Najdi forum

pozdravljeni!

ker vidim,da si tukaj pomagate z odgovori in nasveti na zelo raznolike teme, se obračam na vas.
Namreč, zanima me, če se kdo spozna na pravice, vezane na delovno razmerje oz.odpovedne roke.
Zaposlena sem na določen rok 1 leta. Do izteka pogodbe imam še 4 mesece. v tem času sem diplomirala, vendar imam pogodbo za V. stopnjo. Ker sem tudi sicer zelo nezadovoljna, si iščem drugo službo. Po kolektivni pogodbi je odpovedni rok za moj V.tarifni razred 2 meseca. Nekje pa sem slišala, da pri zaposlitvah za določen rok to ne velja ter da ni potreben tako dolg rok za odpoved. Mi lahko kdo svetuje? Grozno si želim čimprej odtod. Mislim,da v podjetju ne bi zahtevali ravno 2 meseca odpovednega roka, toda kako hitro se lahko “poberem”????

Na pomoč!

Ana

Ana,
odpovdeni rok je, verjetno tudi glede stopnje izobrazbe, določen v pogodbi. Če imaš v pogodbi o zaposlitvi z adoločen čas napisan odpovedni rok, ti ne preostane drugega, kot odpovedni rok upoštevati, ali pa se skušati z vašo personalno službo dogovoriti (pisno!) o skrajšanju le-tega, kar bi bilo, glede na zaposlitev, morda tudi možno. Pri tem bo seveda potreben kanček “pretirane” vljudnosti in prijaznosti, ker so tisti, ki sklepajo pogodbe o zaposlitvi še še vedno v boljšem in “mogočnejšem” položaju kot ti in trohica taktnosti – pa tudi to, da ne poveš, zakaj se ti mudi drugam!!!
Veliko veliko uspeha pri dosegu skrajšanja odpovednega roka ti želi,
Marija

Ana

Skušaj doseči sporazumno prenehanje delovnega razmerja.

Kot datum prenehanja DR velja datum, naveden v sporazumu – če se lahko z delodajalcem tako dogovoriš, je ta datum lahko tudi npr. jutri.

Glede vljudnosti pa ti je že Marija svetovala.

Senta

Oprosti, Ana, na kosilu (vidiš, kako mislimo nate, kar iz duše ne greš, ko se vanjo zasidraš) sem razmišljala o tvojem problemu in žilica mi ni dala miru in sem vrtala in vrtala in mi je padlo še nekaj na misel: če le ne bo šlo z dogovorom, pri čemer seveda gre samo za korektnost in taktnost, nikakor za kakšno klečeplazenje in lezenje v …., no, če le ne bo šlo drugače in da ti tudi nimaš več obstanka ostati kjer si, potem ti pač ostane še ena pot: pustiti delo in ga samovoljno prekiniti! To je skrajna varianta, če postanejo razmere neznosne. Pozdrav,
Marija

Najprej poglej v svojo pogodbo, drugače pa velja, da delavec prekine delovno razmerje z odpovedjo, in sicer preneha delovno razmerje s potekom odpovednega roka po SKPNG (splošna kolektivna pogodba…) je odpovedni rok:

1. za delavce I., II. in III. skupine – en mesec,
2. za delavce IV. in V. skupine – dva meseca,
3. za delavce VI. skupine – tri mesece
4. za delavce VII., VIII. in IX. skupine – štiri mesece.

Lahko pa se sporazumno dogovorita o krajšem odpovednem roku, katerega pa morata uskladiti oba. V primeru, da datum ne uskladita, velja odpovedni rok.

Če delodajalec ne bo podal pisnega soglasja, potem bo delovno razmerje prenehalo s potekom odpovednega roka.
Odpovedni rok pa teče od dneva, ko je delodajalec prejel odpoved.

Marija, senta, sončnica!

Hvala za hitre odgovore. V bistvu sem kolektivno pogodbo že preštudirala in se mi je kar zdelo, da ne bo šlo drugače. V KP piše dva meseca (ker je pač delovno mesto po V, tarifnem razredu), sporazumno bi najbrž šlo prej – upam.
Ker pa v sami pogodbi ni nobenega določila za odpovedni rok in ker se ta pogodba izteče čez 4 mesece (gre za nadomeščanje delavke na porodniškem dopustu), sem vseeno upala, da bi šlo kaj prej.
Namreč, iščem si drugo službo za svojo VII. stopnjo in ko slišijo, da si pač že zaposlen in imaš torej nek odpovedni rok, je velik minus. Po drugi strani pa si ne želim povzročati težav po nepotrebnem v trenutnem podjetju- če službe ne dobim. Ne morem kar tako šefov spraševat kako hitro lahko grem, brez da bi imela krit hrbet, brez druge konkretne variante. Živim samostojno in si ne morem privoščiti brezposelnosti. Malo je malo, nič pa je še vedno nič…

še enkrat hvala vsem.

Kot ste že ugotovili podležeš odpovednemu roku sicer pa ti delovno rezmerje preneha na dan izteka pogodbe in v kolikor se z delodajalcem ne dogovorita drugače, ti naslednji dan ni potrebno več pridet v slušbo. Samovoljne odpovedi ti ne priporočam, ker lahko potem izgubiš pravice za primer brezposelnosti. To, da je minus odpovedni rok se s tabo ne strinjam. Če iščeš službo reči, da ti delovno razmerje preneha čez dva meseca in še isti dan podaj odpoved. Z novim delodajalcem se dogovori o podpisu predpogodbe o zaposlitvi in si s tem zavaruješ hrbet.

Lp.Jaz sem bil zaposlen za nedoločen čas in sem dobil redno odpoved delovnega razmerja iz krivdnih razlogov vzrok(zdravstveno stanje:epikondilitis,diabetes),se pravi trideset dnevni odpovedni rok.V tem roku sem se en dan zaspal in nisem odšel v službo naslednji dan sem svojga šefa zaprosil da mi piše dopust za ta dan vendar je dejal da mu z uprave ne pustijo da mi piše dopust.Čez nekaj dni dobim po pošti na dom drugo odpoved delovnega razmerja.Nekje sem zasledil da delavcu dovoljuje zakon iskanje nove zaposlitve med odpovednem roku sprašujem vas ali to drži?

Lp.Jaz sem bil zaposlen za nedoločen čas in sem dobil redno odpoved delovnega razmerja iz krivdnih razlogov vzrok(zdravstveno stanje:epikondilitis,diabetes),se pravi trideset dnevni odpovedni rok.V tem roku sem se en dan zaspal in nisem odšel v službo naslednji dan sem svojga šefa zaprosil da mi piše dopust za ta dan vendar je dejal da mu z uprave ne pustijo da mi piše dopust.Čez nekaj dni dobim po pošti na dom drugo odpoved delovnega razmerja.Nekje sem zasledil da delavcu dovoljuje zakon iskanje nove zaposlitve med odpovednem roku sprašujem vas ali to drži?

nekaj dni te brez razloga ni v službo kar je hujša kršitev katere posledica je odpoved (v kolikor se ti res tako mudi 🙂

nikar ga ne lomi z ostajanjem doma in sekanjem plavih, ker te ima delodajalec v tem primeru pravico tožiti za povzročene stroške (moten delovni proces, višji stroški in podobno).

za drugič pa ne bom nič več pisala, ker je problem že itak passe

(da, dokler nimaš zaogtovljene druge službe ni smisla dajati odpoved in se sekirat zaradi odpovednega roka)

New Report

Close