Najdi forum

Naslovnica Forum Duševno zdravje in odnosi Arhiv Sociala Arhiv – Sociala Odjava stalnega bivališča iz RS

Odjava stalnega bivališča iz RS

Selimo se v tujino in se nimamo namena vračati nazaj. Na Upravni enoti bomo naredili odjavo stalnega bivališča.
Moti me, ker zahtevajo da je v Sloveniji še vedno neko začasno bivališče, za vročanje pošte. Ker tega ne želim in niti nimam pogojev za to ( ni lastništva, nepremičnina prodana), me zanima kaj narediti v tem primeru. Ali lahko od mene zahtevajo še vedno en naslov v Slo, kljub temu da odhajamo in kljub temu da bomo odjavili ( ali pa vsaj poskusili odjaviti) tudi rezidentstvo. Mah majo čudne včasih, sem prav jezna zarad papirologije 🙁

Ojla,
stal biv še nisem odjavil, vso uradno pošto dobivam v tujino, davkarija, sodišče… v maju planiram povratek da spremenim bivališče.
Javim v maju kako in kaj.

Ko sem jaz odjavila stalno bivalisce, niso zahtevali zacasnega. Posto dobivam na naslov v tujini. Ce te ni v Sloveniji, te pac ni in ni logicno, zakaj bi torej vrocali posto na naslov v Sloveniji.

Hej

Jaz sem se pa začasno odjavila v Sloveniji, dala naslov, ki ga imam tu in tega je že kar nekaj let in ne dobivam nobene pošte v Sloveniji, vse imam tukaj. Je pa res da je bilo bolje imeti samo začasno odjavo zaradi podaljševanja osebne in potnega lista, ker je bilo vse narejeno hitro in brez komplikacij.

Rekli so mi, da imam lahko začasno odjavo večno.

lep pozdrav

Kot sem obljubil, odgovor:
Imam poljsko potrilo o začasnem bivališču za dobo pet let, tudi potrdilo poljske, da mi dovoljuje bivanje na teritoriju poljske.
S temi papirji sem enostavno uredil novo osebno s poljskim stalnim bivališčem in uredil tudi vpis v potni list. Skratka brez težav.
Začasnega naslova v sloveniji ne potrebujem.
Se tudi ne mislim vrniti v slovenijo, samo na obisk za par dni.
To je to.

Pozdravljeni!

Mi lahko poveste kaj je poleg odjave prebivališča še potrebno narediti?? Kako je z davčno, zavarovanjem…. ima kdo kakšen dober link na to temo?

Hvala in LP

Petra

Davčna- lahko urediš status davčnega nerezidenta, ni pa nujno, itak ne boš imela prihodkov v Slo. Obrazec imam v .pdf-u. Tole bom uredil v kratkem.
Zavarovanje- imaš evropsko, modra kartica, ampak urediti moraš v državi kjer boš bivala
Vozniška- zamenjaš v državi, kjer boš bivala
Prometna- ravno tako
V tisti državi, kjer boš bivala si moraš urediti vsaj začasno bivanje. Ampak če imaš samo začasnega boš težko uredila vse dokumente. Meni je uspelo, ko sem dobil potrdilo in dovoljenje za bivanje za 5 let.
Aha, potni list in osebna. Potni list- uredi si vpis novega naslova v tujini, dajo samo nalepko. osebna mora biti nova z naslovom v tujini.
V tujini dobiš potrdilo za bivanje, s tem dokumentom greš na UE in urediš BP.
Sem kaj pozabil?

Za odjavo prebivalisca ne rabis potrdila iz tujine. Ko sem se jaz odjavila v Sloveniji, sem jim samo povedala naslov, na katerem bom v tujini, niso zahtevali nobenega potrdila. Osebne nisem rabila nove delat. Jaz sem si jo itak dala naredit tu, kjer zdaj zivim, tako da mi slovenska ne bi nic koristila. Status davcnega nerezidenta si jiz nisem urejala, ker je baje komplicirano. Ce nimas stalnega prebivalisca in prihodkov v Sloveniji, potem je itak jasno, da tudi ne placujes davkov v Slo.

Se strinjam s TinoW.
Meni so na upravni enoti rekli, da s tem ko se odjaviš v Sloveniji in prijaviš kjerkoli že si, s tem avtomatsko odpadeš kot davčni rezident…ker (če)nimaš prihodkov v Sloveniji.
Osebno lahko uporabljam slovensko, ker je EU. Vozniško tudi lahko uporabljam slovensko, prometno seveda dobiš tukaj z avtom. Potni list prav tako, ne rabim menjati naslova, ker dokler sem v EU ni potrebno. Zavarovanje- ima vsaka država svoj sistem to si urediš tam.

Na splošno ni velikih komplikacij če si v državah EU.

odjava naslova in davcno rezidenstvo sta dve zelo NE povezani stvari. Dokler nimate potrdila, da ste davčni NErezident, ste dolžni prijavljat dohodke iz tujine slovenski davčni upravi celo na mesečni bazi.
Preverjeno in prebrano in takšen odgovor sem tudi dobil od uprave. Večina drzav ima urejeno izmenjavo podatkov med drzavami, torej vas bodo slejkoprej povprasali za prijavo dohodhov iz tujine in zakaj jih niste. Vsaj teorija tako pravi in zenske na davčni, mogoče v praksi veliko manj preverjajo, ampak vseeno se dobro preventivno izogniti kazni.
Pri odjavi naslova torej NE odpadeš avtomatsko kot davčni zavezanec.

odjavo naslova sem naredil kar preko e-uprave, začasna odjava. Dobil potrdilo po posti na naslov v tujini. za začasno ne rabis nobenega dokazila.

za davčno nerezidenstvo pa rabite vsaj dokazilo, da stalno prebivate v tujini, dokazilo o zaposlitvi in kje placujete socialne prispevke. In da nič od tega ne počnete več v SLO.
jaz imam še nepremičnino v SLO, potni list in slo voznisko, pa sem vseeno davčni nerezident in mi ni treba več vlagat SLO davčne napovedi.
Tole sem uredil tudi kar preko e-davkov. tam je možnost posiljanje dokumentov, vse sem skeniral, digitalno podpisal, poslal in čec kakšne 3-4 tedne dobil po pošti na naslov v tujini obrazložitev o davčnem statusu.

Sem pa v EU.

Je razlika ali v Sloveniji nimas stalnega bivalisca (niti zacasnega) ali pa imas stalno bivalisce in si odjavljen samo zacasno (delas v tujini, a si se vedno stalni prebivalec Slovenije in s tem imas davcne obveznosti). V prvem primeru je situacija jasna – nisi dolzan placevati davkov v Slo. V drugem pa je pomembno ugotavljanje statusa davcnega rezidentsva, da ne placujes davkov v obeh drzavah.

Jaz v Sloveniji nimam stalnega prebivalisca, torej niti ne zivim v Slo. in s tem ne koristim ugodnosti, ki se placujejo iz davkov, niti ne sluzim denarja v Slo. torej nisem dolzna placevati davkov. Davcno upravo zato prav nic ne brigajo moji dohodki v tujini in kje sem zaposlena (v ZDA, torej ne EU). Slovenija od mene ne more zahtevati niti centa, ne glede na to, ali sem v DURSovih evidencah uradno izpisana kot davcni rezident ali ne (je pa res, da v tej nasi Sloveniji nikoli ne ves).

Jaz imam še vedno stalno prebivališče v Sloveniji, ker kot sem omenila EU ne zahteve kaj več. Da ne plačujem davkov v Sloveniji je pa jasno, ker nimam tam kaj prijavit, moji dohodki so v tujini, služba, pogodba.
Jaz sem morala na začetku oddati podatke mojega delodajalca in fotokopijo pogodbe (govorim o letu 2005), od takrat naprej ničesar več, čeprav sem zamenjala službo. Letos aprila so mi potrdili, da ne potrebujem posredovati nobene dokumentacije če menjam službo.

Logično je da si davčno rezidenstvo uredi oseba sama, da ne plačuješ dvojnih davkov.

Hvala vsem za odgovore!

Zanima me kako se odjaviš začasno iz stalnega prebivališča in ali moraš spremeniti dokumente.
Hvala za odgovore 🙂

Ce je sprememba zacasna, potem stalnega prebivalisca ne odjavljas, ampak samo javis zacasni naslov. Dokumentov ne rabis spreminjat.

Jaz se selim iz Slovenije, začasnega v tujini ne morem prijaviti, vsaj rekli so, da uradna pošta ne gre v tujino, tukaj pa tudi nimam namena imeti stalno oz. sem brala v zgornjem postu, da se ga da začasno odjaviti.

Kaksno uradno posto pa pricakujes? Torej, v tujini lahko prijavis samo zacasni naslov in tvoj stalni ostane v Sloveniji, ali pa pac v Sloveniji odjavis stalno in ga prijavis v tujini. Gres na najblizjo upravno enoto in tam vse uredis. Nic zakompliciranega.

Ce nimas v Sloveniji nobenih poslov, nicesar, na kar ti lahko zaracunajo davke, ne pricakuj uradne poste, razen vabila na volitve, ki pa ti ga posljejo v tujino.

V tem primeru se enostavno prijavi v tujini in odjavi v Sloveniji, pa je problem resen.

Lahko pa gres tudi ziveti v tujino, in ko si tam, sporocis na slovensko ambasado svoj novi stalni naslov.

Ce pa imas posest ali dohodke v Sloveniji, pa poskusi urediti placevanje preko banke, ce pa ne gre, pa naj posiljajo kaksnemu sorodniku in prijatelju, ce ti ta oseba seveda to dovoli.

Problem je, da pričakujem uradno pošto, ni mi pa jasno zakaj bi mi jo pošiljali na nek naslov v Slo, če me pač tukaj ni. Začasno odjavo stalnega prebivališča pač lahko naredim preko e-uprave ampak želijo naslov za vročanje poleg naslova v tujini. Ne razumem kaj mi pomaga naslov za vročanje v Slo, če me ni v Slo???

mene pa zanima sledece…z druzino smo se odjavili kompletno vsi ter prijavili stalno prebivalisce v Avstriji sedaj sem pa posti dobil da se odjavim kot davcni zavezanec…kar se odsel storiti so mi pa nalozili papirjev ki naj mi jih FINANZAMT potrdi ter da bom moral tudi v R.SLO oddati davcno napoved iz tujine….sej nevem ali naj sploh posljem da mi papirje potrdijo

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close