odprti zlom goleni
Pred 10 dnevi sem si poškodovala nogo. Po operaciji, kjer sem dobila 9 vijakov in 1 nad gležnjem, sem dobila longeto cele desne noge.
Ne vem strašno se bojim, da se mi ne bodo kosti v redu zarasle. O tem nenehno razmišljam, kaj če bodo krivo zrasle kosti, kaj če ne bom mogla več hodit ipd. Sem zelo aktivna 35 letnica. To je moj prvi zlom v življenju.
Na kaj naj bom še posebej pozorna pri zdravljenju in kasneje pri rehabilitaciji?
Ali mi lahko napišete kdaj ponavadi se prične s fiziterapijo?
Prijazen pozdrav!
Jaz sem si polomil na smučanju 5.decembra 2008 spodnjo golen(ni bil odprti zlom). Bil sem operiran v Avstriji v bližini smučišča. Imam večkratni spiralni zlom (6-8 zlomov). Pri operaciji so mi vstavili po sredini kosti kovinsko palico ter vse te koščke kosti nataknili na njo. Pri kolenu in pri gležnju so mi potem to palico privijačili s tremi vijaki h kosti. Imam samo nekaj šivov pri kolenu in nekaj pri gležnju. Do zdaj sem nosil longeto(7 tednov), sedaj pa mi je doktor rekel da je ne rabim več in tako sem brez vsega. Na nogo še ne smem stopiti. Koleno mi deluje brezhibno gleženj pa si zdaj nekaj dni razgibavam ker ga nisem mogel gibati.Kosti so že malo zarasle čeprav tudi niso lepo razporejene, ampak doktor pravi da je vse v redu.Moj nasvet je da prve tedne veliko počivaš, nogo čim več gor, ker če jo imaš navzdol zelo oteka. Delati čim več vaj za mišice ter sklepe katere lahko gibaš, ker bo potem manj težav ko bodo ti odstranili longeto.
lp
Pozdravljeni,
14 letni sin ima že 5 mesecev zunanji fiksater v goleni (zaprti dvojni zlom goleni). Kost se je lepo zarasla in ta teden mu bodo odstranili fiksater. Bolečin nima, hodi s polno obremenitvijo že 2 meseca, ob žebljih se mu ni nikoli gnojilo.
zanima me, kako dolgo po odstranitvi 4 žebljev bo rana odprta? Koliko časa se lahko bojimo infekcije kosti? Mu bo plavanje v morju koristilo ali ne? Kdaj lahko moči mesto poškodbe?
V času poškodbe se je tuširal z vrečo čez fiksater (do kolenskega sklepa), rane ni močil, v ZD pa so mu enkrat tedensko očistili fiksater in blazinice gaze ob žebljih. Zdravnik je enkrat rekel, da se lahko tudi kopa, če potem rano sterilizira (?), pa si tega nikoli nismo upali, ker se bojimo kakšnih zapletov.
Če se zarastejo 4 luknjice v enem tednu (kot pravijo), bi se po tem času lahko kopal v morju in če, kako naj ravnamo, ko pride iz vode? steriliziramo, povijemo…. Najbrž bi bilo za samo poškodbo krasno razmigavati v vodi, saj ima gleženj otečen. Ob koncu šole (7 dni po odstranitvi) Odhajamo na morje, a ne vemo, kaj bo lahko tam počel. Zapleti po odstranitvi?
Hvala in lep pozdrav,
M
Pozdravljeni
Konec Novembra 2009 sem imel odprt zlom goleni.Po operaciji(dobil sem žebel) sem bil cca 6 tednov na birglah potem sem pa počasi začel obremenjevati nogo. Sedaj hodim brez pomoči bergl že od 1.1.2010.Problem pa je v tem, da od začetka ko sem začel hodit brez bergl me noga sploh ni tako bolela sedaj je pa čedalje huje in me zelo boli tako da brez analgetikov skoraj ne morem hoditi.Zanima me samo a je to normalno pa kaj moram storiti da se mi noga čimprej pozdravi.
Lep pozdrav in hvala za informacije.
Simon
Lepo pozdravljeni !
Mene pa zanima sledeče:
Pred kratkim sem pri igranju nogometa staknil poškodbo (odprt zlom goleni – cca. 7cm nad gležnjem). Bil sem uspešno operiran ter po 14.dnevih sem zapustil bolnišnico. Po 2 ali 3.denvih v domači oskrbi pa me je začelo po stopalu in po prstih mravljinčati (stopalo mi dreveni). Ne vem kako naj opišem te občutke ampak je zelo nelagoden občutek mravljinčenja in na čase celo zbada po podplatu ali pa prstih. Zanima me,ali je to normalno (ali živčevje prihaja k sebi) oz. kako si naj pomagam,da bi mi stopalo in prsti čim manj drveneli. Imam sicer nogo privzdignjeno na določeno višino,vendar mi ne pomaga. Je pa res,da se mogoče več gibam z berglami kot sem se v bolnici (to mi je tudi svetovala fizioterapevtka,da naj čim več hodim in razgibavam gleženj,ki je sicer še malo otečen ter ostale mišice).
Kaj storiti oz. kako naj si lajšam te “bolečine” (nelagodne občutke) v stopalu !?
P.s. del stopala po nartnem delu imam občutek po podplatu pa občutka še nimam ! Ali se bo to uredilo s časoma ali bom imel v prihodnjosti probleme ?
Hvala na odgovoru !
LP !
Matej