Najdi forum

odkup javnega zemljišča

Davnega leta 1960 so se naši vrli občinski veljaki odločili, da bodo speljali cesto mimo naše hiše. Ker jim širina stare ceste ni odgovarjala, hoteli so narediti pravi bulevare, se je moral moj oče v korist občine odreči delu parcele (brez odškodnine, tako kot se je takrat delalo…vse v korist delovnega ljudstva :))).

No pa se je garnitura zamenjala in s starim občinskim planom ni bilo nič in danes je cesta taka kot je bila. Le mi smo ostali brez dela parcele. (od ograje do ceste)

Ker se nam ne ljubi bosti z oblastmi in dokazovati denacionalizacijsko upravičenost (kar je btw. itak že zastaralo) bi radi naš košček parcele spet odkupili od občine.

Zanima me kateri velecenjeni Organ v mestni občini Ljubljana je pristojen za to, ali je potrebno izvesti javni razpis za teh 30m2 zemlje – zelenice, ali mora kak sosed dati kako soglasje in vse ostale morebitne frke, ki sodijo zraven. Cena pa ne predstavla problema.

Lahko mi svetujete tudi kakšno nepremičninsko agencijo, ki bi se s tem ukavarjala.

Naj povem še to, da preko te zemlje potekata 2 dovozni potki na našo parcelo in 1 pešpotka. Da pa se zaradi pomanjkanja parkirišč, prebivalci iz sosednje ulice zanimajo za parkiranje (včasih nas tudi zaparkirajo) na tem delu, pa smo se odločili narediti red.

hvala za vaše odgovore (uporabne in manj uporabne:))

Ej, zamenjaj si nick, tega jaz uporabljam že vsaj eno leto…

Pa LP in vse dobre želje.

“taprava” sončnica

Sončnica,

predvidevam, da ima to zemljišče, veliko cca. 30m2, svojo parcelno številko. Napisala si, da ste zemljišče zaradi predvidene širitve ceste podarili občini. Na zemljiško knjigo pojdi pogledat, kdo je lastnik. Lastnik je lahko občina ali pa je zemljišče opredeljeno kot javno dobro.

Če je lastnik občina – potem vam lahko občina, če je zainteresirana, to zemljišče odproda.

Če je pa napisano, da je namenjeno za javno dobro, mora pa občinski svet najprej to zemljišče izločiti iz javnega dobra, šele potem se ga lahko odproda. Sam postopek je daljši. Občina mora dati občinskemu svetu razlago, da to zemljišče ni več namenjeno javni rabi in da bi se lahko odprodalo.
Sodni cenilec oceni vrednost zemljišča. Če je vrednost zemljišča manj kot 2 Mio SIT, se zemljišče lahko odproda neposredno kupcu, če pa je vrednost več kot 2 Mio SIT je pa potreben javni razpis za odprodajo.
Pristojen naj bi bil urad za urejanje prostora.
Glede dovoznih poti je pa tko. Če sta ti poti izključno v vaši uporabi, vi vozite po teh poteh do vašega objekta, potem naj to ne bi predstavljalo nekega problema. Če pa se ti dovozni poti uporabljata tudi za dovoz do drugih objektov, potem imajo ti uporabniki še nadalje pravico uporabe poti.

Druga možnost.
Na območni geodetski upravi zaprosi za naznanilni list iz IDPOS-a za parc. št. XXX k.o. XXX s pripadajočimi načrti parcel (po možnosti za barvno fotokopijo). Če svojega zemljišča po letu 1960 niste več parcelirali ali povečevali, potem bo v tem izpisku/sliki prikazan tudi del, ki ste ga leta 1960 podarili občini. Nadalje na občino napišite dopis, da naj vam dokažejo, da so zemljišče leta 1960 od vas odkupili in vam plačali odškodnino. Če ga niso, potem bi vam ga lahko, brez zgoraj navedenih postopkov za odkup zemljišča z vaše strani, zemljišče lahko vrnili. Sklenili bi nekakšno pogodbo o uskladitvi zemljiškoknjižnega stanja.

Problem pa je, če ima občina še vedno v kakšnem planu načrtovano širitev te poti in bi to vaše zemljišče rabila.

Lp 19

New Report

Close