Najdi forum

Odrgnine na vratu

Moja šestmesečna hči ima na vratu že nekaj časa kožo pordelo, zadnjih nekaj dni pa se na najbolj pordelih mestih pojavljajo tudi beli oluščki. Do sedaj ni bilo videti kot da jo moti, zdaj pa si kre kdaj pa kdaj k vratu tudi z ročico, kot da bi se hotela praskati. Ne vem dobro od česa bi to bilo; morda od obleke (perem zanjo posebej, z malo praška in brez mehčalca), ali pa od pomanjkljivega zračenja kože?
Mazala sem jo z Bubchnovo kremo ‘spezial wundschutz creme’, a brez uspeha. Sedaj poskušam z Bepanthenom.
Morda ima katera/i od forumovcov izkušnje s podobnim problemom?
Vnaprej hvala za nasvete.
Gaja

Draga Gaja,

Svetujem vam obisk pri pediatru. Naš petnajstmesečni Rok je imel tudi okoli
6. – 7.meseca grozne ˝izpuščaje˝ po vratu, pod bradico. Sprva sem mislila, da so od slinjenja in da bodo izginili, če jih namažem z ribjo kremo, Bepanthenom. Ker ni nič pomagalo, sem ob cepljenju vprašala s čim naj mažemo, zdravnica ni nič komplicirala, dobila sva narejeno kremo in sicer hladilno mazilo+ advantan – to sta sestavini, ki sta bili napisani na embalaži.

Preizkusite. Nam je 100% pomagalo v zelo kratkem času!!

Upam, da sem vama kaj pomagala.

Lep pozdrav,
Lidija

Možnih je več vzrokov.
1. Lahko gre samo za predele, ki so skriti v kožni gubi, se močneje potijo in jih slabše čistimo, tako da tu zastaja umazanija, ki draži kožo. V tem primeru je potrebno samo pogosteje odstranjevati umazanijo (pot, ooluščene dele,…), predele pa mazati s hladilnim mazilom.
2. Morda gre za dejansko preobčutljivost na detergent, ki ga uporabljaš. V tem primeru je smiselno oblekice vsaj dvakrat izpirati. opozarja, da so nekateri otroci močno alergični na kovino netov, s katerimi zapenjamo bodije ali majice. Preveri, kje kovinski netki stikajo s kožo tvoje deklice (če seveda uporabljaš take oblekice). Alergije na netke pogosto vidimo kot rdečkaste, kroglaste predele (na vratu, rami ali na prsnico), ki postajajo vedno bolj živirdeči in se na površini tudi luščijo.
3. Kožne spremembe, ki jih opisuješ, so lahko tudi posledica naselitve glivice, npr. Candide Albicans, na poškodovane predele. V tem primeru je sevedapotreben antimikotik – npr. Canesten ali Dactarin.

V vsakem primeru pa velja, da mora tovrstne spremembe videti pediater, ki ti bo seveda svetoval najustreznejšo zaščito.
Pozdrav!
Nina

New Report

Close