Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija Odmev v ušesu

Odmev v ušesu

Pozdravljeni,

Že nekaj časa opažam težavo v desnem ušesu. Slišim svoj odmev, kot da je uho zamašeno, se spustil iz gore v dolino. Bil sem na pregledu na ORLju vendar večjih težav niso opazili. Zožan kanal. Občasno imam tudi vrtoglavico. Bolečine se pojavljajo v zatilju. Prosim za nasvet.

Hvala za vaš odgovor

Lep pozdrav

Pozdravljeni,

glede na vaš opis gre za slabše delovanje desne Evsathijeve tube, saj se prepozno ali premalo pogosto odpira, zaradi tlačne razlike med srednjim ušesom in zunanjim sluhovodom pa opazite zamašenost ali poudarjene notranje telesne zvoke.

Vzroki so lahko:

– povečana napetost vratnih mišic, ki se prenese tudi na mišice v srednjemn ušesu, ki naredijo slušne koščice bolj toge – manj odzivne. Prav tako je lahko bobnič zaradi napetosti svoje drobne mišice bolj napet. Vzrok je stres, sedeče delo, obremenitev vratu pri prisilnih držah več ur… Temu vzroku v prid pri vas govori še vrtoglavica  – sicer niste natančno opisali narave vaše vrtoglavice. Pomaga gretje vratnih mišic, razgibavanje vratu, masaža vratnih mišic.

– zadebeljena sluznica v nosu, žrelu in Evstahijevi tubi kot posledica virusne okužbe – postvirusno vnetje lahko vztraja še do 3 mesece. Pomagajo dekongestivne kapljice za nos 3×2 do 7 dni in nosni kortikosteroid v kapljicah ali razpršilu za nos (vsaj 3 tedne do 3 mesece)

– kronično vnetje sluznice nosu, žrela in Evstahijevih tub zaradi alergije (prav tako pomaga nosni kortikosteroid).

Lp,

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

New Report

Close