Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Hormonske motnje odmerek eutyrox

odmerek eutyrox

Spoštovani, imam dnevni odmerek EUTYROX-a 100 ug, pri TSH 1.78.Zaradi otrdelih mišic in omotičnosti sem začela z jemanjem magnezija 1 šumečo tableto dnevno.Kakšnih vidnih izbolšanj po tednu dni še ni.
Zanima me ali je odmerek eutyroxa pravilen?Ali je vrtoglavica lahko povezana s ščitnico ali bi bilo potrebno iskati kje drugje.Pri vsaki spremembi v počutju vedno namreč najprej pomislim na ščitnico.Zahvaljujem se vam za odgovor in vas lepo pozdravljam guliverka

Spoštovani!

Glede na vrednost TSH je odmerek Euthyroxa ustrezen.
Lp

************************** Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog

Spoštovani g.Pirnat, zahvaljujem se vam za odgovor istočasno pa vas prosim še za en nasvet.Včeraj sem bil pri splošni zdravnici, ker imam strašne vrtoglavice,trde mišice v ramenskem obroču, danes pa še v stegnih, tako kot bi imela šprtni “muskelfiber”.Komaj vstanem iz stola ali pa se vsedem.
na inernetu sem vtipkala mišični krči, pa našla spodnjo obrazložitev.Kot sem vam že napisala jemljem EUTYROX 100 dnevno, stara se 54 let, drugih bolezni nimam, razen alergije na oso.Prosim vas za mnenje in katere preiskave bi priporočal, glede na izredno slabo fizično počutje.Hvala in vse dobro vam želi guliverka
MIŠIČNI KRČI IN URTIKARIJA PRI BOLNICI S HIPOTIROZO – NENAVADNA POT DO DIAGNOZE
PLURIGLANDULARNEGA AVTOIMUNSKEGA SINDROMA

Navodnik-Preložnik M 1, Kocjan T 2, Preželj J 2, 1 Oddelek za sistemske in presnovne bolezni, SB Celje, 2 KO
za endokrinologijo, diabetes in presnovne bolezni, Klinični center Ljubljana

Uvod: Miopatija pri hipotirozi se lahko kaže z mialgijo, mišično okorelostjo in krči. Mišični krči in fleksorne kontrakture se pojavljajo tudi pri insuficienci nadledvičnic kot posledica pomanjkanja kortizola in/ali mineralokortikoidov. Pluriglandularni avtoimunski (PGA) sindrom je oznaka za avtoimunsko (AI) povzročeno motnjo v delovanju dveh ali več endokrinih žlez, čemur se lahko pridruži tudi neendokrina avtoimunska okvara. Idiopatska AI urtikarija je imunsko pogojena bolezen, ki se lahko pojavlja v sklopu AI bolezni ščitnice.

Prikaz primera: 57 letna bolnica, ki se od leta 1992 zdravi zaradi hipotiroze po AI tiroiditisu, je imela zadnja tri leta težave zaradi mišične oslabelosti, okorelosti in občasnih krčev mečnih mišic s fleksorno kontrakturo. Pregledana je bila pri ortopedu, revmatologu in tirologu, kjer so ugotovili le povišan TSH ob nižjih ščitničnih hormonih. Zaključili so, da so težave posledica slabo urejene hipotiroze in zvišali odmerek L-tiroxina. Krči so nato postali še močnejši in pogostejši, tako da je bolnica kmalu nadaljevala z nižjo dozo od priporočene. Zadnji mesec pred sprejemom na oddelek se je pojavil še generaliziran urtikarielni izpuščaj. Ob sprejemu smo ugotovili, da je bolnica temneje pigmentirana, v njenih izvidih sta izstopali hiponatremija in hiperkalemija. S hitrim ACTH testom in določitvijo ACTH smo ugotovili primarno insuficienco nadledvičnih žlez. Opravljena je bila biopsija kože in potrdili smo idiopatsko AI urtikarijo. Zaradi nezadostne substitucije z L-tiroxinom je bil TSH izrazito povišan, vrednosti ščitničnih hormonov pa znižane. Po uvedbi zdravljenja s hidrokortizonom smo ustrezno zvišali tudi odmerek L-tiroxina. Bolnica je bila ob tem brez težav.

Zaključek: Diferencialno diagnostično moramo v obravnavi bolnikov z mišičnimi krči in fleksornimi kontrakturami ob odsotnosti nevroloških izpadov pomisliti tudi na pomanjkanje glukokortikoidov, mineralokortikoidov in/ali ščitničnih hormonov. Insuficienca nadledvičnic je ob hipotirozi lahko klinično le malo izražena. Tudi v našem primeru se je razkrila vedno znova le ob poskusu ustreznega povišanja odmerka L-tiroxina. Pri bolniku z AI okvaro katere od endokrinih žlez ali z drugo AI boleznijo moramo vedno pomisliti na sočasno prizadetost (ostalih) endokrinih žlez v sklopu PGA sindroma.

Spoštovani!

Hipotiroza je zelo pogosta funkcijska motnja ščitnice, pluriglandularni avtoimunski sindrom pa zelo redko bolezensko stanje. Vsekakor je pri bolnikih s hipotirozo, ki so ustrezno substituirani in imajo težave (mišična nemoč, včasih krči mišic…) potrebno pomisliti tudi na insuficienco skorje nadledvičnice. Za opredlitev je potrebno opraviti ACTH test.

Lp

************************** Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog

Spoštovani ! Jaz imam podobne znake: otrdelost vratnih mišic, stegenskih mišic zadaj, bolečine v roki, tiščanje v jabolku oz. grlu, občasna vrtoglavica, čutim tudi bezgavke, ki pa na otip niso povečane. SIcer mi je tirolog ugotovil subakutni tiroiditis (ščitnica sicer normalne velikosti; ugotavlja pa znake tiroidisa s palpacijo in ultrazvočno). Ker sem že jemal Movalis, svetuje nadaljevanje jemanja. Vendar meni se stanje slabša, tiščpanje je zelo moteče; bolečina v roki sicer že od januarja (naj ne bi bila povezana, mogoče pa s krči mišic, tiščanje v podpazduho…). Bil pri nevrologu, EMG, EKG, UZ srca, vztrajnostni test na kolesu, gastroskopija (malo rane na želodcu, verjetno od tablet..)…TSH pa je v mejah normale, kar je sevedan spet nasprotje (TSH 1,07 v mesecu juliju, februarja pa 2,32). Tako da res ne vem, kaj naj naredim. prosim za pomoč. opis mojih izvidov je na
http://med.over.net/forum5/read.php?105,4855087
prosim za pomoč

New Report

Close