Najdi forum

Spoštovani!

Redno prebiram vaše odgovore in sedaj imam tudi jaz eno vprašanje. Sem samohranilka z 30 mesečnim otrokom. Da ne bi izpadla predolga, naj povem, da otrokom oče zanj ne plačuje nič, tudi očetovstva še nimam urejenega, kljub obljubam z njegove strane, da bo podpisal, vendar se mi nekako dozdeva, da je problem v tem, da bo po tem moram za otroka odšteti tudi kaj denarja. Kljub vsemu, kar vsi pravijo, da ima otrok pravico do očeta in obratno (eno leto ga že ni prišel pogledat), pa se vse bolj nagibam v to smer, da sploh ne bi uveljavljala očetovstva. Zato me zanima, kakšne posledice ima to lahko pri vseh olajšavah, uveljaljanju znižanj plačil, otroškem dodatku in podobnih zadevah…

Hvala in lep pozdrav,

Manika

Manika!

Urejanje očetovstva je tvoja in tudi pravica otroka. Ti kot njegov zastopnik najbolje veš, ali je v otrokovem interesu, da mu urejaš očetovstvo. To je odvisno od tega, kakšen je oče.
V primeru, da bi imela urejeno očetovstvo, bi morala tudi urediti preživnino, sicer ne bi mogla uveljavljati otroškega dodatka. V tem primeru bi bil otrok tudi dedič očetovega premoženja. Otrokov oče ima potem pravico, da k pomembnejšim stvarem, ki so v zvezi z otrokom, da soglasje (npr. sprememba imena). Če preživnine ne plačuje, jo imaš po tožbi, pravico dobiti iz preživninskega sklada.
Pretehtaj in se odloči. Srečno!

New Report

Close