Najdi forum

Naslovnica Forum Duševno zdravje in odnosi Arhiv Sociala Arhiv – Sociala Odjava stalnega bivališča iz RS

Odjava stalnega bivališča iz RS

javna uprava in davcna uprava sta dve loceni enoti . in davcna uprave ne briga kaj veliko, kje imas ti naslov. dokler si davcni rezident slovenije, se pricakuje, da bos porocal davcni upravi slovenije.celo na mesecni bazi

jaz sem sel skozi papirologijo glede odjave na davcnem uradu in imam potrdilo, da sem davcni NErezident in ne rabim porocat v slovenijo.
poglej ta obrazec na njihovi spletni strani. naceloma ne smes imeti nobenih prihodkov v sloveniji, nobenega socialnega ali zdravstvenega zavarovanje itd..

SE strinjam ZM!

Jaz živim 9 let v tujini in sem začasno odjavljena v Sloveniji in prijavljena tukaj. Ne dobivam nobene pošte v Sloveniji razen za volitve.

Se je pa potrebno odjavit na davčni in tudi jaz sem davčni NErezident. To je skorajda obvezno, če ne želite imeti problemov ali celo dobiti uradni poziv na davčno.

S tem pa so rešene papirnate obveznosti.

Jaz bi se tudi rad odjavil, živim na Filipinih vendar nisem zaposlen, delam pač preko interneta in plačujem davke tam, a se lahko davčno odjavim? S Slovenijo ne delam nič, imam namen tudi zapreti bančni račun tukaj…..in odjaviti zavarovanje…..

odjavis se lahko v kolikor imas nekje v tujini naslov na katerem si prijavljen. ce ga na filipinih imas, pol ni problema. odjavi stalno prebivalisce v sloveniji, zapri bancne racune, odjavi poloznice na tvoje ime, telefon,…in daj na financni upravi zahtevek o ugotavljanju rezidentskega statusa. da imas vsaj pisen dokaz da nisi vec resident za davcne namene v RS.

kako pa pol obnavljaš passport pa vozniško, če ti poteče čez 10 let? Kajti samo živim na filipinih, nisem državljan tam

a moraš pol se spet prijatvit tukaj ali kako, meni se zdi to zelo zapleteno in nejasno, a lahko obnoviš passport in vozniško?

in recimo če prideš domov enkrat na leto za 2 tedna da dobiš vizo in se ti nekaj zgodi, kako je potem z zavarovanjem, če si odjavil svoje zdravstfveno zavarovanje? Recimo da si zlomiš nogo ali si v prometni in si moral prej odjavit zavarovanje, bolnica pa stane mnogo in još, kako je pol s tem?

Ko ti poteče slovenski potni list (ali osebna izkaznica), enostavno naročiš novo na upravni enoti. Dokler si državljan Slovenije, ni problema. Boš imel pač filipinski naslov napisan noter.

Vozniško pa bi moral načeloma zamenjat za filipinsko.

Za zavarovanje pa ne vem.

…za zavarovanje pa kupis potovalno zavarovanje skupaj z letalsko karto (ali pa posebej) in ga uveljavljas v Sloveniji, ce se ti kaj zgodi.

Ce ima Slovenija ambasado na Filipinih, potni list obnavljas tam, ce ne, pa na najblizji slovenski ambasadi (ali katerakoli ambasada je pristojna za Slovence).

Dokler pa nisi davcno odjavljen v Sloveniji in delas na Filipinih, si slovenski davcni dolzan davke.

Pozdravljeni,
na upravni enoti sem prijavila začasni odhod iz RS in dobila za eno leto pravico bivanja na Hrvaškem. Zanima me kako je z zavarovanjem, vozniško in ostalimi dokumenti? Ali mi je dovolj evropska kartica zdravstvenega zavarovanja ali moram le to urediti na Hrvaškem? Ali je potrebno še koga obvestiti o moji začasni odjavi iz Slovenije? Hvala za odgovore

Z družino smo se preselili v tujino. Na UE smo odjavili stalno prebivališče v Sloveniji in prijavili novega v tujini. Otroci in jaz imamo slovensko državljanstvo.

Žena je kot tuja državljanka imela v Sloveniji urejen status: Trajno dovoljenje za prebivanje za družinskega člana slovenskega državljana.
Kakšen je njen status če se po določenem času preselimo nazaj v Slovenijo? Ali lahko uveljavlja isti status kot ga je imela do trenutka izselitve? Ali pa mora znova reševati svoj status na način kot pred petnajstimi leti……..začasno prebivališče, stalno prebivališče….??

pozdravljeni, prebral sem kar nekaj gradiva na spletu, bil na fursu, pa se informacije o potrebnih dokumentih za furs zelo razlikujejo. torej prosim za info / seznam katere dokumente potrebuje furs da mi izda potrdilo o davčnem nerezidenstvu.
hvala in lp

Novejše in bolj točne informacije bi zanimale tudi mene, zato vse, ki ste v zadnjih mesecih urejali odjavo stalnega prebivališča in davčnega rezidenstva lepo prosim, da nam ostalim pomagate z informacijami. Hvala!

Če se odseliš za dalj kot 6 mesecev moraš odjavit stalno prebivališče v Sloveniji, tudi začasno ne velja več. Na upravni enoti poveš tvoj naslov v tujini (dobiš pošto samo v primeru volitev) in po zakonu moraš takrat tudi zamenjat osebno in potni list. Osebna bo ista, samo naslov kjer živiš, potni list isto, prečrtajo stari in napišejo novi naslov. Jaz nisem menjala osebne, ampak sem šele čez par let, ko mi je dejansko potekla zamenjala. Se pravi imaš slo osebno s tujim naslovom. Potni list isto.
POtem moraš pa na davčni urejat davčno nerezidenco.To je kar pomembno če ne želiš dobiti ‘presenečenje’ obvestila o dvojnem obdavčevanju.
Vozniško urejaš v državi kjer stanuješ, ker po pravilih EU moraš imeti vozniško iz države kjer živiš. V mojem primeru jo lahko menjam samo kakšen mesec predno mi poteče!

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close