Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Družinska medicina očesne bolezni

očesne bolezni

Lep pozdrav!

Imam vprašanje glede zdravja moje matere. Stara je 60 let. V zadnjem času se ji v levem očesu pojavljajo “bliski”.Prav tako vidi v tem očesu drobce, ki pa so neboleči. Vid se ji zaradi tega ni nič poslabšal. Zanima me kaj bi lahko povzročilo te pojave. Prosim da mi odgovor pošljete na priloženi e-mail.
Hvala lepa.

Spoštovani!

Po vašem pripovedovanju ima vaša mati dva problema. Bliskanje je najverjetneje posledica sprememb na očesnem ožilju, ki jih lahko povzroča ali sladkorna bolezen ali zvečan krvni tlak. Če poleg blisov vidi tudi kolobarje bi lahko šlo za t.i. zeleno mreno oziroma glavkom, t.j. povečan tlak v očesu. Prav bi bilo, da obišče okulista, ki bo s pregledom očesnega ozadja lahko odgovoril na ta vprašanja.

Drobci, ki jih vidi, so ostanki žil v leči. So kot nekakšne prozorne usedline, ki se premikajo v našem vidnem polju. Bolj ko smo pozorni nanje, bolj nas motijo. Glede tega ni moč ničesar ukreniti pa tudi nevarnosti ne predstavljajo.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Spoštovani,
prosila bi če bi mi lahko na kratko razložili naslednje zadeve:
Astyg. myop. comp. dex.
Myopa sin.
Amblyopa dex.

Že od otroštva obiskujem okulistično ambulanto, najprej zaradi škiljenja, potem pa zaradi zgoraj omenjenih diagnoz.V srednji šoli sem nato opazila da se mi slabša vid, zato sedaj nosim očala oz. včasih leče za kratkovidnost. Ne vem točno katera od naštetih diagnoz opisuje naslednjo težavo: na levo oko vidim čisto normalno razen pač na daleč, če pa gledam samo na desno oko, pa ne morem brat knjig in nič podobnega, ker mi manjka en kot da bi zadeve lahko jasno videla, ne vidim megleno ali kaj pogobnega. V bistu dokler zdravniki niso opazili oz. nisem malo odrasla in lahko razložila zadevo, se mi je zdelo čisto normalno da gledam bolj z levim očesom. Pred nekaj leti pa so tudi pri mami opazili da je amplyop., sicer tudi ne vem kaj pomeni.?
Hvala že vnaprej za odgovore.

L.p.

Spoštovani!

Astigmatizem pomeni motnjo lomljena žarkov levo desno, kar zamakne sliko.

Miopija pomeni kratkovidnost, tj. motnjo vida na daljavo.

Ambliopija pa motjo zaznavanja vidnih dražljajev.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Pregovor: "Eno jabolko na dan podi zdravnika stran."

New Report

Close