Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija Neplodnost Oddaja na Kanalu A

Oddaja na Kanalu A

Danes, 27.8.2008, ob 21h, si lahko ogledate na Kanalu A oddajo, katera je opisana v linku.

http://www.napovednik.com/tv3244392_pot_k_nosecnosti

Dokumentarna serija pripoveduje o človeški reprodukciji v 21. stoletju. Mnogo parov po svetu si zaman trudi spočeti otroka. A sodobna medicina je že tako napredovala, da lahko takšni pari vseeno postanejo srečni starši, s pomočjo umetne oploditve. Spremljamo pare, ki so se odločili za takšno možnost in upajo na najboljše, saj je to njihovo zadnje upanje, da bodo kdaj imeli družino.

O, hvala za informacijo!

Bom gledala!

2. oddaja (v tem sklopu bodo še 4. oddaje – vsako sredo ob 21. uri)

Kdaj: sreda, 3.9.08 ob 21.00
Kje: Kanal A

Z zamrznitvijo zarodkov imajo ljudje možnost, da tudi v primeru tragedije lahko upajo na otroka. Hilary Spanswick ima raka na dojki, kar pomeni, da obstaja zelo majhna verjetnost, da bo kdaj rodila. Obstaja samo ena možnost: zamrznitev zarodkov. Proces je tvegan, saj lahko zdravila za povečanje plodnosti še povečajo rast raka. Če pa postopek uspe, bo lahko Hilary nekoč pestovala svojega otroka.

Edino kar mi je najbolj padlo v oči pri tej oddaji , je bilo to, ko je imela pacientka pri punkciji lokalno anestezijo. Ne vem, zakaj pri nas zdravniki tega ne odobravajo!

Mogoče si boste katere mislile, da sedaj pa že pretiravam…, ampak tako kot jaz reagiram na punkcijo, mogoče redkokatera od vas. Kot sem že rekla, padem v nezavest, po njej pa imam notranje krvavitve, kar ni hec, pa bolečine prsnega koša,itd….
Blagor tistim, ki jim nič ni…
Kolegica, ki je bila na zadnje na punkciji zraven mene, je dobila notranje krvavitve en mesec po opravljeni punkciji, vnetje trebuha, žolča, pa še bulo na jajčniku, vse to pa od injekcij, so ji rekli. Tudi ona je padla v nezavest. Ne vem zakaj ne zdravniki pacientkam malo olajšajo bolečin, vsaj pri punkciji, če moramo trpeti še dolgo po tem…

V Ljubljani dobiš lokalno anestezijo, v Mariboru ravno tako, če je več celic pa lahko izbereš tudi splošno.
Edini, ki anestezije ne uporablja je dr.Reš. Odgovor društvu je bil, da malo pa lahko potrpimo 🙁

Draga Ajda! Seveda imas cisto prav. Tiste, ki imate na punkciji tako hude tezave, bi res lahko dobile anestezijo – tudi splosno, ce bi bilo treba. Mislim, da so bolecine res do neke mere odvisne od hiperstimulacije, ker me prvic punkcija sploh ni bolela (pa je bilo najvec celic), tretjic pa ze kar mocno (takrat sem imela hiperstimulacijo). Prag za bolecino je razlicen, kar ne pomeni, da so tiste z nizkim pragom preobcutljive – jih pac bolj boli in pika. Zakaj jim ne bi pomagali, ce jim lahko?

Po mojem je problem v tem, da vsaka anestezija (razen najbolj preproste lokalne) zahteva prisotnost anestezista. To pa je ze problem. V Ljubljani zato, ker jih preprosto ni dovolj, pri zasebniku pa verjetno zato, ker bi bil to dodaten strosek. Anestezist ni poceni (ja, ja, vem, da to ni nas problem, ampak to je dejstvo). Drug razlog pa je cisto strokoven – vsaka anestezija – tudi lokalna- lahko povzroci zaplete. Seveda se najvec splosna in to vse od alergicne reakcije do smrti. Potem seveda recejo naj zenska malo potrpi, ker je tveganje se najmanjse in je tudi vse skupaj najbolj poceni in ni problem, kje bodo za punkcije nasli prostega anestezista. Zadnje dva razloga seveda ne bodo omenili, sta pa vsekakor prisotna. Menim, da bi zenam, ki imajo nizek prag za bolecino, morali omogociti anestezijo. Ce ne drugace, pa proti placilu. Ne zdaj planit po meni, da tako ze placujemo zdravstveno zavarovanje (kar je seveda res). Dr. Res npr. dobi za postopek od zavarovalnice doloceno vsoto denarja in to ne glede na to, kako ta postopek izvede. Torej – ce z denarjem od zavarovalnice komaj pokrije materialne stroske (gojisca, laboratorij, operacijska) in stroske dela (sestre, zdravnik), zavarovalnice prav nic ne zanima kje bo dobil se denar za anestezista. Ce bo anestezist prisoten, ne bo placala nic vec. Tako se lahko zgodi, da bi bil pri nekaterih postopkih v minusu, kar seveda ne gre, ker mora tudi on placati poloznice. V tem primeru bi moral ljudem lepo razloziti, da s placilom ne pokrije stoskov in morajo zato za anestezijo doplacati – kot npr. ponekod za epiduralno anestezijo med porodom. Meni se to ne bi zdelo sporno. Ce moram placati vodovodarja in mehanika, bom pa tudi zdravnika. Ampak res bi morali omogociti to moznost. Ni prav, da je za nekatere zenske punkcija tako boleca, da omedlevajo.

Kar se oddaje tice pa je bila zanimiva, ampak ne prevec na strokovnem nivoju. Pri drugem paru, ki sta hotela deklico, je bil problem zelo preprosto resljiv in niti ne bi potrebovala IVF ampak samo inseminacijo in utero. Dejstvo je, da spola ne dolocajo jajceca (torej mati) ampak semencice (torej oce). Vse kar bi morali narediti pri tem paru, ki je bil ocitno ploden (stirje sinovi), je locitev semencic, ki nosijo X kromosom od tistih z Y kromosomi in oploditev matere in utero z njimi. Tako bi tudi resili eticno dilemo zavrzenja moskih zarodkov, ki je mucila mater (in bi verjetno tudi mene). Verjetno jima na tisti Ciprski kliniki niso povedali vsega, ampak le prodali najdrazji postopek. Pri nas seveda tudi to ni dovoljeno (lahko imas deset sinov, ampak se vedno ne mores prositi laboratorij za eno puncko). Tovrstna izbira je mozna v Ameriki. Po gledanju oddaje sem zbudila moji punci, ker sem ju sla se enkrat objet. Ne samo, da sta cudez, tudi zdravi sta. Ja, do gledanja te oddaje se nisem res zavedala, kaksno sreco imam.

Gledate, zdaj je spet….

Gledala, zanimive oddaje

lp
škratek

Kitty, lokalne anestezije ne dajo na GK LJ. Dobiš le Ketonal (injekcijo ali pilulo). Pri Rešu je enako. To je moja osebna izkušnja.

Gledala sem samo nekaj delov te oddaje, kolikor sem videla, mi ni bilo všeč. Poskušala sem gledati z očmi nekoga, ki nima pojma o oploditvi z biomedicinsko pomočjo. In moj zaključek je katastrofalen. Predvsem del, kjer so želeli deklico. Menim, da bo ta oddaja pripogogla k še hujšim stereotipom in predsodkom, ki jih imajo ljudje o obmp (na žalost jih res imajo)!

To je seveda samo moje mnenje,
lpA

Vazn da Res na racun, ki poslje ZZZS napise, da je dal lokalno..

Jaz sem jo vedno dobila na gk.

kitty,

to pa tudi jaz prvič slišim. Vse moje znanke so dobile zgolj kaj malo uspešno ketonalovo dozo in adijo. Si ziher, da si ti dobila prav lokalno?

Ja, na GK LJ dobiš najprej ketonal v rito, nato pa še lokalno v maternični vrat.Vsaj spomladi je še bilo tako. večji problem je, ker se nekaterim dohtarjem tako mudi, da ne počakajo par minutk, da lokalna lepo prime. Vogler pa Drobnič sta zakon!

Jaz sem prepričana, da ste jo vse dobile 🙂 samo mogoče tega niti ne veste. Prvič ko te špikne je lokalna, vse ostalo špikanje je pa punktiranje foliklov.

Edino kar je napisala januška res drži. Nekaterim se preveč mudi tko, da je treba kar rečt naj počakajo tisto minutko, da prime.

Ne verjamem, da se na GK LJ vedno dobi lokalno anestezijo. Ko sem vprašala sestro, je rekla, da gre za “manjši poseg” in Ketonal zadošča.

Bolelo me je pa precej bolj (in dlje) kot v drugo pri dr.Rešu.

Res ne vem, zakaj imate nekateri toliko kritik na delo dr.Reša, ki je profesionalno. Poleg tega berem po forumu toliko neresnic in špekulacij, da je že kar malo čudno.

Jaz imam po njegovi zaslugi otroke. In zame samo to šteje!

Za dobrim konjem se res praši… Ni kaj.

se podpišem!!!!!

Lokalna na GK je 100%, tisti prvi pikec, dobi jo vsaka, ketonal v rito pa po želji, lahko rečeš tudi ne.Tja hodim že dolgo in vedno sem jo dobila!

lp
škratek

New Report

Close