odnos sprejemne sestre do pacienta
Tale razprava na temo medicinskih sester je pa fejst vroča. Čeprav ste Zmajevko kar dobro popljuvali, se z njo v nekaterih stvareh strinjam. Jaz imam osebno zdravnico s koncesijo in nad medicinsko sestro nimam nobene pripombe. Naročamo se po telefonu. Čakanje v povprečju od 30-40 min. Nikjer na vratih ne piše “Ne trkaj” in tudi vrata k njej so vedno odprta ali vsaj priprta. Lahko kaj vprašaš in tudi brez kakšnega posebnega čakanja dobiš bolniško ali recept. Nikoli nisem imela občutka, da tisti, ki je bolan mora biti ves ponižen. Zakaj pa?
Prav tako je pri pediatru. Po telefonu lahko mamice dobimo od sestre nasvet, če gre za kakšno manjšo stvar in tudi k njej vedno osebno prinesemo kartico in samo potrkamo, če so vrata slučajno zaprta ( pa ponavadi niso). Brez čakanja mi uredi bolniško ali karkoli je potrebno. Obe sta prijazni in obvadujeta svoje delo. Vedno rečemo še kakšno besedo zraven. Saj pacienti res ne rabimo veliko. Z dobro organizacijo in lepim odnosom v glavnem nihče ne dela težav.
Prav tako vse pohvale sestri pri ginekologu in zobarci. Sestra pri zobozdravniku je še asistentka, ima svoje administrativno delo, pa ga še vedno opravlja z nasmehom.
Tudi jaz v službi delam z strankami. Nobene ne zanima, koliko delam imam, pač pa, kako strokovno ga opravljam in kakšen odnos imam do njih. Naj to potem velja tudi za zdravstvo.
Naj ti odgovorim na nekaj vprašanj:
-če so pacienti naročeni, se kliče po vrsti, tako kot so naročeni. Imamo evidenco in vedno tudi ne pobiramo kartic. Če je kaj nujnega se vedno vzame naprej.
-pozdraviti je že res treba, mogoče je pa trenutno kaj razmišljala in je bila malo »odsotna« mogoče nenamerno, če pa je to vedno, potem pa je zaskrbljajoče
-kar se tiče trkanja- kako bi tebi bilo, če bi ti vsaki izmed 60, 70, 80 ali več pacientov na dan potrkalo na vrata- poleg še vsega ostalega dela (telefoni, asistiranje zdravniku, razlage pacientom in vsa ostala dela, ki jih še opravljamo-injekcije, prevezi, inhalacije….)? Trkanje je le v nujnih primerih, ostali pa se naj vsedejo in počakajo. Se pa tudi dovolj pogosto odpirajo vrata, ko pacienti odhajajo in se lahko takrat kaj vpraša.
-glede izbire drugega zdravnika-lahko te odkloni, če se ti ne strinjaš z njegovimi navodili in deli. Obstajajo razmejitve del in nalog- določene so v pristojnosti DR., določene pa za nas. Kako bi bilo, če bi si vsak pacient izmišljal svoje zahteve???
-Malo razmisli, ker dolžina čakanja sploh ni odvisna od MS, ampak od DR.- kako hitro dela, če hodi vmes na pavze, če ima še druge zadeve za poštimat…;
– najlažje je krivit MS za vse kar se dogaja- eden pač mora biti kriv
Kdor ne dela v zdravstvenem domu, si včasih niti ne predstavlja , da to delo niti ni tako enostavno, kot nekateri mislijo. MS tudi ne morejo biti vedno nasmejane, kot verjetno tudi ti nisi. Sploh se ti ne more sanjati kakšni pritiski so s strani pacientov, telefoni non stop zvonijo, ljudje nenehno trkajo za vsako figo. Si v precepu med zdravnikom in pacienti- dohtar ima svoje zahteve, pacienti svoje. Ko kaj na lep način ne dosežejo, se pa derejo na nas, pa nas vlačijo pa časopisih. Če dohtar reče ne jemat več pacientov- kaj boš naredila?
Ja, lahko je govorit, pa pritožbe pisat, probaj se postavit v našo kožo. Včasih mora tudi Ms imeti trdo kožo in en uraden odnos, sicer te prej ko slej pohodijo.
Ko boš šla naslednjič k zdravniku in, če se bo to ponovilo, potem razmišljaj o pritožbi, če pa je to bilo 1x, pa malo razmisli, predenj jo napadeš, ker ni rečeno, da je res napačna oseba. Lahko je imela slab dan, tako kot ga vsi kdaj imamo in mogoče niti ni mislila tako , kot je izpadlo.
Mogoče je bilo to kar kritično komentirano, ampak to sem povedala iz konkretnih izkušenj!!
Lep pozdrav!
No, če bi bila jaz nesramna do strank oz. poslovnih partnerjev, bi me v rit nabasali! Če me kdo pošlje v 3 p.m., moram biti vljudna! In ni mi težko, ker vem, da delam za denar in da je to samo služba in preslišim. Ve, medicinke, ste pa lahko osorne do vsakogar, ko imate slab dan ali ko vas mož ni položil. Imam samo slabe izkušnje – tako v ZD kot bolnicah.
Fikreta, a misliš, da pa mi ne delamo za denar al kako? Kaj misliš, kokrat nas je že kakšen pacient, zdravnik in še kdo poslal že v 3 pm, pa kaj, to preslišiš, si daš nasmešek na usta in delaš naprej kot, da se ni nič zgodilo. Če pa ti gledaš na nas po svojih lastnih izkušnjah (da te mož/fant ne položi in si pol tečna) je pa tvoj problem in ne naš.
Mi je žal, da imaš vedno slabe izkušnje, ker obstajajo še marsikatere medicinke, ki se trudijo/trudimo biti prijazne in ustrežljive kokr smo lahko, preko svojih moči pa verjetno tudi ti ne moreš.
lp
V našem zdravstvenem domu, pri moji osebni zdravnici sestra nosi ime” Helga”, ugibajte zakaj?? Nobene prijazne besede.Pozdrav? Kaj je že to ?Prijaznost? Malo morgen. nadira celo starčke…Pri tem pa vzbuja strahospoštovanje in do sedaj še nisem bila priča, da bi ji kdo povedal svoje. Toliko o mojih izkušnjah.
Zelo slabe izkušnje s sestrami po zdravstvenih domovih in ZELO DOBRE s sestrami po bolnicah:
Zdi se mi da je vzrok večine pritožb čez medicinske sestre predolgo čakanje.Če mi verjameta ali ne smo prav medicinske sestre najbolj vesele če je čakalnica prazna, ali pa v njej sedita eden ali dva bolnika.Takrat smo vsi veseli in prijazni drug do drugega.Nezadovljstvo se prične takrat,ko se čakalnica napolni.Predlagajte prosim kako naj se sestre organizirmo da boste zadovoljni?Ali naj me omejimo koliko časa ste lahko pri zdravniku,ali naj me odrejamo kdo mora danes na pregled in kdo jutri ali pojutrišnem?Ali lahko sestra odkloni pacienta ki je prišel že tretjič v enem tednu,ker je pred dvema dnevoma pozabil na napotnico?Ali naj sestra odpre vrata ordinacije in reče pacientu da je minilo že pol ure in da mora ven od zdravnika?
Dragi pacienti, začnite se zavedati da ne čakate sester, da čakate zaradi pacientov ki so pred vami pri zdravniku,saj se zdravnik hkrati lahko pogovarja samo z enim.Ko pride en pacient ven vstopi naslednji, prej pride pacient ven, prej gre naslednji k zdravniku.Saj tega ni tako težko razumeti, če hočeš.
Pa še glede delodajalcev,ki od vas zahtevajo da ste v službi….Ali ste tudi že kdaj doživeli da je sestra odšla med službo k frizerju, ali pa vsaj k zobozdravniku vi pa ste čakali …..?
Gospa Zmajevka za lažje razumevanje našega dela vas vabim, da preživite en delovni dan z menoj v ambulanti.
Opisal bom samo moj primer: privat zobozdravnik- drugače pač imaš urejenih zob, me je poslal v zdravstveni dom na slikanje zob. Kot vemo lahko tudi tam opraviš slikanje plačniško. No, po dolgem času je le prilezle ena mladenka in nejevoljno poklicala gospo,ki je bila pred menoj, meni rekla, počakajte, no in čakam in čakam, čez eno uro- ura je bila malo pred 12- poldne in mi reče : pridite jutri!( in še dva druga pacienta) Halo!- sem prosil,;odgovor je bil, da pač dela samo do 12ure. No in potem, zopet zobozdravnik, on me je pa napotil v privatno zobozdravstveno ustanovo blizu Kranja in hajdi popoldne hitro na slikanje k privatniku. Ne boste verjeli, prijazen glas me pokliče in za mizo zagledam dopoldansko neprijazno sestro. Ne vem komu je bilo bolj mučno, ker sem pa zelo rabil slike sem POŽRL cmok, plačal in šel.
Kolikor je meni (po besedah znancev med. tehnike) znano je za med. sestro služba v zdravstvenem domu “sanjska služba”.
Tako kot obstajajo dobri in slabi učitelji, pa so tudi dobre in slabe medicinske sestre. Le da je problem v tem, da slabega učitelja težko spraviš iz položaja, enako pa to velja za medicinske sestre.
Pa čeprav je dobrih enih in drugih kot listja in trave na Zavodu za zaposlovanje.
Župicažupica pojdi delat v zdravstveni dom, pa pol govori, da je to “sanjska služba”, ker jaz sem že delala v bolnici, zdaj sem pa v ZD, pa verjemi, da bom ob prvi priložnosti šla delat nazaj v bolnico. Tam so ti bolniki hvaležni za karkoli, tukaj pa nas kar naprej pošiljajo v PM.
Probaj, pa pol govori!!!
LP
župicažupica , po kateri župici si priplavala?
Pusti besede znancev in raje se sama prepričaj o tem kar govoriš. Nisem zdravstveni delavec in vendar dobro vem, koliko rok mora imeti medicinska sestra, tako tista “ta dobra” kot druge. Da je dobrih med. sestr na zavodu – dvomim. Vsak zdravnik, dobro med.sestro obdrži – kot direktor tajnico. Razumeti pa moramo, da tudi med. sestram “prekipi” ob obnašanju nekaterih pacientov ( brez napotnic, neurejene zdravstvene, nasilni vstop, arogantno obnašanje,…). Ne glejmo na med. sestro le kot na administratorko, ONA je veliko več kot samo administrator, je desna in leva roka zdravniku – sploh če je zdravnik mlad “petelinček”brez izkušnji (mislim v medicini – da ne bo pomote). Bodi en dan za družbo med. sestri na dežurstvu, videla boš na svoje oči “sanjsko službo”, še posebej ob morebitni urgenci (zadušitvi 3 mes. otroka) ali hujši prometni nezgodi.