Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Dermatologija odprte rane

odprte rane

Moj tast (75 let) ima zaradi krčnih žil na golenih več (8) odprtih ran, ki se ne zacelijo že več mesecev. Stanje se poslabšuje, število ran se povečuje. Osebni zdravnik mu je že zamenjal terapijo (ne vem podrobnosti), vendar ni boljše. Kaj priporočate? Hvala in lep pozdrav.

Spoštovani,

priporočam , da se s tastom oglasite pri dermatologu -flebologu.
Brez pregleda težko napišem , kakšno terapijo zahtevajo številne razjede na golenih, ker je terapija odvisna od vrste dejavnikov. Danes je uspešno zdravljenje razjed z različnimi oblogami, vendar brez povijanja goleni z elastičnim povojem ne bo šlo. To je prvi in zelo pomemben ukrep.
V vskem primeru je pacientu potrebno razložiti naravo bolezni in NUJNOSTI elastičnega pravilnega povijanja okončin , kjer je to pač potrebno. To Vam pa lahko razložim samo tako , da se pokaže praktično.
Zato ne odlašajte z obiskom.
Priporočam Vam pregled pri dr. Tanji Ručigaj Planinšek na Dermatološki kliniki v Ljubljani.

Sporočite mi, kako ste uredili.
Pozdrav

________________________________ asis.Larisa Stojanovič, dr.med.spec.dermatovenerologije

Po bolj podrobnem “zaslišanju” tasta smo ugotovili, da ni problem v terapiji, temveč v izvajanju. Bil je pri specialistu na Jesenicah, dobil mazilo za rane (2 x na dan) in navodilo, da mora noge povijat z elastičnim povojem. Ker ga to boli, slednjega ne izvaja v celoti, ampak malo po svoje. To pomeni, ko začne boleti, povoj sname. Zaveda se, da se brez povijanja ne bo pozdravil.
Ker sem zadnjič brala o nekakšnih nogavicah za vene (mislim da je odgovarjal specialist v prilogi Ona), vsak naj bi jih imel 7 za vsak dan v tednu, vas sprašujem, ali je v taki fazi bolezni smiselna uporaba takih nogavic ali je to bolj za preventivo. In še, ali morajo biti prav specialno naročene ali so univerzalne.

Najlepša hvala, D

Spoštovani,

ne bom Vam uspela odgovoriti brez kliničnega pregleda.
Pozdrav

________________________________ asis.Larisa Stojanovič, dr.med.spec.dermatovenerologije

New Report

Close