odnos z očetom
Imam zelo slab odnos z očetom. Oče je zelo negativna oseba, v vsem vidi samo slabe stvari in vedno tarna, kako je njemu hudo. Stanje se je poslabšalo po mamini smrti. Našel si je drugo žensko, ki pa ni dobra za njega (to ni samo moje mnenje), vendar se v njegov odnos ne vmešavamo. Oče je večinoma pri njej, domov pride samo takrat, kadar se z njo spre. Jasno nam da vedeti, da smo mu doma samo zatočišče za njegove probleme in mu nič ne pomenimo. Ker je zelo neodločen in nesamozavesten (mislim da je odvisen od odnosov-potrebuje žensko, ne pa nas otrok), se ji povsem podreja in ji pusti, da ga izkorišča. Najbolj me moti, da ko pride domov, je vedno slabe volje in neprijazen. Doma samo kritizira, govori o svojih problemih, kakšno življenje ima, da ni zadovoljen s to žensko, da si želi umreti. Občasno je problem tudi alkohol.
Jaz se ne morem skoraj nič pogovarjati z njim, najraje se izognem komunikaciji z njim. Ta njegova negativnost me tako muči, da sem ga prav zasovražila. Čeprav si želim izboljšati odnos z njim, ampak ne vem kako. Najbolj sem bila vesela, ko je prihajal redko domov in zato sva se s partnerjem odločila, da preurediva hišo in si pri meni ustvariva dom. Precej sva vložila v obnovo in ustvarjava družino. Medtem pa je prišel nazaj domov, ker se je sprl s to žensko in bi naj bilo to za vedno. Sploh ne vem kaj naj naredim. Nimam možnosti da se odselim, z njim si ne predstavljam da bi lahko živela. Imam tudi sama zdravstvene težave, ki so pod vplivom psihičnega počutja in me vse skupaj zelo onesrečuje.
Prosim za nasvet. Hvala!
Pozdravljeni!
Starši so osebe, ki zelo globoko zaznamujejo naše življenje. Zelo težko je, ko eden od staršev umre in si drugi poišče partnerja, ki ga vsekakor ni lahko sprejeti. Ta ženska ne bo nikoli nadomestila vaše mame, saj je ona v vaših srcih ostala na čisto svojski in edinstven način. In tudi odnosi, ki jih je gradila z vsakim izmed vas, so nenadomestljivi. Najverjetneje je zelo boleče gledati očeta nezadovoljnega, ob tej novi ženski, ki je vam otrokom popolna tujka. Kot pravite doživljate očeta kot nesamozavestnega, neodločnega in odvisnega od odnosov. Ne vem katera stiska mu narekuje takšno vedenje, vendar je vaš oče v sebi zelo sam in nesrečen, ne najde pristnega stika z otroci, poskušal ga je najti z drugo žensko, pa ni uspel. Tudi vi težko najdete stik z njim, saj je v njem ostalo toliko neizjokane bolečine, da vidi samo sebe in svoj nesrečni svet. Morda je ta ženska bila samo odgovor na bolečino, ki je bila prehuda ob izgubi vaše mame.
Oče je oseba, ki bi morala biti opora in steber v življenju hčerke. Vi pa ob njem doživljate vse prej kot to. Kot pravite hrepenite po nekem globjem stiku z njim, pa ne najdete načina. Tudi on v sebi nosi hrepenenje, da bi našel stik z nekom, pa ne zmore, saj ga notranja bolečina tako zaseda, da tava po svetu in več ne ve, kje mu je dom. In na koncu koncev se je vrnil domov, kjer je svoje življenej preživel z vašo mamo, vendar tudi tukaj ni več prostora zanj, saj ste si vi uredili življenje s svojo družino.
Težko bo očeta izseliti, saj je to njegov dom, kjer še najde stik z vašo mamo. In tudi z njim bo težko živeti, dokler ne boste našli pravega stavka,ki govori o vajinem ranjenem odnosu in bolečini, ki jo vi sedaj nosite zanj in jo on zelo dobro pozna. Veliko je ostalo neizgovorjenega med vama. Poskušajte spregovoriti o tem.
Vse dobro vam želim v prihodnje.
Sabina Stanovnik
spec. ZDT
Zakonski in družinski center Midva, Ptuj
e-mail: [email protected]