Najdi forum

Lep pozdrav!
Sem študentka prvega letnika na fakulteti za farmacijo.Ugotovila sem da me študije ne veseli in da zahteva prevec abstraktenga misljenja, ki ga meni primanjkuje, zato tudi izgubljam voljo do ucenja….
Zelo pa se zanimam za studij medicine oziroma psihologije..tu se pojavi problem… psihologija me zelo privlaci in vem da bi ta faks naredila brez problema, vendar je problem ta da letos nisem oddala prijavnice za prepis na psihologijo(tako da bi mogla vmes se eno leto pavzirati-kar bi bilo potem ze drugo leto, ki bi ga zabluzila), ampak samo za prepis na medicino, ker sem bila 100% da se bom prepisala na medicino…sedaj pa ugotalvljam-po pogovorih z medicinci da je ta studij RES zelo tezk(to sem sicer ze vedel) in tezava je v tem da ne vem ce bi bila sposobna nrediti ta faks…vem da si sami delamo omejitve v glavi, ampak res me je strah….ker ne vem kako naj se odlocim…ali naj se eno leto pocakam in se potem vpisem na psihologijo ali pa naj se letos vpisem na medicino in z najboljsimi mocmi poskusam narediti faks?SIcer bi se po koncani medicini rada specializirala za psihiatra….
Tezava pa se pojavi tudi pri starsih…ko si zacenm postavljati vprasanja…kako bosta razocarana nad mano…koliko denarja je slo za eno leto mojega ugotavljanja da to ni to….res se FUL sekiram!!!Kaj naj naredim, da se bom res pravilno odlocila?!?
Obcutek imam da se mi bo pocas zmesalo ce se ne bom odlocila…sem ze totalna zivcna razvalina in se sploh ne morem vec skoncentrira…drugac se pa zmer delam izpite na farmacije…sej sploh ne vem zakaj ce sem se ze odlocla da to ni to…
Prosim pomgajti mi ker res ne vem vec kaj naj storim….

Pozdravljeni,

pred vami je težka odločitev, saj odločitev za poklic, ki naj bi ga opravljala načeloma vse življeni nikoli ni lahka. Razumem vašo stisko, saj je študij povezan tudi z financami, kar še povečuje nelagodje, v primeru da se nisi pravilno odločil. Vsekakor menim, da je bolje spremeniti študij, če se vam zdi da ste na napačni poti, pa tudi, če je to v zadnjem letniku. Seveda pa lahjko to storite le, če ste finančno podprti s strani staršev, štipendije. Tega se očitno zavedate in vaša naloga je, da ugotovite kaj je tisto pravo. Verjamem, da vam to ni lahko, saj se gotovo obremenjujete z izgubljenim letnikom, vendar, ko boste natanko vedela kaj si želite, verjamem da bodo to podprli tudi vaši starši. Svetujem vam, da pogledate zakaj si želite spremeniti smer študija, kaj vas tako privlači pri psihologiji, poskusite pa si tudi predstavljeati sebe na delovnem mestum, ko končate enega od teh študijev. Kje se najbolj vidite, kaj vas najbolj predstavlja?

Upam, da sem vam bila v pomoč,

Pozdrav od Tanje

Živjo, tyra!

To ni nič novega, da te med študijem primejo dvomi, ali si se pravilno odločila ali ne. Tudi jaz sem bila v počitnicah po prvem letniku čisto na trnjih, ker sem mislila, da svojega faksa nikoli ne bom naredila in sem na veliko premišljevala, kam drugam naj se vpišem. Po moje se nekaj podobnega dogaja tudi pri tebi – razmišljaš, ampak odločila se pa še nisi. Pri meni je bilo tako, da sem potem jeseni opravila še manjkajoči najtežji izpit in ostala na istem faksu, ga naredila in zdaj že leta uživam in delam v svojem izbranem poklicu. Prva izbira je bila očitno dobra.

Kaj svetujem – veliko še razmišljaj o svojih sposobnostih, predvsem pa o svojem veselju – morda moraš biti npr. pri delu v lekarni kot farmacevt tudi odličen psiholog – tu se srečuješ z ljudmi, ki jim vsak dan zelo konkretno pomagaš, kajti iz tvojih rok dobijo zdravila – morda bi svoje nagnjenje in veselje do psihologije lahko odlično uporabila – morda tvoja prva izbira študija sploh ni slaba, samo od drugih strani jo moraš pogledati…

By!

Spoštovana,

če ste še vedno v stiski in dilemi, se mi oglasite na moj elektronski naslov. Sem univ.dipl.psihologinja z več kot deset letno privatno prakso in uspešno pomagam ljudem v stiskah kot je vaša.

Lepo pozdravljeni!
Smilja Nova

New Report

Close