Odsotnost prvega zgornjega zoba
Pozdravljeni,
moj sin ima 8 let. Pri petih letih si je poškodoval dlesen nad desno zgornjo enko. Mlečen zobek na istem mestu je bil izpuljen, ko je bila leva stalna enka že dolgo zunaj. Po RTG se vidi, da je zametek slab, samo delček krone- brez korenine.
Zanima me ali se lahko v najstniških letih v snemni aparat vstavi “umeten zob” zaradi estetike in družbene sprejemljivosti?
Kolikor sem razumela, se mu lahko implantant vstavi šele po 20 letu, ker fantje dlje rastejo? V vseh teh letih, se mu bo najbrž tudi dlesen “zožala” in bo potreboval umetno kost?
Pozdravljeni,
seveda se to lahko naredi -enostavno in poceni.
Res je, fantje rastejo počasneje in prehitra implantacija ima lahko estetsko grozljive posledice. Fantom raste obraz lahko tudi do 25 .l leta, zato naj ortodont pred implantacijo z določenimi meritvami potrdi konec rasti.
Višino kosti bosta zagotavljala sosednja zoba, debelino kosti (volumen) pa bo fant verjetno res izgubil. Žal se sedaj, po izgubi mlečnika ne da več nič narediti, zato se bo ta problem reševal ob implantaciji. Če bo kosti dovolj za implantat verjetno le s presaditvijo tkiva z neba, če pa kost ne bo dovolj debela tudi za implantat, pa še z umetno kostjo. Operacija za fanta ne bo obremenjujoča. Bolečine so zanemarljive ob primerni pooperativni oskrbi, lahko pričakuje le lažjo oteklini do 1 tedna.
Ko bo fant nehal nositi snemni aparat, pa naj se luknja zapre s fiksnim začasnim mostičkom, ki se ga lepi na zadnjo stran zob(a). Začasno protezico (žabico, fliper) odsvetujem, ker še poslabša razmere za bodočo implantacijo.
LP Andreja
LP Andreja
Pozdravljeni,
načeloma se lahko, vendar nima smisla, ker je treba zob ob vsaki menjavi loka (na 1-2meseca) ponovno vpenjati na aparat, pa tudi ni stabilnosti na obremennitve. Ko zaključi s fiksno ortodontijo bi bilo treba narediti nov začasni zob, ki bo pritrjen na soseda. Tako imate stroške ob vsaki menjavi loka in ob ponovni izdelavi novega zoba.
Raje pri prvi izdelavi investirajte v provizorij ojačan s kovino, ki bo lep in bo lahko zdržal na mestu vse do implantacije. Pritrjen naj bo samo na en zob (sosednjo enico), da se omogoči nadaljne ortodontske in rastne premike zob.
LP Andreja