Najdi forum

Odhod v Kanado

PS
Bom se dodal da tista nekvalificirana raja iz Azije , otokov, itd, ni vec dobrodosla v uk ali drugod po razvitih drzavah. Sluzbe tu na splosno ne dobijo , ker jih ni in tako se vlacijo ter zivotarijo na socialni in ni niti denarja da bi se vrnili nazaj od koder so prisli, pa sedaj jih se tam ne marajo nazaj. Prihajajo pa se vedno vec in vec, legalno ali ilegalno.Tisti pa,ki so vsaj pismeni pridejo s ponarejenimi kvalifikacijami in anglija je polna kvak dohtarjev iz Pakistana in Indije itd. Vse to je seveda breme na ljudstvo anglije toda ne na tiste ki to spuscajo v drzavo, pa kaj bom razlagal saj vsi veste kako to gre, ali ne?
lp brit

Pri nas jih se vedno veliko sprejemajo, vedar ne na pol nepismenih; po vecini so izobrazeni, vendar zelo tezko dobijo sluzbo primerno svoji izobrazbi. Tako indijski ucitelji tu vozijo taxije, filipinske vzgojiteljice in uciteljice pridejo za nannies ali za negovalke v domove za ostarele. Nekateri si potem pocasi pomagajo naprej. Indijski zdravniki so bolj pametni, saj gredo po studiju v Indiji ponavadi dokoncat studij v Anglijo ali Juznoafrisko Republiko in jih sedaj dosti dela tu.

Sama imam 2 prijatelja Kitajca, studirala v Hong Kongu in na Kitajskem, magisterij pa en v Angliji , drugi v Kanadi in nobenih tezav dobiti zelo dobro placano sluzbo.

V kraju, kjer trenutno zivim, so vsi zdravniki razen okulista, ki je bil rojen par metrov stran od svoje zdajsnje ordinacije, priseljenci; vecina iz Indije, nekaj iz vzhodne Evrope, pa tudi po 1 Palestinec in Filipinec. Glede kakovosti, kot drugje: od slabih do dobrih.

Sicer jaz ne bi tako zelo podcenjevala izobrazbe Azijcev. Poznala sem par otrok iz Pakistana, ki ves da sodi bolj v 3. svet, starih 13 – 15 let, ki so se priselili v Kanado in se jim prvo leto sploh ni bilo treba uciti, ker so vso snov v Pakistanu obdelali ze leto ali dve prej in so seveda bili med najboljsimi ucenci v kanadski soli. Isto sem opazila pri kitajskih in korejskih otrocih, prav tako glede vzgojenosti, ki je v povprecju precej nad kanadsko. Ponavadi imajo zelo ambiciozne starse, ki jih spodbujajo, ceprav sami niso imeli srece z zaposlitvijo. Polenijo se sele v drugi generaciji, ko so se popolnoma asimilirani v novo druzbo. V naseljih okoli univerze starsi domacih otrok celo zelo radi vidijo, da se njihovi otroci druzijo s kitajskimi priseljencki, ker se od njih ucijo dobrih navad. Ce pa gres v bolj revne predele mest, se pa slika malo spremeni. Vendar tu ni takega rasizma, kot ga ti opisujes, ceprav tudi ni cisto povsem brez njega, saj konec koncev je bil vsak peti Kanadcan rojen v tujini.

Azijci
Pred nekaj let nazaj ko sem se delal v Londonu sem spoznal crnca angleza ki je bil londonski taxist.Sem ga vprasal ce se kdaj sreca s rasizmom pravi da najmanj 100x na dan ko se vozi po ulicah Londona. Pa pravi da se ne sekira radi tega.
Ne govori neumnosti o njihovih kvalikacijah, kar se tice Azijcev ki postanejo ucitelji in doktorji pri nas. To so ljudje s poplnoma drugacno kulturo in vzgojo in navade.Na primerTam ni ljubezni kot jo poznamo mi na severu. V sloveniji v vecini mislijo da je ljubezen zelja po sexu,lust. Ne pozabi da ponekod v Aziji se vedno morijo zenske nezazeljene novorojene otroke, punce pa ki so dovoljene ziveti jim obrezujejo vagine in jih nato prodajo v zakone ko se 10 let stare.V angliji so ravno sedaj zaprli nekaj teh doktorjev ki so rezali puncam vagine. Pravijo da je okrog 60000 porezanih muslimanskih deklet v uk.Muslimanski doktor (moski)nima pojma o zenskah in njihovih custev itd ker jih vera ne pusti biti skupaj. Beri Koran. Od doktorja pricakujes da pozna tebe, navade, kulturo katero lahko samo ce je gor rasel kot si ti. Ali me razumes kaj hocem reci.Njihov celoten odnos do zivljenja je popolnoma drugacen, se strinjas?Poleg tega vecina nasih bolezni sploh ne obstoja tam, in visa-versa. Priznas da Niti riti si ne brisejo tako kot mi. Jaz te ne razumem kako da ne ves vsega tega saj po pisavi sklepam da nisi popolnoma brez education.
Pa brez zamere Brit.

Pozdravljeni,

tako bom rekla, jaz in fant se seliva v Kanado, ker se zavedava da tukaj za nas mlade ni prihodnosti. Tja greva s trezno glavo v upanju na najboljše. Bivala bova pri sorodnikih – ogledujeva si tudi že hiše. Hvala za informacijo glede stanovanj in podnajemništva, to res nisva vedela, ker vsi sorodniki od fanta živijo v hišah. Glede vize je tako da nam slovencem velja turistična za 6 mesecev (kar so mi potrdili tudi na ambasadi oziroma na konzulatu) in ne bova komplicirala ko prideva tja bova preko sorodnikov urejala vse ostalo, vseeno bova prošnjo poslala na Dunaj za delovno vizo do konca tega tedna – če je ne odobrijo do novembra greva useeno saj nama velja turistična 6 mesecev. Vozniške tudi ne bova delala ker je ne bova potrebovala dokler si ne kupiva avtomobila – kar pa ne bo tako kmalu. Glede izobrazbe mi je vseeno, ker je ne delam za delodajalca ampak za sebe – sem si pa veliko prebrala o tem in glede na to da je od fanta sestrična profesorica na enih od tamkajšnjih univerz bomo probali tudi glede diplome tam urediti. Razumem pa zakaj ne priznavajo ničesar samo svoje – saj imajo najboljši šolski sistem na svetu.
Všeč so mi vaši realni pogledi, vendar so hkrati tudi malo strašni. Razumem, da se nikjer ne cedita mleko in med vendar ostajava optimista. Vse pa vendarle ne mora biti tako hudo, če živite in vztrajate tam. Poznam kar nekaj zgodb, kako so ljudje začeli iz nič sedaj pa so direktorji oziroma lastniki podjetij. Tudi tisti, ki to niso imajo dobre službe oziroma dobro služijo. Midva sva še mlada tako da je pred nama še veliko vzponov in padcev in različnih služb – vse kar potrebujeva je nov začetek in priložnost.

Hvala še enkrat za vse informacije.

LP, Sara in Rok

p.s.: še tole me zanima ali lahko zaprosim za delovno dovoljenje kljub temu, da nimam še službe 100% v kanadi in si jo potem gor iščem , ali moram dejansko najprej najti službo potem pa zaprosit za Working permit? 🙂

LP, Sara

OP 20 EDUCATION SYSTEMS

1. South Korea
2. Japan
3. Singapore
4. Hong Kong
5. Finland
6. UK
7. Canada
8. Netherlands
9. Ireland
10. Poland
11. Denmark
12. Germany
13. Russia
14. United States
15. Australia
16. New Zealand
17. Israel
18. Belgium
19. Czech Republic
20. Switzerland

Eno so statistike, drugo pa reala. Kako bi se ti zdelo, ce tvoj otrok napise v soli v prvem razredu 6 ( z besedo sest) besed na dan, ceprav je v soli od okoli 9 zjutraj do vsaj 3 popoldne? In da imas otroka v 4. razredu, ki ni ravno neumen, ampak ne zna odsteti 17 od 54. Ali pa da se v 8. razredu uci ulomke?

Da se mu niti ni treba uciti Francoscine, ki je uraden jezik, kaj sele kaksnega drugega jezika. Ce pa se ze, se pa v 1 letu nauci nekaj osnovnih pozdravov in kaksen ples, razen ce ga starsi vpisejo v French Immersion, kar se pa zgodi redkokdaj.

Ali pa da se v 9 (ali 10. se ne spomnim tocno) razredu, kar je kot 1. oz. 2. razred slovenske srednje sole pri anglescini uci pisati odstavek? In da je njegova matura iz materinega jezika odgovarjanje na vprasanja o pesmi, crtici (podobno kot matura v Sloveniji iz anglescine), ki ju prebere, in 1 prosti spis? O zgodovini literature, razen o Shakespearju ne ve nic, ker se to smatra za zahtevnost na nivoju univerze.

Da do konca srednje sole se ni slisal izraza organska kemija? Da se jim do konca srednje sole ne sanja o integralnem racunu? Da se v enem celem solskem letu ucijo zemljepis 2 drza: Brazilije in Japonske? Da na zemljevidu ne znajo pokazati Nemcije? In da niti ne zna narisati obliko svoje lastne province? Da je fizika v prvem letniku faksa na nivoju slovenske srednjesolske fizike?

In da sedis na faksu na pedagogiki na predavanju, ko nekdo, ki je ucil anglescino 1 leto na Ceskem, vprasa profesorja, zakaj se tam otroci naucijo veliko vec z veliko manj didakticnimi pripomocki, profesor pa njeno vprasanje namerno ignorira, ceprav tudi druge studente to zanima?

Testi, po katerih ocenjujejo solske sisteme so pisani na sistem v Severni Ameriki. Ce drugi otroci znajo vec, a ne znajo tiste malenkosti, ki se pricakuje od severnoameriskih otrok, potem je njihov solski sistem manj vreden.

To je pa zelo tezko vprasanje. Razlog za to je, da ko prides sem s turisticno vizo, hocejo tvoje zagotovilo, da ne bos delal tu. Ce oddata prosnjo za work permit, bo to na racunalniku na meji. Lahko vaju ne bodo nic sprasevali, in v tem primeru imata prost vstop. Ce pa vaju bodo vprasali, ce nameravata tam delati, vidva to zanikata, potem pa on na racunalniku vidi, da sta dala prosnjo za work permit, vaju lahko na meji zavrnejo in posljejo nazaj domov. Kako pa je ce odkrito povesta, da sta prosnjo vlozila, pa ne vem. Vem pa, da cenijo postenost. Zato vama svetujem, naj se en od vajinih sorodnikov o tem pozanima pri odvetniku za imigracijo, kjer bosta dobila najbolj tocen odgovor.

Se to, tudi ce sta na turisticno vizo, jo lahko podaljsata, vendar morata prosnjo za podaljsanje vloziti najmanj 30 dni pred potekom vize. To dela moja sodelavka, ki ji mama hodi iz Ukrajine sem pazit otroka, vendar nikdar ne povedo ne v prosnji, ne na meji, da bo pazila na hcerineega otroka, ker se to steje za placano delo, ki ga s turisticno vizo ne smes opravljati.

Ce bosta kupila avto, bosta verjetno morala placati vec za zavarovanje, ker nimata zgodovine v Kanadi. Dobita si potrdilo o vajini vozniski preteklosti od vajine zdajsnje zavarovalnice. Mogoce bodo tu upostevali.

Tudi jaz poznam take, ki jim je uspelo, pa tudi take, ki jim ni. Odvisno je najbolj od komunikacijskih sposobnosti, od obvladanja jezika, samozavesti in ambicioznosti.

Zelim vama, da vama uspe.

Kanada nima najboljsega solskega sistema na svetu in tam priznajo anglesko izobrazbo in kvalifikacije. Slovenska izobrazba ni priznana ker je zelo dalec dol po lestvici.Sorry.

http://www.cic.gc.ca/english/index.asp

Vsi obrazci

http://www.cic.gc.ca/english/information/applications/index.asp?utm_source=URL_directly&utm_medium=bookmark&utm_campaign=ENG_Forms_and_guides

Zdravo! Upam da je se kdo aktiven na forumu!
Nasa situacija je pa taksna. Z dragim sva se odlocila za premik v kanado,natancneje v mississaugo oz okolico,gledama tudi scarborough,ker imava v teh mestih jaz sestro on pa strica z druzino.. Imava 17mesecno hcerko in se nama zdi da ce si ze zeliva probat kaj takega je sedaj ravno pravi cas,saj je otrok se majhen in midva se mlada,stara 28. Za sluzbe lahko recem da nama jih lahko priskrbijo v naprej. Trenutno imava v mariboru lokal,ki dobro dela,a dolgorocno gledano zeliva poskusit se kaj vec oziroma v sloveniji tezko zasluzima vec kot npr 2000e in si na tak nacin tezko kaj privarcujes in tezko kupis stanovanje ki ga pol celo zivljenje odplacujes,in prides do penzije ki ce jo docakas jo imas tezko nad 600€,torej ni neke perspektive,glede na to da si pa skos deloven oz skos garas. Odhod v kanado ne vidiva kot obogatitev ampak posteno placano delo in s tem normalno zivljenje,kjer si tudi celo lahko kaj privarcujes in privoscis. Zanima me kaj vse si moreva uredit (ob v naprej najdeni sluzbi),kako je z zdravstvenim zavarovanjem? Moj dragi bi z sluzbo pricel takoj ko prispemo,jaz bi se mesec do dva pocakala,da se s hcerkico privadiva in da poskrbim tudi za njeno varstvo(sestra ima ogromno znancev slovencev,hrvatov n srbov,tako da bi otroka dala na zacetku v varstvo nekomu ki vsaj malo govori tud nas jezik,da se cimlazje vpelje). Zanima me se kaj narediti v primeru ce pridem tja noseca? (Obstaja moznost da sem noseca,vendar se ne vem.) da grem delat kljub nosecnosti vsaj do zadnjega meseca? Kako je v teh primerih tam? Sem sploh lahko tam? Si sploh lahko uredim zdravstveno zavarovanje in tam rodim? Imam moznost do kaksnega prihodka s strani drzave sploh? Ali ne gledajo na to da sem bila zaposlena v sloveniji nic? Saj ni se receno da sem noseca,samo se malo cudno pocutim,in to glih zdaj ko smo prisli do tocke da pa spomladi definitivno odidemo. Torej kaj vse moram uredit v zvezi z vizo,v primeru da ze delodajalca imamo,kaj uredit v primeru ce sem noseca? Kako z zdravstvenim zavarovanjem? Za bilokak drug nasvet se priporocam in bom neizmerno hvalezna. Lp

Pozdravljeni

Sem nov na tem portalu. Se opravičujem če bom postavil kakšno vprašanje na katerega ste že odgovarjali. Moja situacija je naslednja. Že nekaj časa premišljujem o selitvi v Kanado. Star sem 24 let in sem po izobrazbi dipl. ing. gradbeništva. Angleščina ni problem Zanima me koliko in v kateri provinci bi bil začetek za mene najlažji. Ni nujno da delam v svoji stroki, bi bilo pa dobro. Nekako bi rad šel v provinco British Columbia zaradi hribovite pokrajine. Katera viza oz s katerim programom bi najhitreje dobil delovno dovoljenje oz kar potrebujem za delo v Kanadi. Je v Kanadi težko najti delo v grad? Na oglasih nekateri navajajo plačo po urni postavki. Je to bruto ali neto? Kolikšne so kaj plače za navadnega delavca v grad.

Hvala za informacije.
Lp

Pozdravljeni!
jaz se hočem preseliti v kanado imam že razne papirje pa si rihtam to ampak to ni zaj problem. Ima kdo kakšne kontakte z slovenci oz je kdo oz slovenije ki bi mi lahko mogoče kdaj pomago . Res bi prosil za kakše kontakte in če mi lahko kakšne telefonske ali maile ali da bi imel kontakt preko fb sporoči na [email protected]. hvala že vnaprej

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close