Odprto ovalno okno
Lepo pozdravljeni ! Ne vem ali pišem v pravi forum. Rada bi vas prosila, če mi lahko razložite kaj pomeni odprto ovalno okno, kakšno je zdravljenje in kako poteka pregled TCD po valsalvi katerega imam ta petek.
Ne vem ali imam pravilne informacije, da to pomeni ‘luknja v srcu’. Me kar skrbi kaj bodo pokazali rezultati, stara sem 33 let in upam, da se mi ne ‘zaplete ‘življenje zaradi tega.
Najlepše se vam zahvaljujem za odgovor in vas lepo pozdravljam.
V srcu je pregrada (pretin), ki loči srce na dve polovici: desna in leva. Vsaka polovica je razdeljena na dve votlini: zgornja se imenuje preddvor, spodnja pa prekat. Na koncu nosečnosti, je pri večini novorojenčkov, pregrada (pretin) med desnim in levim preddvorom nepredušna, pri nekaterih pa sta v pregradi prisotni še dve “luknji”, ki se zapreta kmalu po porodu. Izjemoma se ena ali druga “luknja” ne zamaši in to stanje lahko ostane celo življenje. To imenujemo “odprto ovalno okno”. Ko to ugotovimo, “bolnika” povabimo na preglede s katerimi želimo točno ugotoviti kako velika je “luknja”, na katerem delu pregrade je in če potrebno zdravljenje z operacijo. Preiskave opravijo zdravniki pri budnih bolnikih.
Spoštovani !
Lepo se vam zahvaljujem za odgovor in vas še enkrat prosim, če mi lahko poveste ali se operativni poseg opravlja vedno, če luknja je, ne glede kako velika ali obstaja kakšna druga terapija za OOO. kakšen pa je operativni poseg, glede na to, da gre za srce verjetno ne prav ‘lahek ‘?
V katerih primerih operativni poseg ni potreben ?
Hvala za odgovor in lep pozdrav !
Ponovim: ob rojstvu imajo mnogi novorojenčki odprtine (luknje) v pretinu (pregradi), ki loči desni preddvor od levega. Pri večini otrok se odprtine same od sebe kmalu po porodu zaprejo. Odprtine (odprto ovalno okno), ki se ne zaprejo, so lahko tako majhne, da ne motijo otrokovega razvoja. Ker se je v teku zadnjih desetletij ugotovilo, da so ljudje z odprtim ovalnim oknom bolj ogroženi, da zbolijo na srcu, kot zdravi ljudje, je sprejeto stališče, da se že v otroški dobi zamaši prisotno odprtino. Odvisno od izvidov se zdravniki odločijo za najbolj primeren operativni poseg (operacija srca ali zapiranje “luknje” po kateterski poti). Podrobnosti o načrtovanih posegih vam bo posredoval kardiokirurg.
Pozdravljeni ! Ponovno se vam oglašam glede moje težave z odprtim ovalnim oknom. Diagnozo imam sedaj potrjeno a vendarle terapijo ‘le ‘ aspirin 100 in propranolol 2x20mg – še nisem pričela z jemanjem, na kratko niso se odločili za perkutano zapiranje. Sicer sem si oddahnila pa vendarle ne čisto saj še vedno ne vem ali bi bilo bolje, če bi se za poseg odločili. Naj še dodam, da sem imela MRI glave normalen, ehokardiogram, dopplerski pregled, transezofagealna ehokardiografija – ciljana pa tako izvidov nič ne razumem in je vsega preveč, da bi vam tukaj pisala.Sprašujem vas ali se stanje z leti lahko poslabša in bi bilo potrebno na poseg kasneje ali bo dovolj terapija s tabletami ? Ali se moram izogibati športu, na kaj naj bom bolj pozorna ? Kardiologa nisem mogla nič vprašati saj je šlo vse tako hitro….Lepo pozdravljeni in hvala za vaš čas !
Napisali ste, da se kardiologi niso odločili za perkutano zapiranje ovalnega okna in, da so vam predpisali zdravljenjez aspirinom in propranololom. Upam, da so vas naročili na kontrolni pregled n katerem se bodo odločili za nadaljnje
Pozdravljeni ! Na kontrolni pregled me kardiolog ni naročil niti omenil, da bi bil v prihodnosti potreben. Sicer sem naslednji teden naročena pri osebni zdravnici, katera mislim, da mi bo le predpisala jemanje navedenih tablet. Prosim, če mi lahko obrazložite ali se odprtina ooo lahko z leti veča ali ostane taka kot je ? Ali obstajajo ljudje z ooo pa imajo vendarle terapijo s tableti in niso imeli posega zapiranja ? Ali je terapija z omenjenimi tabletami doživljenjska ?
Se opravičujem, da toliko sprašujem a me kljub potrjeni diagnozi in terapiji samo s tabletami niso pomirili. Vaš zadnji stavek v zadnejm odgovoru mi ni čisto razumljiv – nadaljnje ?
Hvala za vaš čas in trud.
Napisali ste, da se kardiologi niso odločili za perkutano zapiranje ovalnega okna in, da so vam predpisali zdravljenjez aspirinom in propranololom. Upam, da so vas naročili na kontrolni pregled na katerem se bodo odločili za nadaljnje zdravljenje (konzervativno z zdravili, s perkutanim zapiranjem ali z operativnim posegom).
Napisali ste, da vam ni čisto razumljiv moj zadnji stavek v zadnjem odgovoru. Ste pri tem mislili na navedene oblike zdravljenja? Če ste mislili na to, o obliki nadaljnjega zdravljenja se sproti odločijo zdravniki, ki pri otroku sledijo poteku bolezni. Zaradi velikega dela verjamem, da so zdravniki včasih preveč redkobesedni, vendar upam, da se vselej ustrezno posvetijo bolnikom in se v vsakem primeru odločijo za najboljšo obliko zdravljenja.
Pozdravljeni!Po raziskavah smo odkrili, da imam odprto ovalno okno (MRI glave-normalen izvid,pregled TCD po valsalvi-odkrili odprtino, ultrazvok srca žrelni in zunanji-odprtina velika 11×3 mm).Po določenih težavah iz novembra 2008 (omrtvinčen jezik, sp.ustnica, nebo, 1/2 telesa, mazinec in podlaht na levi ali desni roki) je bil sum na TIA, to še vedno niso 100% ovrgli, jemljem aspirin protekt 100 1x/dan. Težave so se po prekinitvi kontracepcije novembra 2008 umirile, vendar niso popolnoma izginile. Ker imam že iz mladosti migrenske glavobole (začetek z avro-izguba vida, nato glavobol in na koncu mrtvinčenje jezika in sp.ustnice) nevrologi pripisujejo te težave migreni vendar ne zagotovo, ampak oni se ne bi odločili za zapiranje odprtine. Kardiolog pravi, da bi bilo odprtino mogoče fajn zapreti (točno te besede),ker bi s tem en faktor mojih težav odpravili in ker se znajo težave pojaviti tudi na stara leta. Dejal pa je, da se moram odločiti sama. Stara sem 32 let,175cm/63kg,sem aktivna športnica. Zanima me vaš komentar na zapiranje odprtine, glede na to, da se odločam v tem obdobju za naraščaj, kako je s tem (naj zapremo odprtino in se nato odločim za otroka, ali prej) in če se ne odločimo za zapiranje odprtine ali je potrebno doživljensko jemanje aspirina??? Kako je s športnimi aktivnostmi, kardiolog namiguje naj malo umirim zadeve?? Najlepša hvala za mnenje, lp, m
Pozdravleni,
Tudi meni so ugotovili odprto ovalno okno. Bila sem na pregledu pri kardiologu na UZ srca s kontrastom. Predpisali so mi samo aspirin protect. Ni omenil nobene operacije, samo da se ne smem potapljati in leteti, vendar bi jaz zelo rada šla na operacijo da to zaprejo. Na koga se moram obrniti.
Lep pozdrav
Ana
V vašem diopisu ni podatka v katerem slovenskem kardiološkem centru ste opravili pregled. Na Polikliniki v Ljubljani deluje ambulanta za prirojene srčne napake. Mislim, da tam lahko dobite najbolj zanesljiv odgovor stroke na vaše vprašanje.
Pozdravljeni,
Imam samo eno vprašanje Ugotovili so mi odprto ovalno okno Rekli so da ne bodo operirali, samo dali so mi aspirin protect in povedali da se ne smem potapljati in leteti z avionom mene pa zanima zakaj? Problem je v tem da grem jeseni na eno potovanje z letalom in se sedaj bojim da ne bi bilo kaj narobe.
Najlepša hvala za odgovor
Tanja