Najdi forum

Naslovnica Forum Duševno zdravje in odnosi Arhiv Sociala Arhiv – Sociala odjava stalnega prebivališča

odjava stalnega prebivališča

andela2201

ce nimas eu drzavljanstva potem potrebujes vizo, torej ce imas samo BIH drzavljanstvo moras zaprosit za vizo.

L.poz..Jst tudi imam bivaje za nedolocen cas v Sloveniji,drzavljan sem BiH..ampak bi rad sel v tujino delat..in ce jst lahko uredim vse kr je potrebno od dokumentov za delo v tujini,oziroma zacasno bivanje u tujini(sezonsko delo recimo),..potem me zanima a jst mogoce gubim pravico na stalno prebebivanje v Sloveniji? hvala za odg.

L.poz..Jst tudi imam bivaje za nedolocen cas v Sloveniji,drzavljan sem BiH..ampak bi rad sel v tujino delat..in ce jst lahko uredim vse kr je potrebno od dokumentov za delo v tujini,oziroma zacasno bivanje u tujini(sezonsko delo recimo),..potem me zanima a jst mogoce gubim pravico na stalno prebebivanje v Sloveniji? hvala za odg.

Halo Ervin
No sedaj pa verjamem da je slovenija res v skripcih, ko ze bosanci nocejo vec biti tam. Da ne bos vzel tega kot zalitev Ervin toda v mojih casih so bosanci hodili v slovenijo na sezonsko delo. No ja casi se spreminjajo in ne vedno na boljse, a ne? Kam pa hoces iti na sezonsko delo Ervin, mogoce ti lahko jaz pomagam s kaksno idejo, kaj pravis? V vsakem primeru ti zelim veliko srece,
Lp Brit

jz bi se tud odjavil tu v tej POSRANI slo pa bi šel delat v tujino kk je gor tam ko si ti JAVI MI

[email protected] LP

mene pa zanima kako je z otroškim dodatkom, če se odselimo v tujino in tukaj prejemamo otroški dodatek, ali ga bomo izgubili, če otroke ne vpišem tukaj v šolo (imam 2 otroka v vrtcu). Stalno bomo pa še vedno prijavljeni v Slo, vsaj za nekaj časa. hvala za odgovore

Pozdravljeni,

zaposlen sem pri delodajalcu s sedežem podjetja na Irskem. Delodajalec me pošilja opravljati delo po državah EU. Ali ima kdo praktične izkušnje glede plačila dohodnine v Sloveniji? Zavedam se, da bi bil po trenutno veljavnem zakonu primoran plačevati (razliko) dohodnine v Sloveniji, kjer imam (zaenkrat) stalno prebvališče. Glede na to, da vse davke plačujem na Irskem ter v tujini preživim več kot 230 dni na leto, je vsekakor neprimerno (verjetno gre celo za kaznivo dejanje) pričakovati plačevanje polne dohodnine Sloveniji (posledično bi bil seveda osebni dohodek popolnoma neprimeren delu, ki ga opravljam). Ali obstaja možnost ohranitve stalnega prebivališča v Sloveniji ter pridobitev statusa davčnega nerezidenta?

Hvala za morebitne odgovore.

Irska in Slovenija imata podpisano medsebojno konvencijo o preprecitvi dvojne obdavcitve:
http://www.durs.gov.si/si/delovna_podrocja/mednarodno_obdavcevanje/konvencije_o_izogibanju_dvojnega_obdavcevanja_dohodka_in_premozenja/izvajanje_mednarodnih_pogodb_o_izogibanju_dvojnega_obdavcevanja_dohodka_in_premozenja_na_dan_1_1_2012/

Vendar ce se ne motim to velja od takrat, ko davcnemu uradu predlozis formular za ugotavljanje rezidentskega statusa in je ugotovljeno, da si davcni nerezident Slovenije (ceprav imas prijavljeno stalno bivalisce – glej konvencijo)

http://www.durs.gov.si/?9984

Za vse nazaj te pa lahko Slovenija obdavci, vse od leta 2005 naprej, ko smo slovenski rezidenti priceli s placilom davka na svetovni dohodek.

Ce ima kdo drugacne informacije, naj se javi.

@kukila: Hvala za odgovor.

Še eno vprašanje. Ali ima morda kdo izkušnje z upoštevanjem dejanskih stroškov, ki izvirajo iz zaposlitve v tujini (prenočišče, prevozi, malica)? Splošna olajša za delovnega migranta mi le deloma krije stroške, saj trikrat mesečno hodim na delo v tujino, kjer imam tudi stanovanje. Glede na to, da pričakujem otroka, mi DURS verjetno ne bo odobril statusa davčnega nerezidenta. Stroški, ki so navedeni na spletni strani DURSa (0,18 EUR/km, 6 EUR za malico) pa vsekakor ne odražajo stroškov v drugih državah EU, kjer je življenje bistveno dražje. Sprašujem se, kako poštena je slovenska davčna uprava, glede na to, da od svojih državljanov zahteva doslednost in poštenost pri uveljavljanju olajšav.

Vse je odvisno kako izpolnis formular za ugotavljanje davcnega rezidenstva

jaz imam tudi stalno prebivalisce v SLO, pa nisem davcni rezident. zivim vecino casa v tujini. Ampak tudi nimam socialnega ali zdravstvenega za varovanje v SLo in tudi drugih dohodkov.
Torej moje ekonomsko sredisce ni vec v SLO
kje je tvoje ekonomsko sredisce ?

Do sedaj sem se večino časa preživel v Italiji (približno dva meseca v letu sem bil tudi po drugih državah EU). Glede na to, da bom konec leta postal očka, predvidevam, da se mi DURS ne bo odrekel. Vsekakor sem pripravljen plačati nekaj malega dohodnine, nekaj tisočakov pa si glede na trenutne razmere (otrok, stanovanjski kredit) enostavno ne morem privoščiti. Zdi se mi skrajno krivično/diskriminatorno, da sem upravičen do enake olajšave kot migranti, ki hodijo na delo v bližnjo Avstrijo/Italijo ter se vračajo domov isti dan, sam pa sem primoran v tujini plačevati najemnino za stanovanje ter potne stroške, ki mi jih nihče ne povrne (letalske vozovnice). Kako je z uveljavljanjem dejanskih stroškov na DURSu?

Ce imas dvojno drzavljanstvo (Slo + izven Evrope) in stalno zivis v tujini, ali si lahko zacasno prijavljen v Sloveniji? Kje v tem primeru placujes davke? Ali lahko obdrzis slovensko voznisko?

Zakaj bi bil v Sloveniji prijavljen zacasno, ce ne zivis tam? Od zacasnega prebivalisca ni nobenih koristi, tako da nima smisla. Kvecjemu so lahko problemi v zvezi z davcnimi zadevami, ce imas v Sloveniji prijavljeno bivalisce. Davke seveda placujes drzavi, kjer zivis in delas, a ce bos prijavljen v Sloveniji, te bo DURS kaj hitro pobaral za placilo davkov. Voznisko lahko obdrzis.

Torej, ce si nerezident Slovenije, lahko obdrzis voznisko? Je potem sploh veljavno?

al s stalnim bivanjem imamo pravico ici delat u avstrijo in kaksni so pogoji da bi sli delat gor direkt a ne prek slovenske firme

Stalno bivalisce nima veze z drzavljanstvom, bosanac 1985. Ce si drzavljan (vecine od) clanic EU, gres seveda lahko delat kamor hoces.

Pozdravljeni!
Imam stalno prebivališče v Sloveniji, stanovanje imam kupljeno v Italiji. Sedaj bom tudi delala v Italiji. Zanima me, kaj bi bilo, če zamenjam stalno prebivališče z Italijo?
Zanima me kaj je z davkom, zdravstvo, vozniški, registracija avta, ob primeru prenehanju dela???
Hvala za odgovor

Jer še nisem dobila odovora na moja vprašanja ponavljam sporočilo.

Zanima me kako je z otroškim dodatkom, če se odselimo v tujino in tukaj prejemamo otroški dodatek, ali ga bomo izgubili, če otroke ne vpišem tukaj v šolo (imam 2 otroka v vrtcu). Stalno bomo pa še vedno prijavljeni v Slo, vsaj za nekaj časa. hvala za odgovore

zakaj pa bi prejemala otroski dodatek od drzave v kateri ne zivis in ne placujes davkov?
mislim da to ne gre tako in da je to predvsem podlo.

Kaj je tle podlega? Jst sm sam uprašala kako je s tem? Nisem rekla da gremo za vedno, ne bomo se odjavljali iz Slovenije, ker nameravamo priti nazaj.
Mi lahko gdo dogovori brez obtoževanj.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close