Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Stomatologija Otroško in mladinsko zobozdravstvo Odmrtje zob 14 letnica

Odmrtje zob 14 letnica

Spoštovani,

14 letna hčerka je že več let obravnavana pri ortodontu in nosi zobne aparate, zadnje leto snemljiv aparat, pred tem pa je več let nosila “zvezdice”.
Sicer ima povsem zdrave zobe, brez kariesa, ki jih seveda skrbno čisti.
Tudi snemljiv aparat je nosila pridno po priporočilu ortodonta.
Res pa je, da je imela zadnjo kontrolo pri ortodontu novembra lani. Vse nadaljne kontrole so bile zaradi epidemije odpovedane.
Iz ortodontske ordinacije so nas samo povprašali, če so težave. Ker le-teh ni bilo, smo jim tako tudi odgovorili.
Pred nekaj dnevi pa se ji je na dlesni nad zgornjo dvojko pojavila gnojna bulica, ki je rasla, tako, da smo bili v nekaj dneh obravnavani pri zobozdravnici. Ta je bila začudena nad dogajanjem pri sicer povsem zdravih zobeh. Prišlo je namreč do odmrtja zgornje dvojke in enke. Na rentgen druge strani še čakamo…
Ker na zobeh ni bilo nobenih poškodb oz. jih hčerka ni zaznala, prav tako nobenih bolečin, samo gnojna bulica na dlesni, je zobozdravnica predvidela, da je do zapleta prišlo zaradi prevelikega pritiska zobnega aparata (???).
Prosim za vaše cenjeno mnenje:
1. ali bi se dalo z bolj rednimi pregledi pri ortodontu to preprečiti ?
2. ali bi ortodont moral dogajanje predvideti in nas prej poklicati na kontrolni pregled ?
3. kakšne opcije oz. pričakovanja ima lahko hčerka pri 14 letih glede teh odmrtih zob ?

Res mi je izjemno hudo, ker je zaradi svoje pridnosti zdaj tako “kaznovana”. Ima res lepe in do sedaj zelo zdrave zobe, za katere je zgledno skrbela.
Sem tudi zelo ogorčena, ne vem pa kam lahko svojo jezo sploh usmerim oz. kdo nam je dolžan pojasnilo.

Vnaprej hvala in lep pozdrav.

Spoštovani,

najprej se vam opravičujem, da ste morali na moj odgovor malce počakati, vendar se me je vaše vprašanje dotaknilo in sem se posvetovala z mojo cenjeno kolegico, specialistko ortodontije glede možnosti odmrtja zobnega živca zaradi ortodontskih premikov.
Če so premiki zob prehitri in preagresivni bi morebiti lahko prišlo do odmrtja zobnega živca, kot posledica ortodontske terapije, vendar je ta zaplet redek, ne pa čisto izključen. Prej bi lahko prišlo do odmrtja zoba zaradi predhodne poškodbe ali udarca.
Vsekakor razumem vašo stisko in kot mama verjamem kako hudo vam je, vendar naj vas potolažim, da ni vse izgubljeno, če bo zob potrebno koreninsko zdravit, zato ne bo ob zob in se to lahko dobro naredi in vaša hči z zobom normalno shaja.
Včasih je v vidnem sektorju problem zabarvanost zoba zaradi odmrtja zobnega živca, vendar se da tudi to lepo sanirati z notranjim beljenjem zoba. Možnosti je veliko, vendar tako na pamet brez da bi opravila pregled in videla rtg zoba težko ocenim.
Verjamem, da tudi ortodont ni mogel predvideti tega in da je opravil delo v skladu z doktrino.
Za več informacij bi morali kontaktirati omenjene specialiste.

Želim vam dobro sanacijo nastalega stanja in srečno!

Teja Jeras dr. dent. med. Zobozdravstvena ordinacija MOGYdent Dunajska cesta 433 Ljubljana - Črnuče T: 031 433 468 E: [email protected] W: www.mo-gy.si/zobozdravstvo V kolikor boste prišli k nam na pregled, vas prosimo, da s seboj prinesete natisnjena vaša vprašanja in naše odgovore. Odgovori preko foruma ne morejo nadomestiti kliničnega pregleda.

New Report

Close