odrgnjeni podocniki
Pozdravljeni!
5,5-letni sin je zadnje 3 dni vcasih rekel, da ga bolijo zobje. Pravzaprav pove ob/po vecerji in ob umivanju zob. Danes mi je pokazal vse 4 podocnike, ki so vsi brez spick. (Se 2 tedna nazaj so bili popolni.)
Ponoci obcasno malo poskripa z zobmi. To ni tisto pravo skripanje, za katerega vem, kako se slisi, ker je skripal moj stric. Ob doloceni uri ima bolj rahel spanec (takrat priblizno, ko grem spat) in kaksno minuto z usti izvaja gibanje sesanja (kot bi imel dudo v ustih), potem se obrne in do najvec 5krat skripne. Prebrala sem vase odgovore o neskodljivosti skripanja pri otrocih, vendar ne vidim drugega razloga za “odbite” vrhove podocnikov. Padel ali kaj takega ni, pa tudi ce ne bi vedela za padec, verjetno ne bi sli vsi stirje.
Sicer imamo v ponedeljek kontrolni pregled pri zobozdravniku, bi vam bila pa zelo hvalezna za odgovor.
Lep pozdrav
Spoštovana ukca,
ali je škripanje škodljivo oz. ali je škripanje z zobmi tisto, ki je povzročilo obrabo ne moremo sklepati iz primerjave med zvokom škripajočih zob pri otroku in odraslem….
Zagotovo boste bolj natančen odgovor dobili pri zobozdravnici, ki bo otroka tudi videla, sama lahko napišem le najbolj splošne stvari. TUdi mlečni zobje se obrabljajo in nekateri otroci imajo zobe pred izpadom skoraj povsem brez vrškov (špičk) in jamic.