odmikanje dlesni2
Pozdravljeni!
Danes mi je zobozdravnik povedal, da imam takozvane žepe med zobni (pravzaprav v dlesni) in da če ne bom zdravila v naslednjih treh letih, sem potencialna kandidatka za paradontozo. Zanima me, kaj naj naredim, da proces upočasnim. Zdravnik me je naročil na redno čiščenje (kakor sem razumela z peroksidom) čez tri tedne. Nekateri so mi priporočili izplakovanje zob z žajblom. Kaj menite vi?
Hvala za odgovor, Petra
Spoštovana Peta,
prisotnost žepkov ob zobu govori o tem, da ste pravzaprav že oboleli za parodontalno boleznijo, ki jo je, seveda, potrebno čimprej začeti zdraviti.
Naj začnem pri začetku. Najprej pride do vnetja dlesni ( gingivits ), ki ga povzoča zobni plak. Faktorji, ki prispevajo k nabiranju zobnega plaka so predvsem slaba ustna higiena, nepravilne zalivke, nepravilnosti v legi zob, dihanje na usta,….. Začetek vnetja je v veliki meri odvisen od vašega imunskega odgovora. Na začetku je prizadeta dlesen ob zobnem vratu in predeli med zobmi ( t.im. interdentalna papila ). Če se situacija ne popravi lahko vnetje preide v kronično obliko in sčasoma tudi v periodontitis, ki prizadena vsa obzobna tkiva. Najpomembnejša znaka sta parodontalni žepki ( !!! ) in izguba alveolarne kosti.
Zdravljenje gingivitisa je v zelo dobri ustni higieni, popolni odstranitvi vseh trdih in mehkih zobnih oblog in v ev. popravilu nepravilnih zalivk. Pri periodontitisu je potrebno še odstranitev zobnih oblog, ki so pod dlesnijo in včasih tudi kirurška terapija.
Iz zgoraj napisanega je torej razvidno, kaj lahko storite sami. Predvsem morate skrbeti za res dobro in temeljito ustno higieno. Žajbljev čaj naj bi imel dezinficirajoči učinek in ga lahko uporabljate kot dopolnilo k ustni higieni.
Vse ostalo bo naredil zobozdravnik, vi morate le upoštevati termine zdravljenja.
Lepo pozdravljeni!