Najdi forum

Pozdravljeni. Javljam se z enim problemom, ki me muči že dosti časa. Sploh zadnje čase se mi stanje obupno poslabšuje, vsaj tako se mi zdi.
V fazah mirovanja ( sedenje in branje, poslušanje predavanj in podobno) padam dobesedno v “komo”, ko mi odpihne misli in padam v polsen. V mirovanju se prav težko spravim iz tega stanja. Če se hočem sede zavestno boriti proti temu, me začno peči oči in v glavi čutim neprijeten pritisk, kot, da bi hoče raznesti glavo. Čez dan v službi je to zelo neprijetno, doma pa to rešim z nekajminutnim dremanjem, toliko, da sprostim mišičevje, po tem tudi napetost v glavi izgine. Če pravočasno zaznam prihajajoči napad zaspanosti v službi in če je priložnost, naredim nekaj korakov , se pretegnem in nadiham in se za nekaj časa bolje počutim, potem pa se zgodba ponovi.

Ko sem aktiven, tako, da fizično delam, teh problemov sploh nimam in ne čutim utrujenosti v mišicah. Najmanj dvakrat na teden se intenzivneje ukvarjam s športom, drugače pa imam dosti fizičnega dela doma. Spim nekako 7 ur ponoči in se zjutraj zbujam brez ure, skoraj vedno ob enakem času.

Krvne preiskave do sedaj niso pokazali na kakšno bistveno neravnovesje v delovanju telesa (Sladkor, Borelija .. itd)

Predstavljate si, kako izgleda to na sestankih in ob branju raznoraznih dolgočasnih “nujnih” dopisov, ko mi možgani dobesedno “zmrznejo” ….

Kaj pravite, o tem problemu.

Hvala za odgovor

Najprej mi pade na misel, da ste psihično utrujeni, da ste si zadali prevelike napore. Mogoče vas “zasleduje” kakšen hud stres, ki ste ga pometli pod preprogo. Razmislite!
Raziščite, kdaj točno se je to začelo. Ali ni to morda posledica kakšne bolezni, ki se ni nikoli povsem pozdravila.?

Vse to je možno, glede na tempo življenja. Verjetno se je marsikaj nabralo. Ko prebiram te forume, se bi človek marsikje našel vendar , kako naj se človek reši tega. Kemija, kakršnakoli, je vprašljiva, ker človek s tem “omamljanjem” izgublja svoj pravi jaz in čas … Hm … Mogoče dopust … na dopustu nisem bil že od mladih let … kaj vem … sedaj izgubljam čas s tem “dremanjem” ??? ..

S tem “dremanjem” ne izgubljate časa. Telo vam le sporoča, da potrebuje počitek, da tako ne more več naprej, da potrebuje spremembe. Mogoče ga boste poslušali in mu privoščili odmor. Mogoče pa ne in bo ta “zaspanost” razširila svoje lovke, pojavile se bodo bolj resne bolezni, simptomi, ki jih bo medecina lažje kvalificirala in dobili boste svojo diagnozo, zdravja pa ne.
Vse je v vaših rokah.

Lepo pozdravljeni!
Lahko bi šlo tudi za spalno motnjo ali t.i.”bolezen pretirane zaspanosti” (narkolepsija). Narkolepsija je bolezen, pri kateri človek zaspi v vsakem trenutku in v različnih situacijah, najprej v monotonih okoliščinah, pozneje pa tudi med hojo, v avtomobilu, v službi … itd. To lahko postane nevarno (tuje epidemiološke študije dokazujejo, da je zaradi čezmerne zaspanosti več prometnih nesreč kot na primer zaradi epilepsije …). Po oceni strokovnjakov je v Sloveniji ok. 2500 takšnih bolnikov. (Povzeto iz intervjuja z dr. L. Dolenc Grošelj, ki se na Inštitutu za klinično nevrofiziologijo KC Lj ukvarja z bolniki s spalnimi motnjami.)

Druga težava so t. i. kataplektični napadi – izguba mišičnega tonusa v budnosti. To pomeni, da človek v čustvenih okoliščinah (npr. v strahu, žalosti, jezi, veselju) izgubi moč v mišicah, klecnejo mu kolena, lahko tudi pade …

Poznana je tudi motnja, pri kateri gre za občutke paralize v spanju, za grozljiv občutek, ko se človek ne more premakniti in ima ob tem lahko tudi kakšne privide ali prisluhe. To ni psihična bolezen temveč n e v r o l o š k a, ki jo je mogoče zdraviti z zdravili, je pa premalo poznana. (isti vir, glej zgoraj)

Pri motnjah spanja (kamor štejemo poleg bolezni p r e t i r a n e zaspanosti tudi p r e m a l o spanja, kot so: nespečnost, pogosto prebujanje, neosvežujoč spanec …) gre največkrat za o r g a n s k e motnje. To spoznanje je v nasprotju s prevladujočim laičnim mnenjem. Psihični vzroki spalnih motenj pa so lahko: depresija, anksioznost ali psihofiziološka nespečnost zaradi različnih stresov.

Dragi “zaspane”, če se v katerem od opisov morda prepoznate in če vaša težava traja že daljši čas, ali pa je tako moteča, da vas ovira v vsakodnevnem funkcioniranju, vam svetujem pregled v laboratoriju za snemanje spalnega ritma. Naj vam ne bo neprijetno na težave opozoriti vašega osebnega zdravnika, ki vas bo lahko napotil na specialistični pregled k strokovnjaku za zdravljenje motenj spanja. Ljudi, ki imajo težave s spanjem, je v Sloveniji precej, nemalo spalnih motenj pa je najbrž tudi neprepoznanih.

Za strokovni nasvet povprašajte še na medicinskem forumu, npr. tukaj: ali tukaj:

Srečno pot in dobro opravite! Napišite kakšno povratno informacijo!

Veronika

Hvala za odgovor. Na vse te zadeve sem že pomislil in verjetneje brez podrobnejšega pregleda ne bo šlo. Bom videl, kaj bo prinesel dopust oz. kako se bo moj organizem obnašal po dopustu, ko si bom vzel čas, da spravim še nekatere stvari v red. Bom odgovoril, kako se bo končala moja zgodba.

Pozdrav

Sama imam podoben problem:
Spim od 5 do 6 ur. Stara sem 19 let. Ze med solo se mi je zelo pogosto dogajalo, da sem padla v podobno komo, kot si opisal ti, zaspane. Zelo neprijeten obcutek, ko se ti na nek nacin vrti v glavi, cutis napetost, in spis z odprtimi ocmi. V dopoldanskih urah mi je bil najvecji izziv obdrzati oci odprte! Ne znam povedat, kaksna muka je to! Nekajkrat se mi je celo zgodilo, da sem dobesedno spala z odprtimi ocmi: med predavanji sem si delala lastne zapiske, ki jih naslednji dan nisem prepoznala, nisem se spomnila, da bi to pisala jaz! To komo skoraj vedno spremljata zivcnost, potenje…
Letos poleti pa za pocitnisko delo delam v majhni sobici brez oken, z lucmi, in se mi vsak dan dogaja, da se zasacim, kako na vsake toliko casa zaspim z odprtimi ocmi. Spim pa zdaj sicer vec kot med solo, tudi popoldan. Drugace se pa to vedno dogaja v dopoldanskih urah, kako uro ali dve, kasneje pa izgine.
Ne vem, je vse to samo pomanjkanje spanja? Poleti se veliko gibljem, veliko tecem.

Zaspane in Goba, ali imata vidva kakšno bolezen? To sprašujem zato, ker se tudi meni pojavljajo te čudne omotice. Jaz jim rečem koma. Imam pa FM, baje. Ko sem bila na EEG-ju, mi je pokazal nepravilnosti, ki se lahko pojavljajo pri zelo občutljivih ljudeh-depresija. Lahko so prisotne tudi pri tumorjih. Kontrolni EEG je bil v redu. Na 1. snemanju se nisem počutila v redu,nisem pa bila depresivna in nisem bila omotična.
Zanima me, če je bil tudi kdo drug na EEG-ju in kakšni so bili rezultati.
Tudi jaz sem pomislila na blažjo obliko narkolepsije, ker lahko zaspim kjerkoli, neglede na svetlobo, ropot, prisotnost ljudi (enkrat sem zaspala na WC-ju ;).
Ne vem pa, ali EEG zazna to bolezen. Se bom še pozanimala.

Še opažanja zadnjih nekaj dni:
Možno je, da se ta koma pojavlja zato, ker se zbudiš ravno takrat, ko si v fazi najglobjega spanja. Prejšnji teden sem spala približno 4-5 ur (koma je bila prisotna), ta teden pa najprej 3, potem 1,5 in potem 3 ure, pa o komi ni bilo niti sledu! Sicer sem se počutila zelo čudno, ni bilo časa za spanje, ampak kome ni bilo!!!
Drugače se pa ta koma pojavlja samo v jutranjih urah, čez dan nikoli. Najmanj sem zaspana zvečer! Sicer se pa to dogaja že najmanj 4 leta.

Zaspane: koliko ur spiš?

Še en zanimiv link z zelo podobnimi simptomi: http://en.wikipedia.org/wiki/Delayed_sleep_phase_syndrome

New Report

Close