Odekanje plodovnice v 19. tednu?
Pozdravljeni,
Prva nosečnost se je končala z 32 t 4/7. Najprej sem bila odprta 1 cm, nato je odtekla plodovnica, zelo hitro in neboleče sem se odpirala (trajanje poroda od SRM je 1h 45 min).
Zdaj sem noseča 18 t in 2/7, v 15. tednu sem imela cerklažo po Mc Donaldu zaradi ugotovljene cervikoistmične insuficience.
V nedeljo zjutraj preden sem vstala iz postelje se mi je pojavil obilen prozoren izcedek iz nožnice, tako da je bila pižama kar precej mokra. Seveda sem sumila na razpok in odšla na pregled v bolnico. Ob obilju tekočine v vagini je ginekolog že na oko sumil, da gre očitno res za razpok mehurja, nato pa je naredil Actim prom test – negativen!! Tudi po samem videzu oz. strukturi tekočina v vagini menda ni ustrezala strukturi plodovnice v teh tednih nosečnosti. UZ je pokazal primerno količino plodovnice, porcija ohranjena, CK zaprt. Bolečin ali krčev nimam, občasno otrdeva trebuh. Ni mi znal pojasniti pojava. Na oddelku sem ležala še 24 ur, izcedek je bil od takrat zelo majhen in običajen, malo rumen. Bolečin ali krčev nimam, občasno otrdeva trebuh. Teden pred tem dogodkom in večer prej sem vstavljala Vagisan. Ali je mogoče, da je prišlo do takega izcedka zaradi Vagisana in ali le-ta mogoče vpliva tudi rezultat Actim prom testa? Zanima me tudi ali ta test preverja kislost ali dejansko beljakovine iz plodovnice? Osebna ginekologinja mi je v petek pred tem že naredila test za odtekanje plodovnice (ni se obarval modro) vendar se mi poraja vprašanje tudi o zanesljivosti le-tega ob sočasnem jemanju Vagisana zaradi mlečne kisline, ki jo vsebuje. Prav tako sem bila teden pred tem močno prehlajena. Zdravila v tem času so Vagisan, Magnezijeve tablete, Buscopan p.p., Lekadol proti bolečinam v času prehlada, Operil.
Čakam na izvide brisa na patogene bakterije, do takrat sem dobila Canesten.
Zelo sem v skrbeh zaradi tega dogodka, prosim vas lepo prosim za odgovore na vprašanja. Zanima me tudi, ali je možno, da plodovna voda odteka po delčkih (če gre za visok razpok) se pravi en dan odteče nekaj, nato spet ne itn…
Hvala!!!
Spoštovani,
na skora vsa vprašanja v medicini, ki se začnejo z “ali je možno…? je odgovor: “da, možno je”, vendar nas to pravzaprav ne zanima, ker ne pomaga. Odgovor, ki nas zanima je “kako pogosto?…in pred 18. tednom je predčasni razpok jajčnih ovojev velika redkost, če se zgodi, pa je zagotovo združena z infekcijo, kar pomeni slabo prognozo. Actim PROM test temelji na posebni snovi na plodovih ovojih in v plovovnici, ki se pojavi v nožnici le ob kompromitiranih ovojih (partus test) ali ob razpoku in plodovnici (actim PROM test). Ne gre za pH! Sicer pa noben od teh testov nima 100%-ne občutljivosti niti specifičnosti, zato tudi odpovedo. Posredno spodbudno je, da je plodovnice dovolj in da je MV zaprt oziroma dovolj dolg. Vagisan je lahko vzrok tekočini, saj se svečka raztopi, ne pa vedno tudi izloči iz nožnice oziroma ko se izloči, je lahko občutek podoben iztekanju plodovnice. Tudi maternični vrat in žleze na površini MV izločajo sluz, ki je lahko občasno zelo tekoča. Žal ne preostane drugega, kot da se situacijo spremlja naprej, kajti napovedi, kaj bo, je skoraj nemogoče dajati.
Hvala!
Pravkar me je klicala sestra od ginek., da je dobila izvid na patog. bak., menda gre za črevesno bakterijo E-coli ter naj pridem po recept. Kaj to pomeni oz. ali je ta bakterija nevarna in ali je to lahko povzročilo tako infekcijo z izcedkom?
Preden sem imela cerklažo sem prav tako imela isto bakterijo in sem dobila Primotren. Ginekolog mi je takrat povedal da je ta pač del moje flore… Moram reči da zelo pazim na higieno, skrbim za redno odvajanje in res ne vem kako je spet prišlo do tega…
Lep pozdrav!
E.coli je lahko tudi nevarna, v nožnico pa pride, ker je tako blizu črevesa. V zdravi, z laktobacili naseljeni nožnici pravzaprav nima možnosti, da bi se pretirano namnožila, če je zaščitnih laktobacilov malo ali nič pa seveda ni ovir. Zdravljenje torej ni vse, ker lahko uniči le trenutno prisotne bakterije, ne more pa preprečiti vrnitve novih. Zato priporočam med drugim tudi redno uporabo nožničnih antiseptikov, kakršen je med npr. Vagisan.
Pozdravljeni,
zopet imam problem :((.
Torej – trenutno noseča 26t 4/7. Za sabo imam 2x okužbo z E.Coli in 1x Enteroccoccus faecalis. Zdravljenje: Hiconcil 2kapsuli/12h. Naj povem, da dosledno upoštevam higienske nasvete (bombažno, dovolj široko perilo ter oblačila, redno menjavanje slipov, redno umivanje z Lactacyd, vsakoč tudi po odvajanju blata, pravilno brisanje, itd). Po drugi infekciji sva se s partnerjem odpovedala odnosom in sploh dotikanjem vagine in njene okolice, saj se zelo dobro zavedava tveganja prezgodnjega poroda, sva namreč že dala enega skozi…. Analnih odnosov nisem nikoli imela… Četudi spijem dovolj tekočine in magnezija se mi zgodi da kakšne 3 dni ne odvajam. Zvečer vsak dan vstavljam Vagisan, čez dan 1-2krat uporabim Vitagyn c kremo.
Po cerklaži imam na vsake toliko časa roza, rjav, zelen izcedek.
Kaj bi lahko bil vzrok že tretji infekciji s črevesno bakterijo??? Ali se naj pač sprijaznim z usodo in čakam kaj bo? Na koliko časa bi bilo po vašem mnenju potrebno jemati bris vagine in CK glede na moje stanje?
Kako se odrazi infekcija na plodu oz. na kakšne težave ima posledično prezgodaj rojeni otrok?
Hvala, zelo ste prijazni in potrpežljivo odgovarjate na naša vprašanja!!!!
Katja
Spoštovani,
infekcij pri vas očitno ni mogoče preprečiti, lahko pa zmanjšamo njen možen vpliv z nožničnimi antiseptiki. Priporočam, da se bodisi dogovrite z ginekologom ,da vam ob pojavu povečanega izcedka s sluzničnim razkužilom (npr. Ckinsept mucosa) spere nožnico ali če se to ne bi dalo dogovoriti, poskusite sami nabaviti nožnično prho Floragin v 140 ml plastični stisljivi plastenki s podaljškom za nožnico in se sami sperite ostanke oblog iz nožnice. Vagisan uporabljajte še naprej, lahko pa uporabljate tudi samoplačniške kapsule GynOphylus, ki vsebujejo nožnici prijazne laktobacile. Če imfekcija v nožnici ne bo prišla preko ovir MV do ploda, zaradi vaših težav ne bo utrpel nobene škode.