Najdi forum

odgleda

Pošastno. Kakšni biki se dobijo.

Zdaj mi je pa jasno, ko mi je znanka pravila, kako so gluhi netolerantni do ljudi z vsadki. In kako bi na vsak način radi preprečili, da bi si kdorkoli dal implantirati vsadek.

Po eni strani človek rine v geto, ko otrok. Po drugi strani mu pa ni prav da ne more dobiti službe. Kar me ne čudi. Nekdo z mentaliteto na nivoju vrtca res ni za neko ustvarjalno službo.
In da je še nestrpen do drugačnih. Za povrh.
Sam menim, da se mora tudi slišoča stran čimbolje spoznati s problematiko gluhih, in vedeti, kaj in kje nas tišči.
In predvsem to:
VSAKDO LAHKO PRIDE ZA NAMI, IN OGLUŠI.

Res, ta tip je živa sramota. Med takimi nikoli ne bi bil.
In takmu nihč ne bo hotel pomagati. Bo živel od miloščine in socijale.

Ja kaj jih učite na zavaodu in v kakšne ljudi jih vzgajate??!!

Pošastno!
Važna je tako vzgoja kot izobrazba.
Sem pa mislil, da vzgojitelji delajo bolj z veseljem. Ne samo zaradi plače in da jim teče pokojninska doba.

Sam se delu predam, in ga skušam čimbolje opravit; nekateri pa očitno tega ne počno.

Nezadostno!!! Padli ste.

mihau,Lahko je kritizirati (gluhe in ucitelje),Povej kaj bi trebalo narediti da se izobrazevanje gluhih izboljasa.Kaksno strategijo izobrazevanja gluhih ima drzava.Povej koliko tecajev se organizira v Sloveniji za ogledovanje-branje z usnic,Manuelno kretalna metoda (znakovni jezik) in oralna metoda(poucevanje gluhih verbalnega govora in ogledoovanja-branja z usnic) so del lingvisticnega sistema.Povej ke se to lako studira v Sloveniji.V tujini se ne more studirati slovenscina.Zato je sprejet Zakon o uporabi slovenskega znakovnega jezika.A ti ni kapnulo da so tolmci v Sloveniji dobili licenco in da je kriteri za licenco peta stopnja izobrazbe.Kaj to pomeni za razvoj, za razvoj enega lingvisticnega podsistema.Tu se vidi kaksen je odnos drzave do gluhih oseb.Kaj bi se zgodilo v Sloveniji kadar bi slovenscino v osnovni soli poucevali strojni tehniki.Cela Slovenija bi protestirala.Tecaje znakovnega jezika vodijo socialne delavke,frizerke,kuharice pa se nic ne zgodi.To so problemi katerih se je potrebno lotiti na drzavni ravni.Lp

Uradni list RS 30/2003 z dne 27. 3. 2003

1222. Sklep o ustanovitvi in imenovanju Sveta za slovenski znakovni jezik, stran 3626.

Na podlagi 24. in 25. člena zakona o uporabi slovenskega znakovnega jezika (Uradni list RS, št. 96/02) je Vlada Republike Slovenije sprejela

S K L E P
o ustanovitvi in imenovanju Sveta za slovenski znakovni jezik

1. člen

Za strokovno pomoč pri sprejemanju odločitev s področja razvoja, uveljavljanja in uporabe slovenskega znakovnega jezika ter izvajanje zakona o uporabi slovenskega znakovnega jezika se ustanovi Svet za slovenski znakovni jezik (v nadaljevanju: svet).

2. člen

V svet se imenujejo:
– doc. dr. Stane Košir na predlog Univerze v Ljubljani,
– prof. dr. Marko Jesenšek na predlog Univerze v Mariboru,
– Jasna Bauman na predlog Združenja tolmačev za slovenski znakovni jezik,
– Zlata Crljenko na predlog Združenja tolmačev za slovenski znakovni jezik,
– Frida Planinc na predlog Zveze društev gluhih in naglušnih Slovenije,
– Zdenko Tomc na predlog Zveze društev gluhih in naglušnih Slovenije,
– Martin Dobnikar na predlog Zveze društev gluhih in naglušnih Slovenije,
– Meri Moderndorfer na predlog Zveze društev gluhih in naglušnih Slovenije,
– Ljubica Lukan na predlog Ministrstva za šolstvo, znanost in šport,
– Helena Petek – Kos na predlog Ministrstva za zdravje,
– Igor Bele na predlog Ministrstva za pravosodje,
– Dana Batič na predlog Ministrstva za delo, družino in socialne zadeve,
– dr. Janez Dular na predlog Vlade Republike Slovenije, Urada za slovenski jezik,
– Ljubica Podboršek na predlog Zavoda za gluhe in naglušne Ljubljana, Centra za sluh in govor v Mariboru in Centra za korekcijo sluha in govora v Portorožu in
– Danica Hrovatič na predlog Socialne zbornice Slovenije.

3. člen

Prvo sejo sveta skliče Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve najkasneje v roku enega meseca od uveljavitve tega sklepa.
Člani sveta na prvi seji izvolijo predsednika in podpredsednika sveta.

4. člen

Strokovna, administrativna, tehnična in druga dela za svet opravlja Združenje tolmačev za slovenski znakovni jezik.

5. člen

Sredstva za delo sveta (sejnine, potni in drugi materialni stroški) zagotavlja ministrstvo, pristojno za invalidsko varstvo, v okviru svojega finančnega načrta in se po pogodbi nakazujejo Združenju tolmačev za slovenski znakovni jezik.

6. člen

Ta sklep začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.

Št. 008-03/2003-1

Ljubljana, dne 20. marca 2003.

Vlada Republike Slovenije

dr. Slavko Gaber l. r.
Minister

Kaj je dosedaj naredil naredil Svet za slovenski znakovni jezik.

Midva govoriva o dveh različnih stvareh. In slišal sem jih zaradi reči o katerih ne pišem.
Namreč o odgledovanju nisem niti pisnil.
Pišem o tem, kakšne netolerantne ljudi vzgajajo. In o getoizaciji.

Seveda, dokler sem bil odvisen od ogledovanja, sem o tem tarnal. Vpijoči v puščavi. Brez haska. Ne meni razlagat, kako je. Še predobro vem. Ampak danes je to že zamano.
Tega ne potrebujem več.
Pozdrav.

Ljubi bog kaj komplicirate res je da učitelji pred 20 leti niso znali mahat kot sedaj(kretnje).Mi smo mogli učit iz ust brat pa še logopedu smo hodili da bi lepo govorili(pravilno slo) in lažje smo vklopili v slišečo okolico.Današnja mladina pa zahteva(prisila) da morajo drugi sledit kar pravijo ne pa da bo on matral kaj pravi npr v trgovini itd.Tako je in tako bo.Res pa da podpiram učitelje da naučijo naš jezik.Lp

Če koristiš tolmača na sodišču, mora ta obvezno imeti VII. stopnjo izobrazbe! Poglej v pravilnik o sodnih tolmačih in v Zakon o sodiščih.

Pri ogledovanju ust oziroma branje z ust je odvisno od človeka.. Naprimer, če človek prehitro govori, ne bi ga razumela. Z normalnim tempom bi ga lahko razumela…predvsem je odvisno do posameznika.

Izbral sem si novo temo seminarske naloge, in sicer: Dostopnost našega naselja za gibalno ovirane. To bo precej lažje narediti, pa še kritiziral me ne bo nihče…

Bravo. Pametna poteza.

Kdo te je kritiziral?
Je tud tuga, če te lahko vsaka mona sprovocira in užali.
Drugič take tipe raj presliši.
Pozdrav.

smreka, to je tako kot na zvezi gluhih, ko je delau delavec, ki je izvajal programe za gluhe pa tudi ni znal slovensko. gluhi smo pa bili lepo tiho.

pa tudi znakovnega jezika ni znal. kako je pa on lahko delau tam

krki, ni prav. Kaj pa ostali – vsi ne znate jezika, tudi tajnica in Don!

Strokovna služba. sekretar ZDGNS:
37. člen
V Z DGNS programe izvaja strokovna služba, ki dela skladno s strategijo razvoja ZDGNS in usmeritvami skupščine ZDGNS. Zaposleni v strokovni službi so odgovorni sekretarju ZDGNS. Skupščina ZDGNS imenuje na predlog upravnega odbora izbrano osebo za sekretarja ZDGNS, ki je profesionalni delavec in vodi delo strokovne službe. Z njim se sklene pogodba o zaposlitvi, ki jo podpise predsednik skupščine ZDGNS.
Strokovni delavci ZDGNS morajo pri izvajanju programov izpolnjevati pogoje, kot jih predpisuje Zakon o socialnem varstvu in pri svojem delu upoštevati kodeks poklicne etike. Dolžni so varovati in razvijati ugled ZDGNS.
Delavci v strokovni službi morajo poleg drugih pogojev za opravljanje dela obvladati znakovni jezik oziroma se ga naučiti v roku 1 leta.

Statut je veljaven od 26.04 2003.

Zakon o socialnem varstvu

6. Delavci, ki opravljajo socialno varstvene storitve
69. člen
Socialno varstvene storitve opravljajo strokovni delavci in strokovni sodelavci.
Strokovni delavci po tem zakonu so delavci, ki so končali višjo ali visoko šolo, ki izobražuje za socialno delo in so opravili pripravništvo ter strokovni izpit za delo na področju socialnega varstva.
Strokovni delavci so tudi delavci, ki so končali višjo ali visoko šolo psihološke smeri, pedagoške smeri in njenih specialnih disciplin, upravne, pravne in sociološke smeri ter imajo eno leto delovnih izkušenj na področju socialnega varstva, opravljeno pripravništvo in strokovni izpit po tem zakonu.
Strokovni delavci v domovih za otroke in v socialno varstvenih zavodih za usposabljanje so strokovni delavci iz prvega odstavka tega člena in delavci, ki so končali višjo ali visoko šolo pedagoške, socialno pedagoške, psihološke ter defektološke smeri in so opravili pripravništvo in strokovni izpit.

Ja smreka, kaj prepisuješ statut in zakon. to vsi vemo. res je, kar je napisal krki. na zvezi dela delavec, ki ne zna niti slovensko niti kretat. in kaj si ti, kot smreka, naredil za to? si jim tudi pokazal zakon, ali si bil lepo tiho kot drugi

Brb, kdo pa si ti? Povej imena tistih, ki ne znajo znakovnega jezika. Pojdi k tajnici in preveri vse, pa boš videl, kdo vse ne zna. Prav nihče, tudi tajnica mora opraviti izpit iz znakovnega jezika.

Nikakor ne razumem, kaj je v gornjem postu hotel povedat?
Kje je nit in vsebina? A vsi znajo znake, al nihče?
In velja le, če imaš opravljen izpit – zunanje preverjanje znanja.
Saj npr palec ali sredinec zna pokazati marsikdo, pa to še ni znakovni jezik za gluhe.
Pa še post je v stilu gluhega policaja ali tožilca.
Kje je vsaj malo strpnosti?

Roki….je to v pravilniku,da sekretarji morajo znati kretnje rok?

Ja krki, krki, zdaj ga pa nehaj srati. Saj ni ta neslovenec kriv, da nas drugi neslovenec s svojimi prijatelji že 30 let(z besedo TRIDESET) nateguje za milijone. Lepo te prosim, nehaj z rasizmom in nacionalizmom. Naj ti samo za informacijo povem, da mi je ravno ta ČLOVEK pomagal, takrat, ko sem potreboval pomoč. Vsi ostali Slovenci na Zvezi pa so mi obrnili hrbet. Zresni se, poba.

he he

New Report

Close