Očetu bi darovala del svoje jetre
Spoštovani,
Zanima me, ali mu lahko jaz, kot njegova hči, darujem očetu del svoje jetre?
V Sloveniji tega posega najbrž ne opravljajo?
Lepo prosim, če mi poveste, katera klinika v tujini bi lahko opravila tak poseg?
Najlepša hvala.
Spoštovani, to vprašanje je vedno aktualno in zato pojasnjujem vsem, ki razmišljajo o darovanju dela jeter za svojce, da je ta način darovanja možen. V Sloveniji tega tipa operacij trenutno ne izvajamo, ker je program presaditev jeter omogočen in zapolnjen z darovani jetri od umrlih oseb, a presaditve pri manjših otrocih se izvajajo v Italiji. Če bi vendarle nastala potreba za primer darovanja dela jeter , iz različnih razlogov ali pa da starši želijo podariti del jeter svojemu otroku( to je najpogostejši tip darovanja dela jeter za časa življenja), vam bodo v UKC Ljubljana svetovali kako naprej. Operacija bi se lahko opravila le v enem izmed tujih centrov, kjer imajo primerne izkušnje.
A takšen tip darovanja naj bi bil zgolj izjema, saj se ob odvzemu prenese določen riziko tudi na darovalca. Kot je znano po podatkih iz literature, je riziko nizek, a vendarle na 1000 primerov pride v 2 ali 3 primerih do zapletov pri darovalcu.
Lepo vas pozdravljam, Danica Avsec
Forum je zaprt za komentiranje.