odgleda
odgleda,odgledovanje ali branje z usnic je metoda poucevanje komuniciranja gluhih oseb,je izredno zahtevna metoda.Predlagam ti da se obrnes na Zavod za gluge na Vojkovi 74 Ljubljana.Oni imajo svojo knjiznico ker se nahaja vrso knjig o tej probljmatiki.Na Zvodu boas dobil koometora kateri ti bo pomagal.Lako se obrnes na Pedagoako fakulteto(odelek za defektologijo) Dr.Stane Kosir.Na tem podrocju je malo literature v slovenscini,dobra knjiga je “Metodika izgradnje govora u dece ostecena sluha,Kostic,Savez drustva defektologa Jugoslavije.Tema je izredno zahtevna,zelim ti puno uspeha pri delu.Lp
Kako smo mi gluhi dobri pri odgledovanju?
Lahko rečem, da dobro odgledujem, je pa odvisno od sogovornika. Tudi je odvisno od gluhih samih, če nič ne slišijo, bolj se trudijo odgledovati, kot tistim ki nosijo slušni aparat, saj s pomočjo sogovornikovih glasov lažje odgledujemo. Je pa zelo različno, tako da ne moremo reči, da smo vsi zelo dobri pri odgledovanju.
odgleda, če te zanima kako to gre… ne vem… na pivo z več osebami ki so gluhe, naglušne… pa primerjaš.
Je pa tako: odvisno je od življenjske poti vstopa v svet gluhih. dl3k4 je po vsej verjetnosti gluh od rojstva zato mu je kretnja prvi in edini jezik sporazumevanja. Meni naprimer je pa; ker sem sluh izgubljal počasi in ga dokončno izgubil pri 25. letih, edina možna komunikacija (ko ni na voljo pisana beseda) pač ogledovanje. In pravijo da ogledujem dobro, jaz bi želel pa še mnogo boljše…
Naprej si dobil dl3k4 ki je razočaran na vam oz slišeči da ste krivi kar se dogaja.Za studij si zelo težko nalogo zadal kako komunicirajo med sabo.Eno so tako trmasti da moramo po njegovi noti sledit drugi pa prilagajajo.Več je ki kuhajo mulo(70%).Tako je iz lastnih izkušenj vem ker moram kar naprej opozarjat da nimajo prav.Pa lepo studiraj.Lp Lord.