar je ta, da kljub temu, da oteklina izgleda vsak dan bolje, torej nazaduje, bolečina ne pojenja. Jemljem Naklofen duo, ki naj bi veljala za močno protibolečinsko tableto, vendar ko jo vzamem mi začne delovati šele po kakih 3 – 4 urah. Ker lahko vzamem le 2 na dan, je obdobje med enim in drugim odmerkom peklenski. Skrbi me, ali je to normalno ali je ta bolečina, ki ni od prvega dne niti malo manjša, znak za skrb, da je kaj narobe? Nikoli nisem jemala tako močnih tablet kot je ta. Vmes sem poskušala, da bi mogoče šlo že brez analgetikov, vendar niti pod razno, bolečina je prevelika. Ko sem vmes poskusila zamenjati, da bi namesto teh močnih jemala bolj blage ki mogoče niso tako nevarne za telo – kot je nalgesin – mi ni pomagala nič. Tako da si ne morem pomagati – še vedno vztrajam pri naklofenu duo, da je vsaj tisti vmesni čas ko učinkuje lažje prestati.
Ko tableta popusti, čutim bolečino od jezika navzdol v grlo, kjer imam tudi močno razboleno na dotik. Ali je to strah za kakšen živec?
Naj omenim še to, da imam na licu – desno pri ustnici – kar velik madež rumene barve, pojavil pa se je tudi eden manjši pod očesom. Kaj to pomeni? Res da sem opazila majhno modrico tisti dan po posegu, in sem bila mnenja, da se je toliko upirala na mene ko je pulila zob. In da se je zdaj ta madež povečal razbolel in postal rumen. Vendar pa se je tak rumen madež pojavil tudi pod očesom. Kaj naj bi to pomenilo?
Za odgovor se vam najlepše zahvaljujem, LP Tina
Pozdravljeni. Vprašanj imate toliko, da se mi zdi, da boste tudi potem, če vam odgovorim na vsa, našli nova. Lahko pa vam zagotovim, da kirurg/kirurginja ne bo zameril/a, če se pridete pokazat še predno imate termin za odstranitev šivov. To se mi zdi še najbolj smiselno, če vas toliko stvari skrbi. Če ni nič hudega, potem bo to kirurgu vzelo minuto časa, kar res ni problem, če pa je kaj hujšega, je pa tako ali tako dobro, če pridete na pregled. Lahko pa pregled opravi tudi vaš osebni zobozdravnik, ki bo znal oceniti, ali potrebujete morebitno dodatno zdravljenje.
Sicer pa je okravanje po operaciji odstranitve modrostnih zob zelo različno pri rrazličnih ljudeh, dva ne čutita bolečine enako in bolj kot število analgetikov, ki jih morate zaužiti, je pomembno, ali je prisotna morebitna okužba rane. Glede na vaše pisanje bi rekel, da ni, kot rečeno, pa ne bo nič narobe, če se pokažete svojemu zobozdravniku ali kirurgu.
Modrici ob ustnici in pod očesom sta posledica izliva krvi v mehka tkiva obraza in bosta po menjavi barv izzveneli. Glede analgetikov pa je takole: pri pacientih, kot ste vi – prestrašenih namreč, je zanesljivo za telo bolečina večji stres in bolj škodljiva kot pa tablete. Nalgesin lahko vzamete trikrat dnevno, nič pa ni narobe, če vmes vzamete tudi kakšen Lekadol (Paracetamol).
Lep pozdrav, David Dovšak