Najdi forum

Odkup police

Prosim za pomoč.

V juniju 2011 sem dobila denar od predčasne prekinitve police življenjskega zavarovanja (KD-fondpolica). Prekinila sem jo po dobrih 3,5 letih (drugače sklenjena za 25 let).
Ali moram ta znesek vpisati za dohodnino 2011 in če da, pod katero kategorijo.

Hvala za pomoč.

v dohodnino vpišeš samo znesek dobička, ki bi ga potencialno imela, zagotovo pa imaš na izplačilu veliko izgubo naprav vplačilom, tako, da ni treba nikamor nič vpisovat. davke in dohodnino si plačala že ko si denar dobila (od plače)…to velja seveda, da si fond polico plačevala iz svojega denarja in ne da ti je kot boniteto ali kaj drugega plačevala kaka firma, tam je zgodba drugačna.

Mehanik…

Seveda sem dobila izplačano pol manj kot sem vplačala…:-((
Od izplačila sem plačala stroške predčasnega odkupa in 6,5% davek na nevekajže (tako da znesek je bil dobrih 1000 eur…)
Ne vem pa o kakšni plači govoriš?

ali moraš prijavit zavisi od kje si plačevala…ali iz svojega denarja ( od tvoje plače) ali ti je to polico plačeval delodajalec (na podlagi individualnih pogodb itd), ker v tem primeru zna biti nekoliko drugače. Predpostavljam pa, da si si sama palačevala.

Ja, sama sem plačevala…

Torej mi ni treba oddajat nič na DURS…?

seveda ne, saj nisi nič zaslužila, temveč krepko spušila….kaj naj ti davčna obračuna? dohodek, ki je pol manjši od tega, kar si že enkrat zaslužila?

zakaj si pa prekinila vplačevanje? mislim, da če si to storila zaradi tega, ker ti gre res na tesno, potem naj bo, sicer pa si verjetno nardila veliko napako….pri eh zavarovanjih prva tri leta plačuješ v glavnem zavarovanje in druge stroške, manjši del pa gre v sklade…šele kasneje gre večji del v sklade, iz česar potem tudi nekaj dobiš.
sedaj so vrednosti skladov zelo nizke, zato s premijo kupiš veliko delnic, ko se bo zadeva popravila, bi zelo hitro imela velik dobiček. pa tudi če kriza in nizke vrednosti trajajo še 10 let….ko se obrne, bo hitro velika vrednost police, takrat je šele čas za odkup.

seveda pa moraš pri teh policah stalno preverjat kdaj si v plusu, da takrat prekineš in ne samo čakaš na zaključek vplačevanja, ker je ravno takrat lahko obdobje nizke vrednosti delnic in lahko potegneš kratko.

nekateri bodo rekli, da je bolje imeti denar na banki….trenutno mogoče res, ampak vsi trgi in vrednosti delnic se vedno gibljejo gor in dol in ni vrag, da se tudi sedaj ne obrnilo navzgor…če se ne bo obrnilo, bo pa itak kolaps na svetovni ravni.

Če ni skrivnost me zanima kakšno vrednost si mesečno plačevala? Ker bi sam tudi rad prekinil to ampak ne vem kakšno bom dobil izplačilo. Plačeval sem 30€ oz 32€.

Samo v info še moja izkušnja.

Klasično življenjsko zavarovanje, sklenjeno za 25 let, prekinjeno v 16 letu, zaradi objektivnih razlogov (izguba službe, bolezen). Plačevala prvih 10 let 50 eur, nato z aneksom povišala na cca 60 eur, izplačano bom dobila meseca maja, cca 6.200 eur. Sedaj pa preračunajte, koliko sem izgubila. Katastrofa. Ampak ni kaj, sem se sprijaznila, da gre za zavarovanje in ne varčevanje in da ne morem narediti prav nič.
Preberite drobni tisk, vprašajte agenta vse, kar vas zanima, preden podpišete kaj dolgoročnega.

Lp
Ana


Draga Ana Ba in tudi za vse naslednje 🙂
Poleg tega, da navajate koliko ste vložili bi bilo dobro napisati tudi ali ste imeli samo življenjsko zavaarovanje ali morda priključeno tudi nezgodno zavarovanje. Ker nezgodno zavarovanje in druga dodatna zavarovanja ne gredo v shemo varčevanja.

Sicer ste pa lepo napisali, da ste se sprijaznili da gre za zavarovanje. Takrat seveda, ko ste to sklepali, ni bilo mogoče dobiti kakšno drugo ponudbo kot je naprimer RIZIKO zavarovanje.

Lp

Vi pa imate srečo, če bi jaz vplačeval v življensko zavarovanje, bi danes vsaj kaj imel, tako pa imam nulo na računu, ker sem vložil v delnice in sklade, ža napačne. Tudi oni vlagajo v te sklade in delnice, vendar to delajo veliko bolje kot jaz, zato vi vsaj nekaj dobite, jaz pa ničesar. Takšna je pač realnost današnje krize, še vedno bolje življensko zavarovanje kot delnice kjer ti lahko firma propade v nekaj dneh.
Ko smo vlagali, je bilo obljubljeno dolgoročni donos, žal je danes vse drugače in kot rečeno, to kar imate vi, še vedno bolje kot to kar imam jaz.

Vi pa imate srečo, če bi jaz vplačeval v življensko zavarovanje, bi danes vsaj kaj imel, tako pa imam nulo na računu, ker sem vložil v delnice in sklade, ža napačne. Tudi oni vlagajo v te sklade in delnice, vendar to delajo veliko bolje kot jaz, zato vi vsaj nekaj dobite, jaz pa ničesar. Takšna je pač realnost današnje krize, še vedno bolje življensko zavarovanje kot delnice kjer ti lahko firma propade v nekaj dneh.
Ko smo vlagali, je bilo obljubljeno dolgoročni donos, žal je danes vse drugače in kot rečeno, to kar imate vi, še vedno bolje kot to kar imam jaz.[/quote]

Pozdravljeni,
res je, kar pravite plačnik delnic. Veliko posameznikov, ki so svoja sredstva vložili v podjetja, ki danes ne poslujejo dobro, ali pa sploh ne poslujejo več, obžaluje svoje odločitve. Vendar kdor bi videl v prihodnost, bi bil bogat in pregovor lepo pravi, »po bitki je lahko biti general«. Danes je situacija takšna, kar pa ne pomeni, da bi se lahko spustili v melanholijo. Če kdaj, je potrebno v težjih časih toliko bolj skrbno načrtovati svojo prihodnost. Gibanje na gospodarskih trgih je ciklično, to pomeni da obdobjem recesije sledijo obdobja ekspanzije oz. razcveta gospodarstva. Praviloma velja, da v obdobjih recesije kupujete točke skladov po nižji vrednosti, kar se vam kasneje obrestuje v obdobjih ekspanzije saj imate na račun recesije več točk za isti denar, ki so v obdobju ekspanzije vredne več (več kot ob nakupu). Z eno besedo se tej metodi reče ‘Metoda povprečnega stroška’.

Veliko sreče vam želim,
Anja Vujisić,
Sektor komunikacije s strankami, KD Življenje d.d.

New Report

Close