odlomljen košček zoba
Pred 10 minutami se mi je na spodnji petici. (med 5 in 6) odlomil košček zoba, ki bi se ga verjetno splačalo zalimat ker zaradi medprostora ni direktno obremenjen. Boli me ne in če pritiskam z zobotrebcem me nič ne boli kar pomeni da lom ni prišel do živega dela. Bi lahko odlomljen delec sam doma s čim zalimal ali imajo zobozdravniki kako posebno lepilo ki se ga v trgovini ne dobi?
Spoštovani,
danes pri kosilu se mi je odlomil kos zoba na notranji strani šestice (ob plombi), in sicer do dlesni. Zob je sicer mrtev. Ker je moja zobozdravnica na dopustu, me zanima, ali naj grem k dežurnemu ali naj počakam 3 tedne, da se zobozdravnica vrne. Je to nujen poseg?
Sprašujem, ker pri zobeh vedno “delam paniko”, saj jim posvečam redno skrb in ne želim imeti kakšnih težav.
Hvala za odgovor.
Pozdravljeni!
1.Pred 4 meseci sem si z vilico odlomila košček desne 1 na sredini zoba. Luknjica je bila velika 2-3mm. Takoj naslednji dan sem odšla k zobozdravnici, da mi je zaplombirala luknjico. Sedaj se mi vidi rob plombe in za plombo se mi pojavlja rjav madež. Madež je skoraj neviden, vendar ga opazim če zob pogledal od blizu. Kaj se da sedaj narediti, ker me madež vedno bolj moti? Bi bilo bolje, če bi mi zobozdravnica takrat enostavno zbrusila zob, saj imam načeloma ”velike” zobe?
2.Na desni 2 se mi je med 1 in 2 pojavil bel madež okoli katerega je malo temnejše rumen madež. Imam ga že kar nekaj časa in imam občutek, da se mi veča. Svojo zdravnico sem opozorila na ta problem, vendar me je brez pregleda vedno zavrnila, da ni nič. Je lahko to karies?
3.Občutek imam, da se mi zaradi modrostnih zob krivijo ostali zobje. Že dolgo imam probleme zaradi zob, ki so enostavno preveč skupaj in si jih zato ne moram temeljito očistiti. Ali lahko pri zobozdravnici sama zahtevam slikanje zob in ali je ta storitev plačljiva. Do sedaj mi je izrasla samo zgornja leva 8 in imam občutek, da mi pritiska na ostale zobe.
Že vnaprej hvala za vse odgovore!
Pozdravljeni,
na prvo in drugo vprašanje vam težko odgovorim, saj ne vidim realnega stanja. Modrostniki lahko povzročajo tesno stanje zobovja, sicer pa zobje tudi sami celo življenje potujejo nekoliko proti medialni liniji. Panoramsko slikanje je v vašem primeru upravičeno in gre v breme zavarovalnice. Tako bo diagnostika popolna.
Srečno.
pozdravljeni
včeraj se mi je na zgornji desni šestici odlomil delček zoba, nato pa mi je pol ure za tem izpadla še plomba (ne v celoti). klicala sem zobozdravnika, ki me je naročil šele čez 2 tedna. danes pa se mi je kot zakleto odlomil še en del istega zoba, tako da zdaj manjka že en vogalček šestice (?!!)..zanima me, če se tak zob še da rešit, ker me sicer nič ne boli, sem pa čisto panična,ker se ga je odlomilo že kar nekaj. naj grem takoj zobozdravniku? strah me je da se ga bodo takrat ko sem naročena odlomilo še kaj …
hvala