odprt zob, gnojenje…
Spoštovani!
6-letni hčeri na izpadla plombica (4 zgoraj). Zobozdravnica je zob ščistila in ga pustila odprtega. Po enem tednu so se hčeri pojavile blage bolečine, rahlo je otekla. Šli sva na čiščenje in 5 dni je jemala amoksiklav sirup. Natanko po enem tednu so se (seveda spet čez vikend) ponovno pojavile bolečine. Tokrat precej hujše. Hči je čez noč hudo otekla, zjutraj sem jo odpeljala na čioščenje zoba. Ven se je pocedilo precej gnoja. Zopet je dobila amoksiklav. Oteklina je po nekako dveh dneh popolnoma izplahnela. Vendar pa ostaja problem, ker ta zobek občasno zabčne boleti. Ko ga sščistimo, bolečina izgine.
Sedaj pa imam nekaj vprašanj. Ali ta zob izpuliti ali ne? Bili sva pri dveh zobozdravnikih in vsak je imel drugačno mnenje. Skrbi me, če bi se ji pogosto nabiral gnoj (je le glava, blizu so oči…). Zakaj občasna bolečina zoba, ki se pojavi v glavnem med jedjo, čeprav žveči na drugi strani. Ali ta blečina na kaj opozarja? Koliko časa naj jemlje antibiotik (spet mi je vsak naročil drugače)? NAj povem še, da zobek oz. vse zobke redno čistiva. Iz prizadetega ji po vsaki jedi še posebej ščistim ostanke hrane.
Hvala za vaš trud in lep pozdrav!
Zaskrbljena mamica
Spoštovana Metkina mamica,
očitno je v obzobnih tkivih ob korenini prisotno vnetje, na tem mestu stalno nastaja gnojni izcedek. DOkler je odprtina dovolj široka, se izcedek čisti, ko pa se iz kateregakoli razloga zmanjša, se gnoj prične nabirati ob vrščku korenine in okolnih tkivih, deklica pa oteče.
Osebno bi se ob ponavljajočih vnetjih, ki vsakič povzročijo oteklino lica, odločila za ekstrakcijo. Poleg tega tudi lokalno vnetje lahko, ob pogostih ponovitvah, povzroči poškodbe stalnega zametka, ki se nahajav predelu ob koreninah mlečnega kočnika.
Glede antibiotika pa je tako – jemljite ga toliko časa, kolikor meni zobozdravnik, ki ga je predpisal, da je potrebno. Sama (in vsi zobozdravniki, ki deklice ne vidijo) imam premalo informacij, da bi lahko odrejala trajanje terapije.