Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Rak Kako živeti z rakom? Očetov recidiv

Očetov recidiv

Pozdravljeni!

Oče je leta 1.12.2008 pričel zdravljenje karcinoma rektuma s predoperativno radio-kemoterapijo s Xelodo v radiosenzibilacijski dozi.
Operacija 2.3.2009 z nizko sprednjo resekcijo, z razbremenilno ileostomo ter pooperativno sistemsko KT s Xelodo. Kasneje se je opravila zapora ileostome.

V juliju 2010 prvi razsoj bolezni v bezgavke mediastinuma, retroperitonej, mehkih tkiv (desno ingvinalno), lokalni recidiv.

Prosim za pomoč pri razlagi izvida.

Opravil je PET/CT na OI, ki v primerjavi z izhodiščnim PET/CT pokaže kopičenje v že znanem lokalnem recidivu rektuma z mehurjem, sicer pa kopičenja ni več videti v retroperitonealnih bezgavkah, v mediastinumu prikazano samo kopičenje v 1.5 cm veliki bezgavki v sprednjem mediastinumu. SUV 2.6 lahko tudi vnetno. Lahko manjši zasevek, difuzno kopičenje tudi v kostnem mozgu – reaktivno, kjer tokrat ni bilo videti več kopičenja.
Glede na PE/CT popolen regres v retroperitoneju desno ingvinalno, delni odgovor v mediastinumu, kopičenje v že znanem lokalnem recidivu rektuma z mehurjem v področju pooperativne brazgotine.

Konzultiram še operaterja dr. B…., ki meni, da operacija lokalnega recidiva, glede na metastatsko obolenje ne pride v upoštev.
Bolnik nadaljuje s sistemsko terapijo, prejme 5. ciklus sistemske terapije z Avastinom in Irinotecaom, Irinotecan bo prejel v 75% izračunani dozi, doma nadaljuje s KT s Xelodo v 75 % izračunani dozi.

Zanima me predvsem izraz “lokalni recidiv z mehurjem” in “SUV 2.6”.

Se pravi, da nam preostane samo še upanje da bo sistemska KT opravila svoje. Kaj pa glede lokalnega recidiva?

Hvala za vašo pomoč.

Š.

Spoštovani!
Tudi pri mojem očetu se je zgodilo nekaj podobnega. Recidiv raka danke v mali medenici in progres v lokalne bezgavke maja 2010 po prvi operaciji, ki je bila urgentna februarja 2009. Lani je prejel 6 ciklusov neoadjuvantne terapije XELOX in avastin + 30 obsevanj – pred novo operacijo. Pred kratkim je bil operiran, vendar se je ob operaciji izkazalo, da je tumor neoperabilen. Tudi jaz zdaj čakam, kaj se bo dogajalo dalje – po mojem sledi še nekaj ciklusov kemoterapije po enakem režimu, ob bolečinah morda še obsevanje in ob ponovnem progresu bolezni spremenjena kemoterapija.
Lokalni recidiv z mehurjem verjetno pomeni, da je tumorsko tkivo zajelo tudi mehur.
Lokalni recidiv raka danke je žal eden večjih in težko rešljivih problemov sodobne onkologije.

Ponovno se posvetujte s kirurgom, opravijo naj še MR, morda pa bi se zadevo dalo operirati. Priporočam dr. Edhemovića na OI ali prof Jelenca ali prof Omejca na UKC abdominalna kirurgija. Vsaj za drugo mnenje.

Vse dobro vam želim.

A.

Hvala za vaše mnenje.

Sedaj se izteka očetu 8. ciklus kemoterapije in 4.3. ima oče predviden kontrolni PET/CT. V upanju na najboljše čakam na ta datum in potem kontrolni pregled.
Bomo potem videli kako naprej.

Lep pozdrav, tudi vam in očetu želim vse dobro.

Š.

New Report

Close