odmerek propiltiouracila
Pozdravljeni,
Od oktobra lanskega leta se zdravim za bazedovko (avtoimuna hipertiroza).
Zaradi alergije na athyrazol prejemam ze 4 mesece 2x polovičko propiltiouracila dnevno.
Dva tedna nazaj so bili izvidi:
TSH 0,006
FT4 11,6
FT3 6,03
TSI 7
Sedaj je ščitnica tudi difuzno povečana prve stopnje, kar na prejsnjem izvidu ni pisalo.
Glede na to, da si zelo zelim zanositi, vem, da ni priporočljivo, dokler se zdravljenje ne zakljuci,
me zanima, ce se vam zdi da je vredu, da je terapija ostala enaka.
Zdi se mi da se vse tako zelo počasi odvija in me zanima, ce je mozno, da bi se mi stanje hitreje popravilo, ce bi prejemala vecji odmerek.
Naj omenim, da sem stara 34 let in se nimam otrok.
Proti radiojodu nimam nic in naceloma bi raje uporabila to, vendar se mi s tem nosecnost se bolj oddalji.
Lepo prosim za vase mnenje.
Hvala in lp
Spoštovani!
Pri vas gre za bazedovko. Ob jemanju Propiltiouracila 2 x 1/2 tbl. staa pT4 in pt3 v mejah normale, znižan pa je TSH, kar pomeni, da je hipertiroza še vedno prisotna. Odmerek Propiltiouracila priporočam zvišati na 3×1/2 tbl. Pri bazedovki navadno traja zdravljenje 9 do 12 mesecev ob rednih kontrolah pri tirologu. Nosečnost vsekakor odsvetujem dokler ni doseženo evtirotično stanje in boste brez zdravil za ščitnico. Glede na to, da ste alergični na Athyrazol in želite zanositi bi bila najprimernejša čimprejšna aplikacija terapevtske aktivnosti radiojoda. Po aplikaciji sicer odsvetujemu zanositev v prvih 6 mesecih, vendar je kasneje prtičakovati stabilno stanje in tudi ni nevarnosti poslebšanja hipertiroze po porodu.
Lp
Hvala za odgovor.
Ali je tudi scitnica povecana zato, ker je mogoce odmerek zdravil premajhen?
Nevem kaksna je praksa na polikliniki na oddelku za nuklearno medicino, ali lahko poklicem in se sklicujem na vas, da ste priporocili vecji odmerek ali to lahko naredim na svojo roko?
Vi pravite, da 6 mesecev po jodu ni priporocljivo zanosit, zdravnica mi je povedala, da je ta doba 1 leto.
Katera inf drzi, ali je to odvisno od vsake posameznice?
Hvala in lp.
Spoštovani!
Predvidevam, da imate kmalu kontrolni pregled pri tirologu. Odmerek Propiltiouracila lahko zvišate sami. Najpomembneje pa je, da se odločite za zdravlenje z radiojodom. Pri nas planiranje nosečnosti odsvetujemo prvih šest mesecev po zdravljenju z radiojodom, oziroma ko se doseže normalno delovanje ščitnice ali razvije hipotiroza. Je pa seveda tudi tu potreben individualen pristop.
Lp
Pozdravljeni,
Imam manjši problem-zdravim se za avtoimuno hipertirozo že dobri 2 leti.Na samem začetku so bili rezultati izvidov sledeči :19.6.2009 (S-anti-TG:76,56 S-anti-TPO:469,27 S-TSI:13,0), vsaka 2 meseca hodim na preglede (napisala bom zadnje tri izvide)
dne 24.1.2011 S-fT3:4,8 S-fT4:16,4 S-TSH:0,08 tablete:3 plus 2 na dan
dne 29.3.2011 S-TSI:4,3 S-fT3:4,9 S-fT4:16,9 S-TSH:0,16 tablete:3 plus 2 na dan
dne 27.5.2011 S-TSI:4,2 S-fT3:5,6 S-fT4:19,2 S-TSH:0,13 tablete:3 krat 2 na dan
Pred slabima dvema mesecema so se začeli glavoboli-to pripisujem tabletam (PROPILTIOURACIL) ampak to postaja vedno bolj moteče.Drugače nisem nikoli imela nobenih težav, ki jih pripisujejo hipertirozi.
Tirolog mi je že predlagal zdravljenje z radioaktivnim jodom vendar se zanj še nisem odločila ( stara sem 31 let ).Hipertiroza smo odkrili pol leta po rojstvu drugega otroka (stres, utrujenost, izčrpanost, nenaspanost so stvari, za katere mislim, da so izvale hipertirozo).
Sedaj me zanima, ali bi lahko za krajši čas prehehala z jemanje tablet preprosto zaradi glavobolov in tudi zaradi tega, da vidim ali se lahko bolezen sama po sebi- brez zdravil umiri?
Ali je za to potrebno drugačno zdravljenje?
Svojemu tirologu sem omenila če bi lahko bila nekaj časa pod nadzorom brez zdravil, vendar ni bilo nobenega odziva.
Skratka, težav razen glavobolov nimam, počutje je vedno dobro oziroma zelo dobro.imam 60 kg-pred začetkom jemanja sem jih imela 57, vmes prišla na 61kg.Pulz je vedno ritmičen.Tipna je difuzna golša II.stopnje.
Lepo vas prosim za vaše mnenje, ali je še smiselno zdravljenje s propiltiouracilom in kakšno zdravljenje bi mi vi predlagali na zgoraj navedene stvari.
Najlepša hvala,
Urška
Spoštovani!
Glede na to, da se zaradi avtoimunske hipertiroze zdravite že dve leti in jemljete Propiltiuracil 3 x 2 tbl. je najprimernejši način zdravljenja aplikacija terapevtske aktivnosti radiojoda ali kirurška odstranitev ščitnice. Nikakor ne priporočam, da prenehate z jemanjem tirostatika Propiltiouracila. Če je glavobol dejansko polsedica zdravila je možna zamenjava za Athyrazol. Sicer pa je najprimernejši način zdravljenje z radiojodom.
Lp