Najdi forum

Odnos do bolne žene

Upam da ne bo nič narobe če se moški oglasi na ženski forum, gre pa se za mene in mojo ženo, s katero sva po skoraj 20 letih skupnega življenja imela hudo krizo in se resno pogovarjala o ločitvi, med tem časom pa je zaradi kar nekaj zanjo neugodnih situacij(izguba službe, manjše fizične zdravstvene težave, bolezen v sorodstvu…) zbolela za depresijo, ki traja že 9 mesecev in njeno stanje ni nič boljše, lahko bi celo rekel da slabše, kar vpliva tudi name saj sem iz dneva v dan bolj pobit,slabše spim in v negotovosti, kam to pelje. Ne zdi se mi primeren čas niti ne vem če je sploh etično v taki težki situaciji razpredat o ločitvi. Bojim se da bi v takem stanju lahko to za oba bil pretežek zalogaj, psihiater je ženi svetoval, naj s tem počakava, da naj pustiva času čas, ampak ravno to čakanje, ker niti več ne vem kaj čakam, postaja vedno bolj mučno.

Vaši pogledi na to situacijo?

Pozdravljen Branko,
bolezen je res huda stvar. Toda v življenju moramo marsikaj prestati. Tvoji ženi lahko pomaga najbolj
to, da ji stojiš ob strani, ji pomagaš in z njo živiš kar se da normalno in se z njo čim več pogovarjaš in z njo načrtuješ (vse, kot v dobrem zakonu). Vem, da je to zate hudo breme, toda prezgodaj je za kakršne koli druge ukrepe, se strinjam z zdravnikom. Govorim iz izkušenj.
Veliko dobre volje in z majhnimi radostmi naredi lep dan sebi in ženi! Želim, da bo kmalu bolje!
Lep pozdrav
Maria

Verjamem, da je zdaj neprimeren čas. Bil pa je tudi prej neprimeren čas in bo še naprej neprimeren čas. Če gledam tvojo plat zgodbe, se mi zdi, da si ujet, nesrečen in se dušiš, o ljubezni ni tu ne duha ne sluha.

Ona je v stiski in potrebuje nekoga. Morda ima v glavi vgrajeno pričakovanje, da bosta skupaj do smrti, morda te ima bolj rada, kot ti njo.

Vse skupaj se mi zdi nezdružljivo.

Ena možnost sicer je, da jo ponovno vzljubiš, samo imam občutek, da to zavračaš, ker se ne moreš v to prisiliti.

Predlagam ti, da ji pomagaš najti prijazno službo, jo udobno nastaniš in ji ne pobereš vsega in jo na lep način seznaniš z odhodom. Otrok nisi omenil, ampak če so, mora potekati vse mirno in obzirno.

Morda se ona niti ne zaveda, samo menim, da bi ji naredil veliko uslugo, če bi se razšla, saj je nimaš rad. Tako pa se ne da živeti in je podobno umiranju na obroke. Upam, da se bo vajina situacija v dobro obeh uredila. Vprašaj psihiatra, kaj bi on naredil na tvojem mestu 🙂

Pozdravljeni!

Kar se mene tiče, ni nič narobe, če se moški oglasi na tem forumu, ki je sicer namenjen ženskam. Saj tale forum je tematsko zelo širok. Težave v partnerskih odnosih pa so tako ali tako ena najpogostejših tem zadnje čase…

Nahajte se v težki situaciji, v kateri ste se znašli kot ujeti zaradi zdravstvenih težav žene. Ločitev je res eden najbolj stresnih dogodkov v življenju zato je zelo uvidevno in obzirno od vas, da razmišljate o tem, kako bo ta proces ločevanja vplival na ženo. Vendar pa mislim, da tudi vztrajanje v zvezi na tak način in zaradi takšnih razlogov, ne vpliva dobro na potek bolezni. Moje mnenje je, da zgolj zdravstvene težave zakonca ne bi smele biti razlog za obstoj neke zveze, če je sicer že razpadla in če se nič drugega ni spremenilo, kar bi jo ponovno oživilo, saj mislim, da nihče ne bi smel biti “prisiljen” ostajati v zvezi, če mu je postala nevzdržna.

Sama vidim za vaju z ženo 2 možnosti:
ali gresta narazen, če mislita, da krize v odnosu ni možno razrešiti
ali pa se vključita v partnersko svetovanje.

“Mučiti” se še naprej skupaj, medtem ko zakon obstaja le še na papirju, namreč nima smisla. To obema povzroča le trpljenje in podaljšuje agonijo, ko ne vesta, kako in kaj naprej, Morda bi še vi prosili za pogovor z njenim psihiatrom, da bi spoznal še vaš vidik situacije in bil, če bi se tako odločili, tudi on seznanjen z razvezo.

Vi sami najbolj veste, ali je še možno “rešiti” vajin zakon ali pa vama ostane le še, da odideta vsak svojo pot.

Kakorkoli, razrešite čim boljše!

Jana Metelko, dipl.soc.del.

Zavod Pelikan - Karitas Materinski dom 01/366 77 21 [email protected]

New Report

Close