Najdi forum

Odlomljena petica

Odlomil sem si kočnik(petica).Ko sem žvečil meso sem naletel na hrustanec in ko sem nevede vgriznil,je zob odletel.Odlomil pa se je toliko,da je sklenina odlomljena do zobne pulpe.Na tistem mestu se je povečala občutljivost na toplo in hladno.Ker si še nisem dal zoba popravit se bolečina stopnjuje in čutim bolečino,ki je včasih kot strela skozi zobni živec v dlesni.Ali se je morda vnel živec?Imel sem že to novejšo plombo(z laserjem),ampak se je po dveh mesecih odkrušila in odpadla.Kaj lahko pričakujem pri naslednjem obisku?Ali mi bo morda vzel živec ven?KAj je naslednja možnost,da se popravi zob poleg teh zalitkov?Zoba res ne bi rad zgubil,ker imam lepe zobe,za tega pa mi je zelo žal,da se je to zgodilo.

Spoštovani Jernej,

zaenkrat je občutljivost, ki jo opisujete še posledica velike izpostavljenosti zobne pulpe. Če je le-ta odprta, potem jo bo verjetno potrebno odstraniti čim prej, da ne bi prišlo do neprijetnih vnetij. Če je živec še vedno prekrit vsaj s tanko plastjo zobovine, je še vedno možnost, da zob ostane živ – poskušamo lahko z indirektnim kritjem pulpe, kjer z zdravilom poskušamo zob spodbuditi k tvorbi nove zobovine. Če nam to uspe, pa moramo zagotoviti tudi tesno zaporo, da preprečimo mikroorganizmom dostop do živca.
Če zoba ne bo več možno popraviti z zalivko (plombo), je naslednja možnost izdelava inlaya ali prevleke (če je ostalo dovolj zobne krone). Če krone ni dovolj, se izdela koreninski zatiček z nazidkom in nanj prevleka.

New Report

Close