Odlomljen zob
Spoštovani
Mesec dni me je pri ugrizui bolela zgornja šestica (na pritisk). Na tem zobu imam ogromno amalgamsko plombo. Zaradi gripe nisem mogel k zobozdravniku, danes pa sem ugriznil in se mi je odlomil eden od štirih stebrov, ki so na robovih zoba (sredi je pa zalivka). Zdaj me na pritisk pri robu odlomljenega dela boli.
Je najbolje da grem najprej na slikanje? Je največja verjetnost, da imam vneto korenino in bom ob zob? Izgubil sem že petico (sosednji zob) pred dvemi leti, ker ga niso mogli pozdraviti, vendar je bila simptomatika nekoliko drugačna: V zobu sem imel močno kljuvanje in neznosen pritisk, tudi zdravljenje ni pomagalo, saj vedno, ko so zaprli zob, je nastal grozen pritisk in so ga morali odpreti. Na koncu so zob izruvali.
Že od tedaj si želim, da bi mi naredili mostiček med 4 in 6, zdaj pa kot kaže, je šestka zanič. Je uspeh zdravljenja zoba zelo majhen?
Star sem 32 let.
Miha
Spoštovani Miha,
najbolje, kar lahko trenutno naredite, je, da se čimprej odpravite k zobozdravniku. Če vas zob boli že cel mesec, se z njim prav gotovo dogaja nekaj, kar bo treba pozdraviti. Če imate možnost, da slikanje opravite brez napotnice zobozdravnika, potem lahko s seboj na pregled nesete tudi novo rentgensko sliko zoba, v nasprotnem primeru pa bo potrebno najprej do zobozdravnika.
Kaj se z zobom dogaja, je težko napovedati po elektronski pošti. Potreben je vsaj še pregled in rentgenska slika. Tudi prognozo za zob je takole zelo nehvaležno dajati. Vsekakor pa vam odsvetujem izdelavo mostička na tem mestu, dokler ne odpravite težav z zobom.
Lepo pozdravljeni!
Ja, hvala, bom naredil. Problem je, da zadnjič ko sem šel k zobozdravniku so mi zob čisitili 14X in dejali, da bo morda to trajalo se pet (5!) let, pa sem šel drugam, so pa rekli, da je korenina od čiščenja predrta in da nimam rešitve za zob…
Žal ta forum ni namenjen iskanju dobrih zobozdravnikov, drugače bi takoj oddal prošnjo za pomoč. Prav rad bi imel zobozdravnika, ki bi mu lahko zaupal.
Pozdrav
Miha
Spoštovani MIha,
žal je tudi pri zdravnikih tako, da smo enim simpatični, enim pa ne. Tako je tudi z zaupanjem – nekdo svojemu zobozdravniku 100 % zaupa, drugi pa za tega istega zdravnika nima več lepe besede.
Kar pa se tiče zdravljenja korenin – včasih so res dolgotrajna, vendar pa se na koncu izplačajo ( ohranite svoj zob, ni vam potrebno plačevati mostička,….. ). “Prevrtanje” korenine pa je ena možnih komplikacij, ki se je slučajno zgodila ravno pri vas in z dolgotrajnim zdravljenjem ni povezana ( večja je verjetnost, da nastane že pri prvem obisku ).
Lepo pozdravljeni!